Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

SPORTOLÁS 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGGEL

2018. október 01. - szilagyilaszlo

Mindenki tudja, hogy a mozgás és a sport fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben, számos olyan, elsősorban szív- és érrendszeri betegség van, amelynek kialakulását segít megakadályozni a rendszeres testmozgás. De mi a helyzet azokkal, akiknél már kialakult valamilyen kóros állapot? Számukra is jótékony hatású a sportolás vagy éppen ellenjavallt? Ez természetesen a betegségtől és annak súlyosságától, valamint a beteg állapotától függ, és attól, hogy milyen mozgásformáról lenne szó. Önmagában a betegség még nem biztos, hogy kizárja a testmozgás lehetőségét, de a betegség mellett történő sportolás minden esetben nagyobb odafigyelést igényel edzés közben.

 

Most az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára szedünk össze pár jótanácsot a sportoláshoz. Az 1-es típusú cukorbetegség komoly, de szerencsére ma már jól kezelhető betegség, a cukorbetegek folyamatos kezelés és megfelelő kontroll mellett teljes életet élhetnek, aminek kellő körültekintéssel a sport is része lehet. Sőt, az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára még a versenyszerű sportolás sem lehetetlen! Erre a legjobb példa a már 10 éve működő amerikai kerékpárcsapat, a Team Novo Nordisk, amelynek valamennyi versenyzője – és egyébként stábtagja is – 1-es típusú cukorbetegséggel él. A csapat rangos versenyeken is indul, és amellett, hogy céljuk a cukorbetegséggel kapcsolatos figyelemfelhívás és ismeretterjesztés, a versenyzői jó eredményeket is érnek el.

 Image result for team novo nordisk

(fotó: teamnovonordisk.com)

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a sportolás a szokásosnál is körültekintőbb felkészülést igényel. A betegnek gondoskodnia kell arról, hogy sportolás közben folyamatosan elérhető közelségben legyen a vércukorszintmérője, legyen nála inzulin és megfelelő táplálék, étel és ital. A különböző fajta és intenzitású sportolás eltérő hatással van a vércukorszintre. Például az egyenletes, mérsékelt tempójú kirándulás vagy sík terepen kerékpározás lassú ütemben, de folyamatosan csökkenti a vércukorszintet, míg a nagyobb intenzitású periódusokat tartalmazó, nagy erőkifejtést igénylő mozgás, mint például a labdarúgás, rövid távon emeli a vércukorszintet.

 

Sportolás előtt és közben rendszeresen mérni kell a vércukorszintet. Rendszeres ellenőrzéssel lehet tudni, hogy mikor kell enni és mikor kell inzulint beadni, de a mérések mellett is fokozottan figyelni kell a test jelzéseit. A sporttevékenységnek megfelelően a szénhidrátbevitel sportolás előtt és közben is szükséges. Alacsony vércukorszinttel nem szabad elkezdeni semmilyen edzést, mivel a mozgás tovább csökkenti azt. Meg kell várni, amíg felszívódik az elfogyasztott szénhidrát. A sport közben pedig a tevékenységhez mérten kell vegyesen gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat is rendszeres időközönként fogyasztani, de folyamatosan pótolni kell a folyadékot is.

 old women checks the amount of sugar in the blood. High blood sugar lever. Premium Photo

A sportolást követően is fontos a fokozott a figyelem, ugyanis a szervezet regenerálódási folyamatai órákon keresztül, akár fél napig is eltartanak még. Ebben az időszakban is ajánlott gyakrabban mérni a vércukorszintet, és odafigyelni a megfelelő szénhidrátbevitelre, hiszen a szervezetnek nagyobb mennyiségben lesz szüksége rá, és a regeneráció időszakában leeshet a vércukorszint.

 

Természetesen minden esetben a beteg egyéni állapotától függ, hogy szabad-e, és ha igen, milyen intenzitással ajánlott sportolnia. Ha valaki betegsége mellett szeretne elkezdeni komolyabban mozogni, előtte mindenképpen keresse fel a háziorvosát, aki az állapotának megfelelő tanáccsal tudja ellátni. Cukorbetegként lehetőleg senki ne menjen egyedül sportolni, főleg az ne, akinek a cukorbetegsége nemrég alakult ki vagy korábban nem sportolt! Keresni kell egy edzőpartnert, aki bármilyen baj esetén tudja mit kell tenni, és segítséget tud hívni.

achievement muscle gym man active Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1914274423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása