Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

MIT TEHETSZ A HÁLÓSZOBÁBAN ELSZAPORODÓ KÓROKOZÓK ELLEN?

2019. február 04. - szilagyilaszlo

Bár reggel felébredve sokszor csak egy pillanat rövidségűnek tűnik az éjszaka, életünkből nagyon sok időt, minden napunk nagyjából egyharmadát töltjük a hálószobánkban. Ahol ennyi időt töltünk, ott fontos, hogy tiszta és higiénikus legyen a környezet, hiszen, ha nem így van, az növeli a megbetegedések kockázatát. Tiszta környezetben viszont nemcsak a fertőzéseket kerülhetjük el, de jobb lesz a közérzetünk és pihentetőbb lesz az alvás. Cikkünkben 6 tanáccsal segítjük a hálószoba tisztán és frissen tartását.

 White and blue bed linen on bed Free Photo

1. Szellőztessük a hálószobát naponta kétszer!

 

Minden reggel, felkelés után és este, lefekvés előtt szellőztessük ki a szobát! A reggeli szellőztetéssel az éjszaka elhasznált levegőt cserélhetjük ki, este pedig a jobb alváshoz frissíthetjük fel a szobát. A levegőben különböző kórokozók is mozognak, így például az influenzaszezonban különösen fontos, hogy ne maradjon a szobában az állott levegő.

 Lamp in bedroom Free Photo

2. Takarítsunk mindenhol rendszeresen!

 

A hálószoba takarítására különösen oda kell figyelni a kórokozók és a por szempontjából is. Rendszeresen porszívózzuk és mossuk fel a szobát, és ne feledkezzünk meg az ágy alatti területről sem! Ha nem takarítjuk, ott nagyon könnyen felgyűlik a por. A hálószobában ne tartsunk szemetet, ami az éjszaka során keletkezik (papírzsebkendők stb.), azt reggel rögtön dobjuk is ki! És a szennyes ruhát se a hálószobában gyűjtsük, hanem inkább a fürdőben.

 Close-up of a person's hand spraying the liquid detergent on window glass Free Photo

3. Gondoskodjunk a matrac tisztaságáról is!

 

Kevesen szoktak a matrac tisztaságára gondolni, pedig nagyon fontos pont a hálószobában. A matracban meg tudnak telepedni és el tudnak szaporodni a kórokozók. Ha nem tisztítjuk, ez számukra ideális környezetté válik. Ezért fontos, hogy olyan matracot válasszunk, amely már anyagából adódóan nyújt valamilyen védelmet a kórokozók megtelepedése ellen, de ettől függetlenül is rendszeresen szellőztessük át, és havonta-kéthavonta porszívóval is takarítsuk le a külső szövet részeit. A matrac higiéniája érdekében használjunk olyan matrachuzatot a lepedő alatt, amely szellőzik, de az izzadságot nem engedi át, és havonta kétszer mossuk ki ezt is!

 Bedroom space in apartment with grey wall, two lamps and cabinets. Free Photo

4. Cseréljük gyakran a huzatot!

 

Az ágyneműhuzatot hetente, de legfeljebb kéthetente érdemes cserélni. Ez az a felület, ami közvetlenül érintkezik a testünkkel, így ez lesz a leghamarabb zsíros és izzadt. Különösen a párnahuzatot érdemes gyakran cserélni, ha látjuk, hogy már nagyon elhasznált, mivel az arcunkkal érintkezik, a közvetlen közelében veszünk levegőt, így a kórokozók megtelepedése és szervezetünkbe jutása szempontjából kritikus felület.

 Bedroom Free Photo

5. Találjunk megfelelő ágyneműt!

 

Ma már rengetegféle ágyneműből választhatunk. Meg kell találni a számunkra legmegfelelőbb típust, amely adottságainkhoz legjobban illik (fázósság, izzadás stb.), de törekedjünk arra, hogy természetes anyagból készült paplant és párnát válasszunk! Sokan az ágyneműt kevésbé sűrűn cserélik, mint a huzatot, de ez hiba. A huzaton átjutva az ágyneműben ugyanúgy megtelepszenek a kórokozók, így ezeket is havonta legalább kétszer ki kell mosni. Javasoljuk, hogy olyan párnát válasszunk, amelynek levehető és mosható külső borítása van, és ezt a lehető leggyakrabban, akár hetente váltsuk!

 rumpled bed with white messy pillow decoration in bedroom Free Photo

6. Ne engedjük az ágyunkba háziállatainkat!

 

Bármennyire is szeretjük házikedvencünket, legyen szó kutyáról vagy macskáról, azt kell mondanunk, hogy higiénés szempontból semmi keresnivalója nincsen a hálószobánkban, különösen nem az ágyunkban. Nem higiénikus egy légtérben aludni állatokkal, és gondoljunk bele, hogy ha beengedjük, mennyi az utcán összeszedett szennyeződés kerülhet be az ágyba a szőrükről és a lábukról!

The mother with daughter lie on the bed and dog looking at them Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr7614528076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása