Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

9 ÁSVÁNYI ANYAG, AMIRE SZÜKSÉGE VAN A SZERVEZETEDNEK

2018. október 01. - szilagyilaszlo

Az ásványi anyagok és vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Az ásványi anyagok szerepet játszanak a hormonháztartás szabályozásában, az idegrendszer működésében, a szív fáradhatatlan és pontos munkájában, de ezeken kívül is rengeteg más működési folyamatban. Ezeket az anyagokat a szervezetünk nem tudja maga előállítani, de ha változatos étrendet követünk, az elfogyasztott élelmiszerekből a szükséges mennyiségben magunkhoz tudunk venni belőlük. Olykor szükség lehet bizonyos anyagok nagyobb mennyiségben való kiegészítésére, de most lássuk, hogy az egyes ásványi anyagok milyen élelmiszerekben fordulnak elő természetesen.

 Elevated view of stethoscope with heart shape near fresh vegetables on wooden desk Free Photo

1. Kalcium

A kalcium talán a legismertebb, mesterséges formában is legtöbbet fogyasztott ásványi anyag. A szerepe elsősorban a csontok egészségének megóvása, de a szívműködés és a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. Szoptatás idején a tejtermelésben játszik fontos szerepet. Hiánya csontritkulást okoz.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: elsősorban tej és tejtermékek: sajt, joghurt, továbbá brokkoli, kelkáposzta, fehérrépa, lazac, szardínia.

11 calcium-rich foods that are natural fat burners (fotó: readersdigest.ca)

2. Magnézium

A magnézium a szív, az agy és az izmok normális működéséhez szükséges, de szerepet játszik rengeteg enzim termelésében. Fizikai aktivitás vagy kimerültség hatására nagyobb mennyiségben lehet rá szükség. Hiánya rontja a stressztűrő képességet, és erre utaló jel lehet a gyakori izomgörcs.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: hüvelyes zöldségek, gabonák, magvak, diófélék, spenót.

 Image result for magnesium

(fotó: beautyhealthtips.in)

3. Kálium

A kálium az izmok és az idegrendszer működésében, valamint a vérnyomás-szabályozásban kap szerepet. Az egészséges szívműködéshez elengedhetetlen elem, ezért elegendő bevitele nagyon fontos.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: burgonya, paradicsom, avokádó, citrusfélék, banán, sárgadinnye, húsok, zsíros hal, baromfi, spenót, gomba.

 Produkte, die Kalium enthalten

(fotó: verbraucherzentrale-bremen.de)

4. Vas

A vas elsősorban a vörösvérsejtképzésben játszik kulcsszerepet, fontos a vér oxigénszállító képessége szempontjából. De ugyancsak szerepe van az anyagcserében, a növekedésszabályozásban és az immunrendszer működésében.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: máj, lencse, tojássárgája, kelkáposzta, bab, borsó, diófélék és magvak.

Image result for iron food

(fotó: rd.com)

5. Nátrium

A nátrium a vér egyik fontos összetevője, és vérnyomásszabályozó funkciója van. A túl sok nátrium a vérnyomás emelkedéséhez vezet, de bizonyos mennyiségben szüksége van rá a szervezetnek az egészséges működéshez.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: (tengeri) só, sárgarépa, cékla – a szokásos élelmiszerekkel általában a napi sófogyasztás fedezi a nátriumszükségletet, így külön nem érdemes odafigyelni a bevitelére.

 Image result for sodium in food

(fotó: eatingwell.com)

6. Cink

A cink egy antioxidáns hatású ásványi anyag, segíti a sebgyógyulást és a szervezet védekezőképessége érdekében fontos. Ugyancsak szerepe van a szem és a máj egészséges működésében, valamint a szaporodás szempontjából.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: tengeri élőlények, teljes kiőrlésű gabona, gomba, tökmag, tojás, zöldségek és piros gyümölcsök.

 Image result for zinc food

(fotó: naturalfoodseries.com)

7. Jód

A jód a pajzsmirigy működéséhez, hormontermeléshez elengedhetetlen, az anyagcserében és az idegrendszer működésében is fontos szerepe van.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: tengeri élőlények, áfonya, aszalt szilva.

 Image result for iodine in food

(fotó: thetruthaboutcancer.com)

8. Foszfor

A foszfor a csontok és a fogak felépítéséhez járul hozzá, de az egészséges sejtműködés elengedhetetlen eleme is. Kevéssé tudott, hogy a kalcium után a legnagyobb mennyiségben van jelen az emberi szervezetben.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: húsok, halak, gabona, diófélék.

 Image result for phosphorus food

(fotó: parenting.firstcry.com)

9. Mangán

A mangánnak más anyagokkal együtt az immunerősítő hatása van, valamint anyagcserefolyamatokban és a vércukorszint-szabályozásban is szerepet játszik.

Ezeket fogyasztva juthatunk hozzá: olajos magvak, gabonafélék, zöldségek.

 List-OF-Iron-Rich-Foods

(fotó: sureviagra.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314274439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása