Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

TÉLI SPORTOK KÜLÖNBÖZŐ EDZETTSÉGI ÁLLAPOTHOZ

2019. január 21. - szilagyilaszlo

A rendszeres testmozgás télen is éppen olyan fontos, mint bármely másik évszakban. Bár azt gondolnánk, hogy télen szűkülnek a lehetőségeink a sportolást illetően, ez nem feltétlenül van így. Ebben a cikkben kifejezetten a téli sportokra koncentrálva 5+2 sportágat mutatunk be, amelyek között mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbbet.

 person snowboarding on mountain during daytime

A sportok mellett pedig nagy vonalakban azt is bemutatjuk, hogy milyenfajta megterhelést jelent a szervezetünknek, milyen sportegészségügyi hatásai vannak. Természetesen minden sportnál az edzés intenzitása dönti el, hogy mennyire lesz megterhelő, de sportáganként eltérő a test igénybevétele, így mindenki az edzettségi állapota szerint választhat.

 

Síelés

 

A síelés klasszikus és leggyakrabban űzött formája a lesiklás, amikor egy hegyen kijelölt, lejtős sípályán kell lesiklani. A síelés mérsékelt intenzitású sportolás: a legtöbb pálya könnyű és nem túl hosszú. Ugyanakkor az a néhány perc, ameddig a siklás tart, megdolgoztatja a lábakat (elsősorban a combokat) és a test törzsizmait, és az egész napos aktivitás ki tudja fárasztani az embert. A fizikai igénybevétel mellett fontos élettani hatása van annak is, hogy síeléskor sok időt töltünk a jó levegőn a szabadban – ez negatív hatású legfeljebb magashegyi környezetben lehet azoknak, akik nem szoktak hozzá, vagy különösen hideg időben lehet. Nem szabad elfeledkezni a koncentráció fontosságáról sem: a síelés fokozottan balesetveszélyes sport, amelyeket leginkább a figyelem hiány okoz.

 man in black top standing in front of sun holding selfie stick

Szánkózás

 

A szánkózás hagyományos formában a gyerekek kedvence: legyen szó egy dombon való lecsúszásról vagy a szülők által húzott szánkón haladásról. Ha elvisszük a gyermekeinket szánkózni, az számunkra is aktív, mozgással töltött idő, hiszen a szánkó húzása plusz erőkifejtéssel jár. Ez egy enyhe, mindössze erőteljesebb gyaloglásnak megfelelő sportolás, meg fogjuk érezni, hogy az izmaink és a szívünk jobban dolgozik, de kimeríteni nem fog. A gyerekeknek az élmény mellett a mozgásigényét is kielégíti a szánkózás, főleg, ha a dombra már ők szaladnak vissza a csúszások után.

boy riding blue sled

Korcsolyázás

 

A korcsolyázás egyik nagy előnye, hogy nem feltétlenül kell elutazni ahhoz, hogy gyakorolhassuk, mivel korcsolyapályák a városokban is vannak – ha nem is adják azt az élményt, mint egy befagyott tó. A másik pedig az, hogy a korcsolyázásnak annyi fajtája van, hogy mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Már csak a jégen csúszkálni is élmény és mérsékelt fizikai igénybevétel, amely a combokat rendesen megdolgoztatja, szívünk számára is mérsékelt edzést jelent. Szükségünk lesz az egyensúlyérzékünkre, fejleszti a mozgáskoordinációt. Nagyobb intenzitású igénybevételt jelent a gyorskorcsolya, amely a sebességre helyezi a hangsúlyt, ennek megfelelően kifejezetten megerőltető. A combizmokat fokozottan veszi igénybe, robbanékonyságot és erőt is igényel, továbbá nagy oxigénigénnyel jár, így magasabb lesz a szívfrekvencia is. A műkorcsolya irányába kalandozhatunk, ha inkább az ugrásokat, az egész test mozgását harmonikus mozgását részesítjük előnyben. A különböző gyakorlatok jóval megterhelőbbek a sima korcsolyázásnál, nem véletlen, hogy a versenyeken is csak pár perces gyakorlatokat mutatnak be. Ha mérsékelten végezzük, aerób mozgásként állóképesség javító és zsírégető hatása lesz.

 two women holding each other while doing ice skating

Advent első vasárnapján, december 2-án megnyílt a IV. Zuglói Kori és Adventi Sokadalom. A téli sportok kedvelői február 3-ig ingyenesen használhatják a Bosnyák téri korcsolyapályát! Részletek itt.

 

Snowboardozás

 

A síeléshez hasonló, ám valamelyest intenzívebb sport, a lábak mellett a törzsizmokat is megdolgoztatja, mivel többet kell mozogni, jobban kell egyensúlyozni, mint síelés közben. Mérsékelt intenzitással is zsírégető és állóképességfejlesztő hatása van. Mivel ez is a hegyekben űzhető sport, így az erdő és a természet közelségének jótékony hatása ugyancsak nem elhanyagolható.

 man doing snowboarding

Sífutás

 

A sífutás az egyik legkeményebb, legintenzívebb, a testet legjobban igénybe vevő sportág. Csak olyanoknak ajánljuk, akik rendszeresen sportolnak, és edzettek. Ha valaki mégis kezdőként megpróbálná, akkor könnyebb terepen (kevés emelkedővel), mérsékelt intenzitással és szükség szerint pihenőkkel tegye! A sífutás rendkívül megerőltető, a futásnál sokkal nehezebb mozgás, amely ráadásul a felsőtestet és a karokat is igénybe veszi. Az izmoknak rengeteg oxigénre van közben szüksége, ennek következtében a szívet is alaposan megdolgoztatja. Rendkívül jó sport az állóképesség fejlesztésére.

person walking in front of white dog on snow covered ground during daytime

 

+2. Ha pedig valaki a csapatsportokat szereti jobban, szintén megtalálhatja a hozzá közelálló sportágat a téli sportok között. Azok számára, akik az intenzív, gyorsasági állóképességre épülő kontaktsportokat szeretik, a jégkorong lehet a legjobb választás. Azoknak pedig, akikhez inkább a koncentrációra épülő, kevésbé fizikális, de kitartást és állóképességet igénylő sportok állnak közelebb, a curlinget ajánljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714498784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása