Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

MENEKÜLÉS A KARÁCSONYI KAJAKÓMA ELŐL

2018. december 21. - szilagyilaszlo

A karácsonyi napokra már sokan eleve úgy készülnek, hogy azok nagy részben az evésről és az ivásról szólnak. És valóban, a karácsonyi családi látogatások, együttlétek alkalmával szinte elkerülhetetlen, hogy az ember ne egyen többet, mint szükséges és mint általában szokott. A rokonok végiglátogatása karácsony két napján, amikor a vendéglátók kitesznek magukért, és a lehető legtöbb finom étellel halmozzák el a rég nem látott családtagokat, bizony azt eredményezi, hogy két ebéd után jön még egy kiadós vacsora, vagy az uzsonnaidőben fogyasztott étel mennyisége semmivel sem kevesebb a főétkezéstől. És akkor az elhozott és otthon készített ételekről, süteményekről még nem is beszéltünk.

Happy family at christmas dinner Free Photo

Mindennek egyenes következménye, hogy sokan – közszóval élve – kajakómás állapotban töltik a karácsonyi ünnepeket, majd január elején a mérlegre állva kétségbeesnek a látott számon.

 

A „kajakóma” állapotát bizonyára már mindenki tapasztalta, akkor beszélhetünk erről, amikor egy kiadós, a kelletténél nagyobb étkezés után fáradtság, teltségérzés és enyhe rosszullét jelentkezik az embernél. Ez meglehetősen gyakori, de nem egészséges dolog. A magyarázatok szerint két dolog miatt alakulhat ki a kajakóma. Az egyik szerint a nagy mennyiségű étel emésztése igényel annyi energiát a szervezettől, hogy máshol „spórol”, így fáradtágérzet jelentkezik. A másik magyarázat pedig az, hogy mivel a kajakóma jellemzően a szénhidrátban bő, magas glikémiás indexű ételek fogyasztása után erősebb, az emésztés és a gyors vércukorszint-változás mögött álló hormonális folyamatok okozzák ezt az állapotot. Bármely változatról legyen is szó, bizonyosan jobb elkerülni. De mit tehetünk ellene?

 rugrats eating GIF

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb válasz az, hogy ne együnk túl sokat. Ez a tanács általában még működőképes is, de a karácsonyi látogatások közepette sokkal nehezebb betartani. Azért próbáljuk meg! Ha mi hívtuk meg a rokonainkat, és mi készítjük az ebédet, gondoljuk arra, hogy sem nekünk, sem nekik nem hiányzik a kajakómás állapot. A hagyományos karácsonyi ételeket is elkészíthetjük egészségesebb recept szerint, de lehetünk formabontók is – mindenesetre legalább a házigazda nem sértődik meg, ha nem szedünk még egyszer. De ha mi is megyünk vendégségbe, anélkül, hogy megsértenénk a vendéglátónkat, vissza lehet utasítani a már nem jól eső mennyiséget. Érdemes egyszerre mindig csak kisebb adagot szedni és elfogyasztani, a főétel és a desszert között pedig akár hosszabb szünetet is tartani. Ha többféle fogással készültek, akkor a kevésbé zsíros, alacsonyabb szénhidráttartalmú ételből kérjünk magunknak, mert ha zöldségből, salátából eszünk többet, nem fogja annyira megterhelni a gyomrunkat. És kerüljük a cukros üdítőket, energiaitalokat – ezzel észrevétlenül is kíméljük magunkat. A karácsonyi menüből a sütemények lehetnek a „legveszélyesebbek”, mivel azok cukortartalma a legmagasabb, és ezek gyorsan fel is szívódnak. Esetleg vihetünk mi saját készítésű, hozzáadatott cukormentes süteményt a vendégségbe.

 Happy people with burning Bengal fires at festive table Free Photo

De ha már késő, és beütött a kajakóma, az idő múlásán kívül akkor is vannak apró trükkök, amik némileg megkönnyítve a helyzetet segítenek átvészelni ezt az állapotot. Szellőztessük ki a szobát vagy menjünk ki a levegőre! A friss, hideg levegő segít enyhíteni a tüneteken, elűzi a fáradtságot. Hazafelé (vagy a következő összejövetelre tartva) sétáljunk egy rövidet! Próbáljunk étkezés közben is sok vizet inni, az is hasznos az emésztéshez. Étkezés után pedig emésztést segítő gyógyteával (például mezei katáng, citromfű, kamilla) próbálhatjuk gyorsítani a kajakóma múlását.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514498092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása