Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A HIDEG PRÓBÁRA TESZI SZERVEZETÜNKET. MIT TEHETÜNK?

2018. december 18. - szilagyilaszlo

A hideg idő nemcsak kellemetlen, hanem emellett több problémát is okozhat az emberi szervezetnek. A test működése 36 fokon optimális, és huszon-egynéhány fokos környezetben érezzük jól magunkat. Az ettől eltérő hőmérsékleti hatásokra a szervezetünk szinte minden része reagál, bár nem minden szervünk egyformán érzékeny vagy kitett ennek. 5 olyan gyakori és/vagy veszélyes tünetet mutatunk be, amely a hideggel van összefüggésben.

 Smiling lady in mittens, scarf and hat on eyes  Free Photo

Asztma

Az asztmások (és egyéb légúti betegségben érintettek) számára a hideg külön problémát jelent, mivel a súlyosbodnak a tüneteik. A hideg, száraz levegő hatására a légutak kiszáradnak, és rohamok alakulhatnak ki. Ráadásul télen sokkal rosszabbak a légszennyezettségi adatok városokban és vidéken egyaránt. Ezt az egészséges emberek is megérzik, betegek számára különös figyelmet kell fordítani, hogy ebben az időszakban minél kevesebbet töltsenek kint, és még a szellőztetést is kerüljék! Az asztmásoknak fokozottan kell figyelniük sportoláskor is: kültéren a hideg levegő intenzív belélegzése provokálhatja a tüneteiket, míg beltérben a szellőzőrendszerek működése miatt fokozódhatnak. Érdemes ezért a kinn tartózkodáskor (kirándulás, futás, síelés) sálat, vagy akár maszkot hordani úgy, hogy az takarja a szájat, így megelőzve a hideg és száraz levegő közvetlen belélegzését.

 Woman in ski suit looks over her shoulder going down the hill on her snowboard  Free Photo

A bőr kiszáradása

A bőrkiszáradás a hideg okozta leggyakoribb, de szerencsére könnyen megelőzhető és helyreállítható tünet az emberi testen. Azok a bőrfelületek a leginkább érintettek, amelyek közvetlenül érintkeznek a szabad levegővel, így a hidegnek leginkább kitettek: jellemzően az arcon és a kezeken. Célszerű rendszeresen, erre a célra szolgáló, zsíros krémmel bekenni a bőrt, illetve az időjárásnak és a kint töltött idő hosszának megfelelő öltözetet (kesztyű, maszk) viselni.

Young woman caring of her skin standing near mirror in the bathr Free Photo 

Kihűlés

Kihűlés akkor jelentkezik, amikor a szervezetünk nem képes elegendő hőt előállítani, és ennek következtében a test normál hőmérséklete lecsökken (már 35 fok alatt kihűlésről beszélünk!). Hideg időben sajnos akár fűtetlen házakban is előfordul a kihűlés, amely halálhoz vezet, hacsak nem jut meleg helyre az illető. Ezért fontos az egyedül élő rokonokat, szomszédokat napi rendszerességgel keresi és figyelni rájuk.

 Frozen woman in warm clothes Free Photo

Ízületi panaszok

Főként idősebb korban tapasztalható, hogy hideg időben az ízületek érzékenyek, gyakran fájnak. Ez a kopással, meszesedéssel együtt járó tünet, amely leggyakrabban a derekat és a térdet érinti, de bárhol előfordulhat. Természetesen a legjobb megoldás a megelőzés (nemcsak a hideg miatt), amely rendszeres testmozgással érhető el (leginkább olyanokkal, amelyek kíméli az ízületeket: úszás, síkon kerékpározás). Ha a tünetek már akár enyhe formában is jelentkeznek, érdemes elkezdeni a célzott, izomerősítő gyógytornát, amely igen hatásos az ízületi fájdalmakkal szemben. Jótékony hatással van továbbá a gyógyvizes fürdő, illetve különböző krémek vagy ásványi anyagok pótlása – az ilyen kúrákról a háziorvossal javasolt egyeztetni. Ízületi panaszok fennállása esetén is érdemes kimenni télen is a szabadba az egyéb jótékony hatások miatt, de nem javasolt hosszú ideig kint tartózkodni, főként nem nagyon hidegben. Az ízületeket különösen melegítő ruha javasolt úgy, hogy az ne szorítson túlságosan.

Physical therapist assisting old woman stretching with green exercise band Free Photo 

 

Szívproblémák

Elsőre talán nem is gondolnánk, de a szívproblémákkal élők pontosan tudják, hogy a hideghez való alkalmazkodás megterhelő a szívnek. A téli hónapokban rendre magasabb a szívinfarktusok és a hirtelen szívhalálok száma. Ez azzal van összefüggésben, hogy hidegben az erek összehúzódnak, így a szívnek nagyobb munkát jelent, hogy biztosítani tudja a test megfelelő vérellátását, és ez szívbetegség esetén nagyon megterhelő is lehet. Ezért az ismert szívbetegséggel élőknek különösen nem tanácsos alulöltözötten a szabadba menniük – akár csak rövid időre sem –, hosszú ideig nagyon hidegben tartózkodniuk, vagy akár szabadban fizikai munkát végezniük (például hólapátolás). Természetesen nem fenyeget mindenkit ilyen probléma, és mozogni nyugodtan lehet télen is, de érdemes alacsonyabb intenzitású mozgásformákat választani. Ha valaki a szívinfarktus jeleit tapasztalja (mellkasi fájdalom és szorítás, amely átterjedhet a vállra, a karokra, állkapocsra, légszomj, verejtékezés, fáradtság, szorongás, gyors, szabálytalan szívverés), azonnal mentőt kell hívnia!

Woman with electrodes holding figurine of heart Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214498060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása