Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

TEGYÜNK AGYUNK EGÉSZSÉGÉÉRT

7 DOLOG, AMIT NE EGYÜNK

2018. március 02. - szilagyilaszlo

Legutóbbi posztunkban olyan mindennapi apróságokkal foglalkoztunk, amelyek segíthetnek megelőzni a demenciát. Ma ismét az agyunkkal foglalkozunk, mégpedig sorra vesszük azokat az élelmiszereket, amelyek negatívan hatnak legfontosabb szervünk egészségére. Ha mellőzzük ezeket, máris sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a demencia kockázatát.

Medical background, Crumpled paper brain shape with light bulb Free Photo

Cukros italok

Ebbe a kategóriába tartoznak az üdítők, energiaitalok és gyümölcslevek. A magas cukorbevitel nemcsak a fölös kilók felszedéséhez járul hozzá és növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát, de az agynak sem tesz jót. Többszörösen bizonyított tény, hogy a magas vércukorszint azoknál is növeli az Alzheimer-kór és a demencia veszélyét, akik nem szenvednek diabéteszben. A cukros italok általában nagy részben magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak a hagyományos répacukor mellett. Ez az összetevő állatkísérletek során az agyban gyulladásos tüneteket és memóriazavarokat okozott az alanyoknál. Kerüljük.

Image result for sugar drinks

Finomított szénhidrátok

A fehérliszt és a kristálycukor magas glikémiás indexű szénhidrátok. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nagyon gyorsan feldolgozza őket, amitől a vércukorszint elfogyasztásuk után hirtelen megugrik. A magas vércukorszint veszélyeiről már beszéltünk, azt pedig, hogy a szénhidrátok túladagolása memóriazavart okoz, sokan bizonyára magukon is érzékelték már, ha például ünnep alkalmával túl sok édességet ettek egyszerre. Érdemes alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztani nagyobb mennyiségben, például úgy, hogy az étrendünkbe teljeskiőrlésű gabonák, hüvelyesek és savanyított tejkészítmények kerülnek be nagyobb arányban.

Image result for szénhidrátok

Transzzsírsavak

Ezek a természetben is kis mennyiségben megtalálható telítetlen zsírsavak nem veszélyesek, ha hússal, tejjel visszük be őket a szervezetbe. A probléma akkor van, ha étrendünkben mesterségesen előállított transzzsírsavak szerepelnek túlsúlyban. Mégpedig az úgynevezett hidrogénezett növényi zsír rengeteg feldolgozott ételben megtalálható: margarin, fagylalt, chips, kész torták és előrecsomagolt sütemények nagy arányban tartalmazzák. Több vizsgálat köti össze a magas transzzsírsavbevitelt negatív agyi folyamatokkal és megnövekedett demenciakockázattal. Nem mintha egyéb egészségtelen hatásaik nem lennének elegendők ahhoz, hogy száműzzük ezeket az étrendből. Fogyasszunk többszörösen telítetlen zsírsavakat, Omega-3-mat tartalmazó ételeket és kerüljük a mesterséges hidrogénezett növényi zsírt.

Image result for transzzsírsavak

Feldolgozott élelmiszeripari késztermékek

Az olyen élelmiszerek, mint a chips, cukorka, instant tésztaleves, különböző mártások és mikróban megmelegíthető készételek jelentős mennyiségben tartalmaznak cukrot, sót és zsírt. Míg kalóriatartalmuk magas, fehérjében és más tápanyagokban szegények. Elhízást és az anyagcsere lelassulását okozzák, amely az agyszövet sorvadásához, demenciához és Alzheimer-kórhoz vezet.

Lollipops and candy sticks in cone Free Photo

Aszpartám

Egy egész posztot szenteltünk nemrég az egyáltalán nem ajánlott édesítőszereknek. Az aszpartám is ilyen. Összefüggésbe hozható számos viselkedési zavarral és mentális képességcsökkenéssel, fenilalanin tartalma pedig a véragygáton átjutva negatívan befolyásolhatja a neurotranszmitterek (ingerület átvivő anyagok) működését. Lehetőleg egyáltalán ne fogyasszuk, kerüljünk minden olyan ételt és italt, amelyet ezzel a szerrel édesítenek.

Image result for aszpartám

Túl sok alkohol

Az alkoholt az emberiség évezredek óta fogyasztja. Mértékkel nemcsak kellemes, de akár kifejezetten egészséges is lehet. Ez a mérték azonban nagyon csekély, napi 1 deci bornak megfelelő mennyiség csupán. Ennél több alkohol fogyasztása biztosan nem szolgálja egészségünket. A nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres ivása megszámlálhatatlan egészségügyi, lelki és mentális problémát, elbutulást és halált okozhat.

glasses of tequila at the bar Free Photo

Higannyal szennyezett halak

A hal, ha tiszta és megbízható forrásból származik, fogyasztása rendkívül egészséges. Ha azonban olyan élőhelyről jön, amely nehézfémekkel szennyezett, akár mérgező is lehet. A higanyt az állati szövetek felhalmozzák és nagyon hosszú ideig tárolják. A vadon hosszú ideig élő ragadozó tengeri halak szövetei az élőhelyük vizében található szennyező higany egymilliószorosát is tartalmazhatják. Ha az ember higanyszennyezett tengeri ételt fogyaszt, a nehézfém szétárad a testében, a vesében, a májban és az agyban koncentrálódik. Nagy mennyiségben akár teljesen elpusztíthatja a központi idegrendszert. Legyünk elővigyázatosak, ha cápát vagy kardhalat eszünk. Tartsunk mértéket és utána egy hétig ne együnk halat.

Indian mackerel Rastrelliger kanagurta Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2013702944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása