Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A CUKOR SÖTÉT OLDALA: MIÉRT KESERŰ, AMI ÉDES?

2018. július 16. - szilagyilaszlo

Hiába édes a cukor, ha túl sokat fogyasztunk, könnyen megkeseríti az életünket. A szervezet a friss gyümölcsökből, tejtermékekből és gabonákból elegendő cukorhoz jut ahhoz, hogy legyen elég energiája a működéshez. Hozzáadott cukorra nincs szüksége, ha pedig túl sokat kap, az nagyon káros lehet.

 

Az általánosan elfogadott orvosi nézet szerint a női szervezet számára naponta 25, a férfinak 36 gramm cukor bevitele lenne az ideális. Ehhez képest a becslések szerint naponta akár 88 grammot is fogyasztunk, ami egyszerűen túl sok.

Cukorból nagyon könnyű sokat elfogyasztani, hiszen egy átlagos dobozos kóla akár 40 grammot is tartalmaz. Amerikai kutatók kiszámolták, hogy naponta egy doboz kóla – ha máshol nem vágjuk vissza a cukorbevitelt – elfogyasztása 10 év alatt akár 6-7 kiló súlyfelesleget is eredményezhet. Arról nem beszélve, hogy növeli a cukorbetegség és a különböző szívbetegségek kockázatát.

Kevesen tudják, hogy a cukor a magasvérnyomás-betegség kialakulásáért is okolható, jellemzően inkább egy másik fehér kristályos anyagot, a sót teszik felelőssé érte. Ha túl sok a cukorbevitel, a vérben az inzulin szintje hirtelen megemelkedik. Ez egyrészt az érfalak rugalmasságának csökkenésével jár, másrészt azt okozza, hogy a vesék vizet és sót tartanak vissza. Így átmenetileg nő a vérnyomás, ha pedig ez az állapot tartós, krónikus betegséggé alakulhat át.

A magas cukorbevitel testsúlytól függetlenül növeli a vérben a rossz koleszterin (LDL), közben csökkenti a jó koleszterin (HDL) szintjét, továbbá növeli a triglicerideknek nevezett vérzsírok mennyiségét, az őket lebontó enzimek képződését pedig gátolja. Akkor is, ha az illető egyén nincs elhízva.

A túlzott cukorfogyasztás megterheli a májat is: felelős az úgynevezett zsírmájszindrómáért, ami úgy alakul ki, hogy a fruktózt a szervezet a májban apró zsírcseppek formájában tárolja el. A folyamat rövid távon visszafordítható, de hosszabb távon súlyos májkárosodás alakulhat ki, akárcsak az alkoholfogyasztástól.

A cukorfogyasztás továbbá rontja a fogakat, mert a szájban lévő baktériumok számára kiváló táplálékul szolgál. Felelős lehet a rossz éjszakai alvásért, a túl sok cukor hangulatingadozásokat, levertséget, hosszabb távon depressziót okozhat. A vér húgysavszintjét megemelve hozzájárulhat a köszvény és reuma kialakulásához is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr914106083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása