Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

AZ ÉVEK MÚLNAK. HOGY MARADJUNK EGÉSZSÉGESEK?

2018. augusztus 06. - szilagyilaszlo

Az örök ifjúság forrását az ember évezredek óta keresi. Ma már tudjuk a választ, hogyan lehetünk mindörökké fiatalok: sehogy. Az idősödés azonban nem kell, hogy betegséget, leépülést és az életminőség drámai visszaesését eredményezze.

Sokkal több erő van bennünk, mint amennyit a mindennapi tevékenységek során feltételezünk magunkról. A jó szokások kialakításával pedig ezt az erőt a felszínre hozva testileg és szellemileg jól érezhetjük magunkat akkor is, ha nem vagyunk már húszévesek.

Az aktív és kiegyensúlyozott életformához tudatos gondolkodás, rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás kell. Ennyi az egész.

Ép test, jó élet

Az aerob testmozgás, az erőnléti edzés és a nyújtógyakorlatok hármasa csodákra képes. Ezek segítségével nemcsak betegségek sora marad távol tőlünk, de nem veszítjük el az izmaink tömegét sem, és mindennapi tevékenységeinkre is több energiánk marad.

Az egészséges életmóddal számos kardiovaszkuláris és kognitív előny jár együtt. A szív és a tüdő hatékonysága és ereje természetes módon csökken az idő múlásával. Ez különösen igaz nyugati társadalmainkban, ahol a népesség jelentős része irodai vagy más ülőmunkát végez. Ahogy öregszünk, ezeknek a szerveknek egyszerűen többet kell dolgozniuk ahhoz, hogy ugyanannyit végezzenek. A nyugalmi pulzus minden évben csökken, a tüdő pedig elveszti oxigénellátó képességének egy részét. A rendszeres testmozgás ezekkel a negatív folyamatokkal ellentétes hatású, vagyis segíti a vér áramlását a szervezetben és javítja a szövetek oxigénellátottságát.

Fizikailag aktívvá válni és annak is maradni rendszeres aerob testmozgással (séta, kerékpározás, úszás) azt eredményezi, hogy a vérnyomás csökken és tartósan alacsonyan is marad, így a szív általános terhelése jelentősen mérséklődik. A sportolás segít csökkenteni a koleszterinszintet és megelőzni az érelmeszesedést az artériákban.

Vagyis az aktív életmód minden megelőzhető időskori betegség megelőzésében szerepet játszik, így képes meghosszabbítani az életet, ráadásul jelentősen javítja annak minőségét, így élvezetessé teszi az időskori éveket.

Szellemileg mindvégig frissen

Az emberi agy nagyon bonyolult rendszer. Működése olyan összetett, hogy még a mai kor legfejlettebb technológiájával sem lehetséges föltárni minden titkát, ráadásul életünk során méretében és működésében is folyamatosan változik. Az idő előrehaladtával agyunk térfogata, tömege, hálózatossága és vérkeringése kis mértékben, de folyamatosan csökken. Agyunk öregedése memóriánk és induktív érvelési képességünk romlásával, mentális élességünk csökkenésével szembesít minket, térérzékelési probléma és egyensúlyzavar is kialakulhat.

Ezekre az agyi változásokra senki sem immunis, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne mérsékelni a problémákat. A fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott étrend jelentősen képes lassítani kognitív képességeink hanyatlását. Egyszerűbben: ami jó a szívnek, az jó az agynak is. A sport által az agy több vérhez és több oxigénhez jut, így javul az emlékezőképesség, elősegíti a gondolkodást és a problémamegoldást, fokozza az agyat támogató hormonok termelődését. Az edzés a legjobb természetes kedélyjavító és stresszcsökkentő módszer, emellett fejleszti az összpontosítás képességét, így az élet minden területén segít venni az akadályokat.

Edzzünk a jóllétünkért

A sport mindig is a jó életminőség elsődleges kulcsa lesz, legyünk bármilyen életszakaszban. Az élet körforgását megállítani vagy az idő kerekét megfordítani senki sem képes, de nagyban befolyásolhatjuk, ahogy ezt az utazást megéljük. És nem, sosem késő elkezdeni.

Csak álljunk fel és kezdjünk aktívan élni, hogy jobban és tovább élhessünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314164661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása