Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

EGÉSZSÉGES KARÁCSONYI MENÜ? NANÁ!

2018. december 21. - szilagyilaszlo

Télen alapvetően megváltozik az étrendünk. Sokkal kevésbé jutunk hozzá a szervezetünk számára szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Alig találkozunk friss gyümölccsel (legfeljebb az egzotikus gyümölcsökből van kínálat), és zöldségből is kevesebbet látni, és mindkettőt általában magasabb áron kínálják, mint más évszakokban, így kevesebbet is vásárolunk belőlük. Ráadásul télen szívesen eszünk kiadósabb, zsírosabb ételeket vagy édes süteményeket, ami szintén nem tesz jót az egészségünknek. Különösen az év végi ünnepek környékén vagyunk hajlamosak nagyobb mennyiségben és kevésbé odafigyelve fogyasztani az egyébként finom fogásokat. Karácsonykor a rokonokat végiglátogatva óhatatlanul többet eszünk, és általában nem diétás menükkel kínálnak. Mi viszont megtehetjük, hogy egészséges ételekkel várjuk a hozzánk érkezőket, vagy legalább mi magunk ilyen ételeket fogyasztunk, amikor épp nem vendégségben vagyunk.

Making desserts in the kitchen Free Photo

 

A leves mindig jólesik a hideg téli napokon, ám nem minden fajtája egészséges – kerüljük a nagyon zsíros, a rántással készülő vagy a krémleveseket! A paradicsomleves vagy a manapság divatos – bár nem annyira karácsonyhoz illő – dél-kelet ázsiai levesek azonban bátran fogyaszthatók. De leves helyett készíthetünk zöldségalapú előételt, akár raclette-en süthetünk falatokat némi sajttal és fehér hússal. De lehet valamilyen saláta, töltött gombafejfalatok vagy tenger gyümölcsei (rák- vagy halfalatok) ezek mind diétás fogások és kifejezetten egészségesek.

 Mushroom cream soup. Vegan food. Dietary menu. Top view. Flat lat. Premium Photo

Főételnek készítsünk bármilyen halételt! Annak ellenére, hogy mennyire egészséges, Magyarországon nagyon kevés hal fogy, és annak is a nagy része karácsonykor. Sokan idegenkednek tőle, mert azt gondolják, hogy nehéz elkészíteni, de ez egyáltalán nincs így. Nem kell vele többet tenni, mint a halszeleteket egyszerűen megsütni egy serpenyőben, és csak annyi titka van, hogy sütés előtt átjárja az ízlés szerint elkészített fűszerkeverék. Egy vastag szelet lazaccal vagy tonhallal nem lehet mellélőni – és az általános vélekedéssel ellentétben jól is lehet vele lakni. A sütéshez használjunk olívaolajat! Köretnek sült zöldséget vagy salátát ajánlott tenni mellé, és inkább el kell hagyni a burgonyát, hogy tényleg könnyű és egészséges legyen. A brokkoli, a paradicsom vagy a kelbimbó kifejezetten jól megy akármelyik halhoz.

 snapper fish steamed with soy sauce Premium Photo

Ha bármilyen süteményt is készítünk desszertként, keressünk olyan receptet, amely minimalizálja a cukor és a liszt felhasználását hozzá. Ma már nincs olyan édesség, amelyből ne létezne csökkentett cukortartalmú változat, és ezek ugyanolyan finomak, mint a hagyományos recept szerint készült sütemények, hiszen rengeteg fajta helyettesítőt lehet már kapni. Azonban gondoljunk arra, hogy bejglit biztosan fogunk enni másnál, mi készítsünk egy könnyebb, gyümölcsös desszertet, például püspökkenyeret vagy gyümölcsös pohárkrémet. A süteményekhez használjunk diót vagy gesztenyét! Desszertként sajtokat vagy lekvárokat is kínálhatunk, utóbbiak esetében ugyancsak a magas cukortartalmú fajtát kell elkerülnünk.

 

Számos egészséges ételt gyűjtöttünk össze ZEFI honlapján. Különböző diéták szerint is lehet keresni, de a legfontosabb, hogy a diabétesz és a hipertónia rizikó ismeretében meg tudjuk mondani, hogy mit tanácsos fogyasztani! A receptek keresője itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr914498646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása