Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

CUKORBETEGEN IS EGÉSZSÉGESEN? TEDD FEL A JÓ KÉRDÉSEKET!

2018. február 02. - szilagyilaszlo

Egészségesnek maradni és cukorbetegen egészségesnek lenni mást és mást jelent. Nincs egyszerű válaszunk arra a kérdésre, mit is jelent az, hogy valaki egészséges. Mindenkinek saját magának kell megtalálnia azt az állapotot, amiben jól és egésznek érezheti magát. Persze vannak az egészséges állapotnak meghatározható összetevői, amelyekre nem árt odafigyelni, ha igazán jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben.

Mother and son in autumn park Free Photo

Cukorbeteg vagyok és egészséges!

Egészségesnek lenni nem a betegség hiányát jelenti, hanem az elért egyensúlyi állapotot testi, mentális és szociális szinten. Ezzel a fogalmi meghatározással dolgozva pedig semmi akadálya annak, hogy a krónikus betegek egészségesnek élhessék meg saját magukat.

Fizikai egészség

Fizikai szinten egészségesnek lenni nem mást jelent, minthogy testünk jól táplált, edzett, kipihent, általánosan egyensúlyban van, persze hozzátartozik a jól karbantartott vércukorszint is.

Megfelelő mennyiségű a táplálékkal bejuttatott kalória, elegendő tápanyag, vitamin és ásványi anyag jut a szervezetbe? Elég vizet iszom? Ha sportolok, az energiával tölt fel, javítja az állóképességem és erősebbé tesz, esetleg leszív és untat? Eleget és megfelelő minőségben alszom? Hogy érzem magam: jó az emésztésem, van energiám a hétköznapi dolgokra? Befolyásolja a cukorbetegségem a fizikai jól-létem, és amennyiben igen, elég energiát fordítok-e a betegség kordában tartására?

A fenti kérdések a jó kérdések lehetnek, amennyiben arról van szó, lehetséges-e egészségesnek lenni diabétesszel. Persze, hogy szubjektív – éppen ezért kiváló kiindulópont akkor, ha fizikai egészségi állapot felmérése és szükség esetén javítása a cél.

stretching game container person lifestyle adult Free Photo
Mentális egészség

A testi és a lelki-szellemi egészség között óriási az összefüggés és sok az átfedés, különösen, amikor a cukorbetegséggel való együttélésről van szó. A mentális jól-lét persze sokkal több összetevőből áll, mint a diabétesz, de foglalkozzunk most csak azzal, ami szorosan összefügg vele.

Ki vagyok téve a diabéteszes kiégés vagy idegösszeomlás veszélyének, valamilyen ezt megelőző stádiumban vagyok? Kedves és igazságos vagyok-e önmagammal? El tudom fogadni, hogy nem vagyok képes a diabéteszem minden dimenzióját kontroll alatt tartani? Ezáltal: elfogadom, hogy nem vagyok képes mindent irányítani magamban? Elsődleges prioritásként kezelem-e a saját boldogságom? Pozitívan állok nemcsak másokhoz, de magamhoz és a diabéteszem kezeléséhez is? Derűsen látom a világot cukorbetegként?

Ha ezeket a kérdéseket képesek vagyunk feltenni magunknak és elmélyülve gondolkodni a rájuk adandó válaszokon, már azzal sokat tettünk annak érdekében, hogy az esetleges egészségtelen lelki folyamatokat észrevegyük. Azok a rossz viselkedési minták, amelyek nem szolgálják saját szellemi teljességünket, ezeken pedig változtatni szükséges. Ahhoz viszont először is tudnunk kell, hogy jelen vannak-e.

 

Szociális (társas) egészség

Összefügg a fizikai és mentális egészséggel, részben belőlük táplálkozik, másrészt pedig része is azoknak. A diabétesszel összefüggésben a szociális egészség azt jelenti, hogyan vagyunk képesek másoknak megengedni azt, hogy kapcsolatba kerüljenek a betegségünkkel. Benne van az, hogyan reagálunk, ha valaki az állapotunkról kérdez és hogyan birkózunk meg társaságban az étel jelentette kihívással.

Smiling man hugging woman with juice Free Photo

Hogyan kezelem az olyan helyzeteket, amikor nem szeretném megosztani másokkal, hogy cukorbeteg vagyok? El tudom-e fogadni azt, hogy a nem-cukorbetegek sokszor jelentősen másként gondolkodnak erről az egészről, mint én, aki benne élek? Milyen stratégiákat tudok kidolgozni annak érdekében, hogy ne érezzem rosszul magam az olyan helyzetekben, amikor valaki nem ismeri vagy nem érti meg az állapotomat? Megértem, hogy az én cukorháztartásom egyensúlyban tartása az enyém, a siker pedig nem feltétlenül ugyanazt jeleni nekem, mint bárki másnak? Nyugodtan és magabiztosan el tudom utasítani a számomra nem alkalmas ételt társaságban? Hogyan küzdhetem le a szorongást attól, hogy a társaságban felszolgált ételeknek nem pontosan ismerem a szénhidráttartalmát, milyen stratégiám van erre?

Ha gondolkodunk ezeken a kérdéseken, máris sokkal tudatosabbak leszünk saját szociális érintkezéseinkkel kapcsolatban, ami pedig az első és egyben a legfontosabb lépés a magabiztosság felé.

Jó egészséget mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2913613125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása