Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

HOGYAN TUDJUK KÖNNYEBBEN BETARTANI AZ ÚJÉVI FOGADALMAKAT?

2019. január 03. - szilagyilaszlo

Sokan tesznek újévi fogadalmat (akár nyíltan, akár csak saját maguknak megfogalmazott elvárásként), de jóval kevesebben vannak azok, akik be is tudják tartani a fogadalmukat, és teljesítik a kitűzött célt. Pedig a leggyakoribb fogadalmak jó dolgokra irányulnak, pozitív változást hozhatnának az ember életében: egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet. De minden, az ember életét érintő változás nehéz, nehéz változtatni a szokásokon, főleg, ha annak eredménye és haszna nem közvetlenül, hanem csak hosszabb távon érzékelhető. A sikertelenség pedig kudarcos élményt jelent, és könnyen épp az ellenkezőjébe csap át: feladáshoz, lemondáshoz vezet, és a változás akarása is elveszik. Cikkünkben megpróbálunk néhány hasznos tanáccsal segítséget nyújtani ahhoz, hogy a kudarc elkerülhető, a fogadalmak betartása pedig könnyebb legyen. Woman blowing kiss under spangles  Free Photo

1. Egyszerre csak egy dolog és reális cél

Ha valaki irreális elvárásokat fogalmaz meg magával szemben, legyen az túl sok vagy túl nagy feladat, bizonyosan kudarccal fog szembesülni. Kerülni kell az olyan fogadalmakat, amelyek túl általánosak („új életet kezdek”, „egészségesebben fogok élni”) vagy bár konkrét célt jelölnek ki, de túl nagy feladat elé állítanak („15 kilót fogyok tavaszig”, „őszre 4 órán belül futom a maratont”). Egyszerre egy dolgon érdemes változtatni. Ha valaki egészségesebben szeretne élni, döntse el, hogy mi az a szokás, amin először szeretne változtatni ennek érdekében. Egyszerre abbahagyni a dohányzást, elkezdeni sportolni és megváltoztatni az étrendet egyszerűen túl nagy változást jelent, ami csak kivételes esetben jár sikerrel. A célt pedig úgy kell kitűzni, hogy az kihívást jelentsen, de még teljesíthető legyen. A siker további motivációt jelent, így érdemes biztosan teljesíthető célt kijelölni, mint olyat, amit a végén óriási lemondásokkal is csak majdnem sikerül betartani.

 Hand with many medals Free Photo

2. Megfelelő motiváló erő

 

Megfelelő motiváció nélkül nem lehet elérni a sikert, mert a kényelem győz a küzdelemmel szemben. Tudatosítani kell, hogy a lemondás kellemetlenséggel fog járni rövid távon, de csak így lehet változtatni. Meg kell keresni azokat az indokokat, amik ténylegesen motiválni tudnak a cél elérése érdekében – és olyan célokat kell kitűzni, amelyhez tényleg van motivációnk. Mindenkinek más adja az egyéni motiváló erőt, legyen az a családja, önmaga meggyőződése vagy valamilyen konkrét cél teljesítése. A motivációt érdemes időről időre megerősíteni, tudatosítani, és minden nehezebb periódusban felidézni. Lehet ez egy papírra írt mondat az ágy mellett, ami segít reggel korábban felkelni egy edzés miatt vagy mindenkinek a saját maga teljesítményét elismerni egy nap végén.

 Good morning cubic blocks with cup of coffee and flower on wooden table Free Photo

3. Apró lépésekkel a sikerért

 

A kitűzött cél megvalósítását érdemes kisebb részekre bontani, a hozzá vezető eszközt pedig apró lépésenként beépíteni a mindennapjainkba. Ez rövidebb távú, kézzelfoghatóbb részcélokat jelent, ennek következtében pedig a siker folyamatos, nem egy távlatos elvárás. A részcélok teljesítése pozitív visszacsatolásokat ad, ami motiváló hatással bír a továbbiakra. A kisebb lépések pedig a változások szokássá alakítását könnyítik meg. Ha például sportolni kezd valaki, akkor érdemes úgy elkezdenie, hogy a heti alkalmak számát és az edzések hosszát fokozatosan, hétről hétre, hónapról hónapra emeli.

 Women hand put red puzzle wooden blocks in the shape of a staircase Premium Photo

4. Társakkal könnyebb

 

Nagyon erős motivációt jelent egymásnak, ha többen (de akár csak ketten) akarnak elérni egy célt. Ez közösség a feladatvállalásban, elköteleződés egymás felé, de egyfajta ki nem mondott, jótékony hatású versengés is egymás között. Két ember vagy egy csoport tagjai motiválhatják egymást, megoszthatják sikereiket, ami önmaguk számára is motiváló, és láthatják egymáson, hogy másoknak is lemondással, nehézségekkel, küzdelemmel jár, hogy a kitűzött célt elérje. Ha ugyanazok a célok, érdemes az újévi fogadalmat a házastárssal vagy egy baráttal közösen megtenni, és együtt, egymást motiválva teljesíteni.

Muscular couple doing plank exercise together Premium Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr914498234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása