Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

ÉTKEZÉS ÉS VITAMINOK

2019. január 29. - szilagyilaszlo

Minden évszakban némiképpen átalakulnak a táplálkozási szokásaink, de télen különösen érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit és hogyan eszünk. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet és nehezebb ételeket fogyasztani, pedig ráadásul általában kevesebbet mozgunk.

herbal pills in wooden spoon and herbs Premium Photo

Ez szokta azt eredményezni, hogy a téli hónapokban felszalad ránk néhány kiló súlytöbblet. Ne engedjünk a kísértésnek, figyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére, és ne vállaljuk az elhízás kockázatát! Együnk halat, szárnyasokat sertés és marha helyett, levesek mellé csak módjával fogyasszunk kenyeret, és édességből is a könnyebb, kevesebb cukrot tartalmazó fajtákat válasszunk! Télen sokkal nehezebb hozzájutni a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, pedig ezekre ugyanúgy szüksége van a szervezetünknek. Törekednünk kell rá, hogy ezek az egészséges élelmiszerek is rendszeresen a tányérunkra kerüljenek. Ha lekvárokat és szörpöket fogyasztunk, kerüljük a magas cukortartalmú készítményeket! Télen indokolt külön forrásból is biztosítani a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, ezzel megelőzhető szervezet készleteinek kimerülése, ami a tavaszi fáradtság fő okozója.

 

Influenza és más fertőzések

 

Decembertől már találkozhatunk az influenzavírussal, de a járvány csak újév után robban be, a megbetegedések a legnagyobb számban január-februárban fordulnak elő. Az influenza alapesetben elég kellemetlen, de nem súlyos betegség, viszont komoly szövődményeket (tüdőgyulladás) okozhat, főként azoknál, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Az influenza ellen bárki beolttathatja magát háziorvosánál, és szerencsére a védőoltás viszonylag hatékony az influenza, de különösen a szövődményei ellen. A fertőző betegségekkel szemben azonban a mindennapokban is védekeznünk kell: rendszeres kézmosással, tisztán tartott lakással, az utcai ruhák rendszeres mosásával, az immunrendszer erősítésével sporttal és megfelelő étkezéssel.

 Woman suffering from headache  Free Photo

Mozgás a szabadban

 

Sokan mellőzik a rendszeres sportolást az életükből a téli hónapokban. Pedig télen is éppen olyan fontos a mozgás, mint bármikor máskor. A kevés napsütés és a rossz idő ellenére is ki kell menni a szabadba: a szabadban aktívan töltött percek testünk és lelkünk egészsége szempontjából is fontosak. Egyfelől nem szabad elhagyni a rendszeres testmozgást, hiába kényelmetlenebb eljutni az edzőterembe vagy kimenni az utcára sportolni. Másfelől ki kell használni a kevés napsütéses órát. Ha hétköznaponként a munka mellett nem is tudjuk megoldani, legyen fix hétvégi programunk, hogy pár órát a szabadban töltünk aktívan! Lehet az szabadtéri sport vagy csak sétálás az Állatkertben vagy kirándulás az erdőben, a jótékony élettani hatásai mellett a közérzetünkre is pozitívan fog hatni. Ha télen a szabadban tartózkodunk, öltözzünk meg melegen, illetve az aktivitásunknak megfelelően, lehetőleg rétegesen! A szabad bőrfelületeket (arcon, kezeken) krémezzük be indulás előtt, mert a hideg könnyen kiszárítja a bőrt! És figyeljünk oda a folyadékpótlásra: meleg tea mellett igyunk sok vizet is – erre hajlamosak vagyunk kevéssé figyelni hidegben, pedig a szervezetnek szüksége van a hidratálására ilyenkor is.

Happy smiling female in red winter jacket enjoys the snow, outdoors, in park Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1814498750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása