Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

MINDFULNESS: CSAK EGY HÉTRE VAGY A JOBB ÖNMAGADTÓL

7 okos ötlet erre a hétre, próbáld csak ki!

2018. szeptember 24. - szilagyilaszlo

Ezen a héten tedd félre a kifogásokat, és próbálj ki 7 apró, de jelentős praktikát, amik minden nappal kicsit jobbá teszik az életedet. Minden nap vegyél fel egy új szokást, és ne hagyd abba az előző napit sem. Egy hét múlva egy jobb életben találod majd jobb önmagad.

Yellow light bulb over the open paper cut out head against colored background Free Photo


Hétfőn meditálj 5 percet!

Tölts öt percet meditációval. Nem kell semmi bonyolultra gondolni. Lazulj el, próbáld lecsendesíteni a gondolataidat, koncentrálj egy adott dologra, legyen az bármi, ami foglalkoztat. A legjobb persze, ha nem valamilyen napi problémán kezdesz elmélyülni, hanem általános dolgokon, az élet nagy adományán, vallásos kérdéseken vagy szeretteidre gondolva.

Beautiful young woman doing yoga exercises at home. Free Photo

Kedden állítsd 5 perccel korábbra a vekkert!

Van valami fantasztikus érzés benne, mintha repülőrajtból indulna a nap. Mivel csak egy egészen kicsi váltásról van szó, valószínűleg semmivel nem lesz nehezebb felkelned, a reggeli rohanásban viszont igenis számítani fog az a néhány perc előny, amit szereztél. Lesz egy kis extra időd magadra. Használd ezt arra, hogy csökkentsd kicsit a sietséget, ne kapkodj, legyenek kimértek a mozdulataid, és villants egy kedves mosolyt valakire, aki fontos neked.

Morning alarm clock Free Photo

Szerdán kezdd el írni a hálanaplót!

Naponta néhány percre leülni az asztalhoz és tollal leírni egy füzetbe, hogy aznap miért vagy hálás, ennyi a feladat. Apróságokra gondolj. Hogy mit ad ez? Egészséget és boldogságot, jó dolgok jobb átélésének képességét. Nagyobb elégedettséget az élettel. És ehhez nem kell semmi durva váltás, egyszerűen minden nap szánj rá pár percet erre a kis rutinra, ami megváltoztatja az életed.

fingers note report journalist filling Free Photo

Csütörtökön menj ki a szabadba!

Hiszed vagy nem, a legtöbb ember annyit tölt a szabadban, amíg egyik épületből átmegy a másikba, vagy beszáll és kiszáll a kocsiból, buszból, metróból. Pedig az igazi nyugalom ott rejlik kint, távol minden mástól. Kapcsold ki a telefonodat, tegyél egy rövid sétát reggel, délben vagy este, amikor alkalmas és jól esik. Ne dugd be a füled! Figyelj oda mindenre, ami körülvesz, láss és hallgasd a zajokat. Ha több időd van, menj ki az erdőbe!

Young teenagers couple walking together in park, Relaxing holida Free Photo

Pénteken kezdd el a napi törlést!

Ez egy igazi ajándék a jövődnek. A nap végén nyisd meg a telefonon a galériát, és töröld ki az elmosódott, véletlen vagy felesleges fotókat! Ez két okból csodálatos: segít neked feldolgozni a napodat, és megkíméli jövendő önmagad százmillió kép átválogatásától egy évekkel későbbi világban.

Close-up of a person using cellphone Free Photo

Szombaton rakj rendet 5 perc alatt!

Hasonlóan, ahogy a napi törléssel csináltad, vegyél fel olyan szokást, hogy 5 percig rendezed a környezetedben lévő tárgyakat, a felesleges kacatoktól pedig megválsz. Így egyrészt ritkábban kell majd óriás nagytakarítást csinálni, másrészt a rendezett környezet segít nyugodtan és rendben tartani az elmét is.

Blue workspace for creativity and new ideas Free Photo

Vasárnap készíts listát a tennivalókról!

A jövő hét minden egyes napjára írd fel a tennivalókat, aztán fontosságuk szerint rangsorold őket. A három legfontosabbal foglalkozz csak, de azokat ténylegesen és alaposan végezd is el! Ettől olyan lendületesnek, hatékonynak és produktívnak érzed majd magad, hogy az tényleg ajándék lesz neked. Hamarosan pedig megtanulod azonnal rangsorolni a feladataidat, és nem pocsékolod el az idődet mindenféle lényegtelen dologra.

Cropped View of Woman Filling in Application Form Free Photo

Ne feledd: a dolog úgy működik, hogy minden nap elkezded az új szokást, de úgy, hogy közben az előzőt is tartod. Kedden tehát 5 perccel korábban kelsz és 5 percet meditálsz. Szerdán hétfőhöz képest 10 perccel korábban kelsz, 10 percet szánsz a meditációra és elkezded írni a hálanaplót. És így tovább, egy héten keresztül.

Ha vége a hétnek, tarts egy kis önvizsgálatot, gondold át, mennyire volt sikeres a teszt, hogyan érzed magad és jobban gazdálkodtál-e az időddel? Megtaláltad az ideális ébresztőidőt? Tartsd meg a szokást! Megszeretted a rendrakást? Csak így tovább mindig! Nem tetszik a hálanapló? Akkor ne erőltesd!

 

Aztán pedig már csak az van hátra, hogy továbbra is tartsd be az egy hét alatt felszedett jobb életmód új szabályait. Magadért. Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214259241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása