Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A TÉLI KIRÁNDULÁS ALAPFELSZERELÉSEI

2019. január 09. - szilagyilaszlo

Igen, a kirándulni évszaktól függetlenül lehet és érdemes. A természet szinte minden hónapban más és más arcát mutatja, ez alól a téli hónapok sem jelentenek kivételt. Megvan a maga egyedi varázsa a december eleji, őszi lombhullás utáni állapotnak, a januári hóval borított tájnak vagy éppen a februári hóolvadás közepette tavaszra készülő természetnek.

Figure skates on cracked ice Free Photo

Arra ösztönzünk mindenkit, hogy menjen el kirándulni télen is! Ezekben a hónapokban egyébként is kevesebbet tartózkodunk a szabadban, a friss levegőn, ráadásul ilyenkor a városok légszennyezettsége is nagyobb, így különösen javasolt távolabb kiszellőztetni a tüdőnket. A testmozgásra pedig télen ugyanúgy szükségünk van, mint bármikor máskor. Persze a téli túrázásnak is megvannak a maga sajátosságai, és nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire kell odafigyelnünk, hogy öröm maradjon a kirándulás.

 

Télen sokkal rövidebbek a nappalok, korán, még az aktívan töltött órákban besötétedik. Ezért jobban meg kell tervezni a túránkat: célszerű reggel korán elindulni, és csak rövidebb útvonalat választani. Számolni kell azzal is, hogy télen általában (főként hóban) lassabb a haladás. Decemberben nincs is olyan nap, amikor 16 óra után nyugodna le a nap, a szürkület pedig még korábban megkezdődik, így érdemes 15 órára tervezni a visszaérkezést. Budapestről nem érdemes ilyenkor a Zempléni-hegységbe menni egy egynapos túrára, mert az utazás elviszi az értékes idő nagy részét, célszerű vagy közelebbi helyre szervezni a kirándulást, vagy az előző éjszaka elmenni, és ott aludni, hogy korán lehessen indulni. Ennek ellenére a fejlámpa vagy elemlámpa ne maradjon ki a túrafelszerelések közül! Bármikor előfordulhat, hogy elnézzük az utat, és később érünk vissza, mint terveztük.

 man wearing backpack on snow

Azért sem érdemes hosszú túrát tervezni, mert a hidegben nem is esik jól, és nem is tesz jót, ha sok órán keresztül vagyunk a szabadban. Extrém hideg időjárásban nem is javasolt a kinttartózkodás. A hideg ellen egyetlen módon lehet védekezni: a ruházattal. A téli kirándulásokhoz külön túraruhák kellenek. Érdemes rétegesen öltözködni, mert télen ugyanúgy meg lehet izzadni, és nagyon eltérő lehet a hőérzet napsütésben felfelé kaptatva vagy a hegy árnyékos északi vagy keleti oldalán lefelé gyalogolva. A réteges öltözködés azt jelenti, hogy három, de inkább négy réteg felsőruházatot is érdemes elvinni az izzadságelvezető aláöltözettől egy-két meleg (vékonyabb-vastagabb polár) rétegen át szél- és esőálló dzsekiig. Nadrágból két réteg is elég, az aláöltözeten kívül egy bélelt túranadrág, de hóban feltétlenül vízállónak kell lennie. Az időjárási körülményekhez illő cipőt kell választani, száraz, saras vagy havas terepre eltérő bakancs az alkalmas viselet, ha nagy hó van, kamáslit is érdemes felcsatolni. A túrazokni, a meleg sapka, a sál és az (ötujjas!, vastag és vízhatlan) kesztyű fontos kiegészítők, mégis gyakran hajlamosak megfeledkezni róla a hobbitúrázók.

 person standing near snow-covered forest

Kicsit másképp érdemes az élelmet is csomagolni, elsősorban az italokat. Bár a túrazsákból a nagy súly miatt szívesen kispórolják, bőven kell pakolni innivalót. Télen a víz mellett – amely ugyanolyan fontos, mint nyáron, akkor is, ha kevésbé jelentkezik a szomjúságérzet – javasolt termoszban meleg italt, teát is vinni. Egy pár órás kirándulásra nem kell tábori vízforraló vagy egyéb túlélőeszköz, de legalább egy nagy palack vízzel és egy liter meleg teával számolni kell személyenként. Télen az energiaszükséglet is nagyobb, így energiaszeletek és gyorsan felszívódó szénhidrátok (csokoládészelet) mellett szendvicset (a zöldség mellett akár kicsit zsírosabb feltéttel: kolbásszal, szalonnával, sajttal) is érdemes csomagolni – ez nem is romlik meg olyan könnyen, mint nyáron –, de gyümölcsöt (banánt, almát) is célszerű vinni. Mindig kell vinni az útra valamennyi ételt, de túlzásba sem kell esni egy rövid, egy napos túrán.

A tanácsokat egy magyarországi rövid, fél napos téli kirándulásra ajánlottan fogalmaztuk meg. Amennyiben valaki akár hosszabb túrára készül, akár magashegyi túrázáson venne részt, annak ezeknél sokkal alaposabb felkészülésre és több speciális eszközre lesz szüksége, így mindenképpen tájékozódjon, mielőtt belevágna!

A ZEFI adatbázisában két zuglói sportegyesület van, amely túraszakosztályt tart fenn, érdemes hozzájuk csatlakozni: Zuglói Nyugdíjasok Egészségéért Sport Egyesület és Postás Sportegyesület és Sporttelep

A ZEFI nyújtotta sportlehetőségek télen is elérhetők, amelyek közül a „Séta az egészségért” program kiváló lehetőség, hogy a hűvösebb évszakban is a természetben, külső helyszínen mozogjunk az erősebb immunrendszerünk érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314498122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása