Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

HOGYAN SPORTOLJUNK TÉLEN A SZABADBAN?

2019. január 16. - szilagyilaszlo

A legelszántabb és legkitartóbb hobbisportolók között is sokan vannak, akik télen kevesebbet sportolnak. Egyszerűen azért, mert télen sportolni, ha az ember szabadtéri sportot űz, kényelmetlenebb és macerásabb. Hideg van, sötét, és csapadékos, rossz az idő.

Ennek ellenére télen is nagyon megéri rendszeresen mozogni, a szervezetünknek szüksége is van rá. Az általános jótékony hatások elmaradása mellett ráadásul azok, akik korábban edzettek, de kihagynak heteket-hónapokat, vagy legalábbis rendszertelenebbül végzik pár hónapig, megtorpannak a fejlődésben, és a teljesítményük is visszaesik tavaszra. Tavasszal pedig majd az újrakezdés okoz legalább akkora nehézséget, mint a télen is megtartandó rendszeresség. Ha pedig valaki ugyanazt az életmódot folytatja, csak a sportolás esik ki a mindennapjaiból, könnyen plusz súlyt szedhet fel, amit szintén könnyen elkerülhetne a sportolással. Ebben a cikkben ahhoz próbálunk segítséget adni, hogy télen se okozzon problémát a szabadtéri sportolás, mindenki elkerülhesse a negatív hatásait.

 

Az első dolog, amin változtatni kell télen, az a sportfelszerelés. Mindig az évszaknak és az aktuális időjárásnak megfelelő ruházatot kell választani. A mai sportruházatok nagyon hatékonyan tudnak védeni a hideg, a szél, de akár a csapadék ellen is, miközben a viselésük is kényelmes marad. Célszerű rétegesen öltözködni, és kis sporthátizsákot vinni, hogy akár edzés közben is le vagy fel lehessen venni a szükséges ruhadarabot. Az evidencián túl, miszerint vastagabb anyagú sportruhát kell választani télre, érdemes a kiegészítőket is számba venni. Ajánlott aláöltözetet, sálat, sapkát/fülvédőt és kesztyűt, akár kamáslit hordani, és célszerű odafigyelni a cipőválasztásra is: nemcsak melegebbre lesz szükség, de egy jobban tapadó cipővel a balesetek is elkerülhetők.

 

A ruházaton kívül az egyéb sportfelszerelésre is figyelni kell. Ha valaki táskát visz magával, abból is az évszaknak megfelelőt válassza – ami ellenáll a nedvességnek, és ami jobban védi a hidegtől a beletett dolgokat, például a telefont. A télre a sporteszközöket is fel kell készíteni: ha valaki például kerékpározik, annak a biciklije karbantartására nagyobb figyelmet kell fordítania, és minimum a gumijait le kell cserélnie nedves úton és hidegben is jobban tapadó téli külsőkre. Mivel az október-márciusi időszakban jó eséllyel csak szürkületben, a téli hónapokban pedig sötétben tud a legtöbb ember eljutni sportolni (a hétvége és szabadnapok kivételével), ezért fontos szempont a láthatóság is a balesetek elkerülése érdekében. Sok ruhába varrnak már ilyen eszközöket, de nem árt azon túl is fényvisszaverőket, akár lámpát is feltenni például a táskára, amiket a hátulról jövő autósok észrevesznek.

 woman wearing black sweater holding ice forming heart

Télen a bemelegítés sokkal fontosabb, mint bármikor máskor. Bármilyen, hidegben végzett sportolás előtt hosszabb és alaposabb átmozgatásra van szüksége az izmoknak és az ízületeknek, hiszen sokkal merevebbek az izmok alacsonyabb hőmérsékleten. A nem kellően laza izmok nemcsak gátolják a nagyobb teljesítményt, hanem könnyen sportsérüléshez is vezethetnek. Sokan megspórolják, de az alapos bemelegítésre akár negyedórát is rá kell szánni. A gyakorlatokat érdemes még beltérben (például a lépcsőházban) elvégezni, legalábbis elkezdeni, és nem egyből sokkolni a szervezetet a hideggel. A bemelegítést követően is célszerű fokozatosan növelni az edzésintenzitást. Télen egyébként nyugodtan vegyünk vissza a célokból, ne ebben az időszakban akarjuk a legjobbunkat nyújtani. Időben rövidebb és tempóban könnyebb edzések is megfelelőek ezekben a hónapokban – a lényeg a rendszerességben van.

 

Mivel kevésbé jelentkezik szomjúságérzet a hidegben, sokkal tudatosabban kell odafigyelni az ivásra. Télen ugyanúgy szükséges a megfelelő hidratáció vízzel – és kimerítő testmozgás esetén az ásványi anyagok utánpótlása izotóniás italokkal. Sokszor probléma, hogy nem esik jól az ivás, mert túl hideg a víz ilyenkor. Ennek ellenére apró kortyokkal érdemes rendszeresen inni belőle, és rövidebb időtartamú edzéseket tartani, majd otthon pótolni az elvesztett folyadékot. Ugyancsak figyelni kell az étkezésre, és pótolni az elveszített energiát. Edzés után jól tudnak esni a forró levesek, amelyek átmelegítenek és könnyebben fel is szívódnak. De ebben is érdemes mértéket tartani, csakúgy, mint a forró zuhannyal: bármennyire is vágyunk rá, ne vegyünk azonnal forró fürdőt hazaérkezve, hanem adjunk időt a testünknek, hogy fokozatosan alkalmazkodjon a benti hőmérséklethez!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr10014498808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása