Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

REGGEL VAGY ESTE EGÉSZSÉGESEBB ZUHANYOZNI?

2019. február 08. - szilagyilaszlo

Még egy olyan rutinszerű, emberek milliárdjai által napi rendszerességgel végzett tevékenységet is, mint a zuhanyozás, rengeteg vita övez. Ezek egy része tudományos jellegű kérdés: mi a személyes higiénia javításának legalkalmasabb módja, hogyan kell helyesen tisztálkodni, míg más része életmódbeli kérdéssé válik: a fürdés vagy a zuhanyozás jobb-e, reggel vagy este zuhanyozzunk-e. És persze a különböző érvek összemosódnak, ki-ki a maga igazát tudományos vagy áltudományos érveléssel próbálja alátámasztani. Ezekben a vitákban mi sem fogunk igazságot tenni, de bemutatunk érveket és ellenérveket a reggeli vagy esti zuhanyzással kapcsolatos vitához.

Asian women are taking a shower in the bathroom she is rubbing soap,she is rubbing her back Premium Photo

A reggeli zuhanyozás mellett érvelők általában úgy tartják, hogy a reggeli frissítő zuhany segít felébredni, beindítani a napot, van pár perc átgondolni a napi tennivalókat (ráadásul a zuhany alatt jönnek a legjobb ötletek), és sokkal jobb tisztán nekivágni a napnak. Ezzel szemben az esti zuhanyozás mellett érvelők szerint a nap végén a felgyűlt stresszt is „lemossák” magukról, kitisztulnak a gondolataik, és ellazult állapotban pihentetőbb lesz az alvás is – éjjel pedig nem lesz koszos a testünk, így a másnapot ugyanúgy tisztán tudják kezdeni. És mindkét megközelítésben van is valami: a mai világban a zuhanyozás legalább annyira szól a relaxációról, kikapcsolásról, mint a tisztálkodásról.

A tisztálkodás szempontjából talán az esti zuhanyozás az egészségesebb: így lefekvés előtt a nap során a bőrünkre rakódott szennyeződést, kórokozókat el tudjuk távolítani, és nem gyűlik fel napról napra egyre jobban az ágyneműben. Ugyanakkor tudományosan is kétségbe vonhatatlan, hogy a reggeli és az esti zuhanyzás eltérő módon a szervezetünkre, különösen, ha a vízhőfokot is számításba vesszük. Egy reggeli hideg zuhany olyan mechanizmusokat indít be a szervezetben, ami növeli az energiaszintet, így valóban pörgősebben tudjuk kezdeni a napot. Az esti meleg zuhany pedig az izmok ellazításában segít, amely jótékonyan átragad a testre is, és ha lefekvés előtt legalább 1 órával ejtjük meg, akkor a testünknek van ideje visszahűlni az alváshoz ideális hőmérsékletre. 

Valószínűleg ezek az érvek mindenki számára eltérő súllyal esnek latba a személyes preferenciák alapján, és mindenki a saját napi ritmusához leginkább megfelelő időpontot fogja választani. Az egészségügyi hatások mellett olyan praktikus érveket is figyelembe kell venni, hogy este vagy reggel van-e ideje inkább valakinek zuhanyozni (vagy a család hogyan tudja összeegyeztetni a fürdőszoba használatát), mennyire izzad éjszaka, hajlamos-e elaludni a haját vagy mikor sportol. Ráadásul ez akár évszakonként vagy más periódusonként eltérő is lehet az emberek számára. Éppen ezért ez a vita sohasem fog eldőlni, mindig lesznek, akik egyik vagy másik időpont mellett érvelnek.

A jótékony hatások kihasználása érdekében az a megoldás, hogy zuhanyozzunk reggel is és este is? Nem. Vagy nem feltétlenül. A sok zuhanyzás nem igazán tesz jót, egyáltalán nem javítja a személyes higiéniánkat. Egyes kutatások szerint még a napi egyszeri zuhanyzás is sok, elég lenne két- vagy háromnaponta lezuhanyozni, de ez a mai világban nyilvánvalóan kivitelezhetetlen lenne. Az emellett érvelők azt mondják, hogy a bőr természetes ellenállóképességét károsítja a sok kemikália, és a saját védelmében általa termelt természetes anyagokat is lemossa a víz. Ebből azt mindenképpen érdemes megfontolni, hogy túlzásba sem érdemes vinni a zuhanyzást.

És mikor zuhanyozzunk gyakrabban mégis? Vannak, akiknek az életmódjukból adódóan többször kell zuhanyozniuk, például akik bizonyos munkakörben dolgoznak, ahol szennyeződés éri őket vagy nehéz fizikai munkát végeznek. De nyáron, kánikula idején a legtöbben így vagyunk ezzel, többször is beállunk a zuhany alá. És előfordul, hogy alkalmanként valamilyen program miatt kell több zuhanyzást beiktatunk a napunkba, vagy rendszeresen is, ha a sportolás a mindennapjaink része.

Pretty brunette taking a shower  Premium Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014528146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása