Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

5 TIPP, HOGY MEGSZABADULJ A CUKORFÜGGŐSÉGTŐL

2018. január 26. - szilagyilaszlo

A 2-es típusú diabétesz, amit a hétköznapokban simán csak cukorbetegségnek hívunk, napjaink egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája. Összefügg az elhízással, a mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással és a depresszióval – oda-vissza. Főként pedig a túlzott cukorfogyasztással. Emberek százezreinek életét keseríti meg Magyarországon, pedig megelőzése nem annyira bonyolult: tudatosság a táplálkozásban és az életmódban.

A cukros italoknak annyi!

Bármilyen meglepő: a nyugati világban a cukros italok a népesség cukorbevitelének feléért felelősek – kóla, dobozos üdítők, jeges teák, energiaitalok és így tovább. Ez az első dolog, aminek búcsút kell mondani, hiszen a cukros üdítők semmilyen más tápanyagot nem tartalmaznak. Könnyebb ezeket elhagyni, ha a szénsavasságot továbbra is meghagyod magadnak élvezetként: szódavíz, ásványvíz a barátaink, lehet bele tenni citromkarikát, mentalevelet, narancshéjat, bazsalikomot, uborkaszelteket vagy ami épp tetszik. A kávéd cukrosságát csökkentsd fokozatosan, elsőként mondjuk a felére, idővel pedig nullára. Ha így túl keserűnek érzed, próbálj ki másfajta pörkölésű vagy jobb minőségű kávét.

Image result for sugar drinks

Mesterséges édesítőszerek nyista!

A mesterséges édesítőszerek legjobb esetben is nem különösebben ártalmasak, de bizonyosan nem egészségesek. Sok közülük a fogyást sem segíti: nagyon erőteljes édes ízűk az édességek iránti vágyakozást fokozhatja, így a cukorfüggőséget tovább súlyosbíthatja. Inkább ne használj mesterséges cukorhelyettesítőket, ha valamilyet muszáj, mi inkább a természetes cukoralkoholokat ajánljuk.

Image result for sugar sugar sugar

Tudatosság az étkezésben indul!

Ha megkívánsz egy csokit, egy sütit vagy akár egy zacskó csipszet, állj meg egy pillanatra és tedd fel magadnak a kérdést: tényleg éhes vagy? Vagy inkább stresszes vagy? Szomorúság gyötör? Szorongsz? A nagyon erős vágynak valamilyen intenzív íz után általában lelki okai vannak, ezeket felismerve pedig könnyebb lesz kontrollálni a nassolást. Az édesség utáni vágy jelentkezésekor próbáld meg elterelni a figyelmedet, egyszersmind valamilyen más jellegű örömforrással kiváltani a nasit: tégy egy rövid sétát, tarts 10 perc szünetet a munkában, hívj fel egy számodra kedves valakit. Amikor pedig eszel, arra figyelj, ne tereld el a figyelmedet például a telefonod nyomogatásával, így sokkal nagyobb élvezetet okoz majd az étel.

Ismerd fel a cukrot!

Ha előrecsomagolt élelmiszert vagy például dobozos gyümölcslevet vásárolsz, mindig ellenőrizd az összetevők listáját. Érdemes a tápanyagtáblázatra is vetni egy pillantást, mert sokat elárul: 100 grammonként 8 gramm cukor már árulkodó jel, ha emellett az összetevőknél hozzáadott cukor van feltüntetve, a doboz mehet is vissza a polcra!

Image result for no sugar gif

Csak természetesen!

Attól tartasz, hogy a cukorszegény élet elveszti a sóját? Nem kell izgulj, mert a természetes cukorforrások továbbra is étlapon vannak. Friss és aszalt gyümölcsök, natúr joghurt, teljes kiőrlésű gabona és pirított zöldségek – mind édesek és a természetesen jelen lévő cukor mellett rengeteg tápláló összetevőt tartalmaznak. Rengeteg D-vitamin, kalcium, A-vitamin, C-vitamin, plusz fehérje és rost található bennük, amik megemésztése tovább tart, így kevésbé okoznak ingadozást a vércukorszintben. Így megőrzik egészségedet és az édességekkel és csokikkal szemben sokkal tovább érzed magad jóllakottnak.

A Zuglói Egészségmegőrző Modell honlapján elkezdtük gyűjteni az egészséges recepteket. Itt különböző diétákat is bele lehet állítani, pl. a cukormentes ételek itt találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113595069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása