Ha egészségügyi okokból rengeteget kell fogynod, a zöld tea nem fog segíteni. Ha viszont néhány plusz kiló lefaragása a cél, máris kezdheted áztatni a leveleket. Csak nehogy leforrázd!
A tea az ivóvíz után a világon legtöbbet fogyasztott ital. Az emberek világszerte évi hárommillió tonna teafüvet áztatnak bögréikben, a fogyasztás pedig minden évben vagy egytizedével növekszik. A legtöbben fekete teát isznak, a zöld népszerűsége csak az utóbbi évtizedben nőtt komolyabban, pedig sokkal egészségesebb.
Számos tudományos kutatás és még több személyes tapasztalat bizonyítja, hogy a zöld tea valóban képes hozzájárulni a fogyáshoz. Hatása hármas: a benne lévő flavonoidok és koffein gyorsítják az anyagcserét, fokozzák a zsírégetést és javítják az inzulinaktivitást. És hogy mennyire erős ez a hatás? Kevéssé tudományosan, de képletesen fogalmazva: ha naponta megiszunk két csésze zöld teát, körülbelül 100 kalóriával többet égetünk el egy 24-órás periódusban, mintha nem tennénk. Tehát nem szükséges rengeteget innunk, hogy hatásos legyen a tea: napi három csészénél nem érdemes sokkal többet fogyasztani.
Az, hogy milyen zöld teát iszunk, a fogyás elősegítése szempontjából egyáltalán nem mindegy. Ha kifejezetten szereted ezt az italt, és komolyan gondolod, hogy ezzel szeretnél fogyni, a Matcha típusú zöld teát érdemes választanod, mert ez a leggazdagabb mindabban a jóságban, amit csak egy tea kínálhat. Fontos tudni azonban, hogy ez nem forrázat: elkészítéséhez az egész tealevelet megőrlik, az így kapott port keverik el vízzel, majd elfogyasztják. Tehát nemcsak az áztatás során kioldódó anyagok jutnak a szervezetbe, hanem a levél szilárd alkotórészei is.
Ha a - nyugati értelemben - hagyományos változatot választod, figyelj oda, hogyan készíted el a zöld teát. A vizet forralás után ne rögtön öntsd rá a levelekre vagy a filterre, mint a fekete tea esetében, hanem várj vele körülbelül tíz percet. Ez azért fontos, mert a katekin nevű flavonoid alkotóelem hőre rendkívül érzékeny, így a forrázás során értékes hatóanyagok vesznek el. A zöld teát egyébként nem kell sokáig áztatni, 1-2 perc elegendő, ha ezt jelentősen túlléped, az ital keserű lesz.
A zöld tea egyébként nemcsak a fogyásban segíthet, hanem több szempontból is nagyon egészséges, antioxidánsai hozzájárulnak az idegrendszer egészségéhez és a rákmegelőzésben is szerepük van. Ráadásul egy csésze erős zöld tea nagyon finom és majdnem olyan jól felfrissít, mint a kávé. Egyesek szerint jobban és élénkítő hatása hosszabb ideig tart. Cukrozni viszont nem ér!