Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

KERÜLD EL A MEGBETEGEDÉST – OTTHONI TIPPEK AZ INFLUENZASZEZONRA

2019. november 04. - szilagyilaszlo

Az influenzajárvány igazán csak január elején szokott berobbanni, de a vírus nagyobb körben már ősszel terjedni kezd, és a megbetegedések első érezhető hulláma decemberben megfigyelhető. Az influenzás megbetegedés mindig kellemetlen, és bár önmagában nem annyira súlyos betegség, a betegek döntő többsége néhány nap alatt átesik rajta, de akár komoly szövődményei is lehetnek (tüdőgyulladás például), különösen a gyermekek, az idősek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők körében.

 Woman on couch with medication Free Photo

Az influenzát nehéz elkerülni, hiszen ha emberek között vagyunk a munkahelyünkön, tömegközlekedési eszközön vagy bevásárlás közben, akkor másoktól könnyen megkaphatjuk a fertőzést, de családtagjaink is ugyanígy járhatnak, és hazahozhatják. Ezért mindenkinek, de a veszélyeztetett csoportoknak különösen javasolt kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvostól, mivel – még ha nem is garantálja 100%-osan a megbetegedés elkerülését – különösen hatékony az influenza szövődményei ellen.

 

Az influenzaszezonban különösen érdemes odafigyelni a személyes higiéniánkra, amely szintén sokat segít abban, hogy kisebb eséllyel döntsön le a lábunkról az influenza. Az otthonunk fokozott tisztán tartása, használati tárgyaink fertőtlenítése ezekben a hónapokban hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a megbetegedést. Mutatunk néhány praktikus tanácsot, amit érdemes az otthoni tisztán tartási, takarítási rutin részévé tenni. Ezek a tanácsok talán mindenki számára ismertek, de mégis fontosnak tartjuk bemutatni ezeket, mert a lényeg mindig a részletekben van, hogy valóban hatékonyan végezzük az egyébként megszokott tevékenységet.

 

Kezet mosni mindenki szokott, de kevesen tudják, hogyan kell alaposan csinálni. A rendszeres kézmosás egyébként is fontos, hiszen mindenféle kórokozókkal találkozunk a mindennapokban az influenzaszezonon kívül is. Minden hazaérkezés után az első legyen a kézmosás, még mielőtt bármihez nyúlnánk a lakásban. Az influenza ellen sem feltétlenül szükséges valamilyen extra hatású szert használni: elegendő, ha meleg vízben, szappannal mossuk a kezünket. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a kézmosás alapos legyen! Akkor mossuk helyesen a kezünket, ha az ujjaink közötti részek és a kéz hátoldala sem marad ki.

 A person giving tissue paper to sick woman suffering from flu Free Photo

Javasolt a folyékony szappan szemben a hagyományos szappannal, az ugyanis higiénikusabb. A hagyományos szappanon, amit a kezünkbe veszünk, meg tud maradni a szennyeződés, így minden további alkalommal találkozunk vele. Folyékony szappan esetében az adagoló gombján ugyancsak megmaradhatnak, de a szappannal a gomb megnyomása után mossuk csak a kezünket, illetve az adagoló rendszeres tisztításával ez a probléma is megkerülhető. Az influenzaszezonban ajánlott a kéztörlőt a szokásosnál gyakrabban cserélni.

 

A lakás rendszeres és alapos takarítása ugyancsak még fontosabbá válik az influenzaszezonban. Hiába a rendszeres kézmosás, hiába nem járkáljuk össze a lakás utcai cipőben, és hagyjuk azt mindig az ajtó mellett, hiába váltunk otthoni ruhára, és nem ülünk le a kanapéra abban a nadrágban, amin a tömegközlekedési eszközön vagy az irodában ültünk, szükség van takarításra is, mert a kórokozók eljutnak mindenhová. A porszívózás önmagában nem elég, ajánlott mindig felmosni utána tisztító és fertőtlenítő hatású szerekkel. Ebben az időszakban két dolgot pedig feltétlenül alaposabban kell csinálni: a konyha és a fürdőszoba fertőtlenítését, valamint azoknak a használati tárgyaknak a fertőtlenítését, amelyekhez sokszor nyúlunk, sokat érintkezünk.

 

Tisztítsuk meg gyakran és alaposan a villanykapcsolókat, a távirányítókat, a kilincseket és fogantyúkat, a mobiltelefonokat, a számítógép billentyűzetét, a csaptelepeket, a vécélehúzót és a kulcsokat! Mindemellett érdemes sokkal gyakrabban cserélni az ágyneműt, különösen a párnahuzatot, de a kanapén lévő takarók és díszpárnahuzatok rendszeresebb tisztítására is figyeljünk! És még egy tanács: érdemes a fogkefét zárt szekrényben tartani, hogy a fürdőszoba levegőjébe a cseppecskékkel (kézmosáskor, a WC lehúzásakor) jutó kórokozók minél nehezebben jussanak rá, valamint a családtagok fogkeféjét is külön-külön tartóba helyezzük, hogy véletlenül se érjenek össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214528418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása