Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A DIABÉTESZ VILÁGNAPJA 2017: NINCS MIT ÜNNEPELNI, RENGETEG MÉG A TEENDŐ

2017. november 14. - szilagyilaszlo

Minden évben november 14-én tartják a diabétesz világnapját, a nemzetközi kampányban tavaly a szem épsége, idén pedig a női egészség áll a középpontban. Ezen a napon sajnos nincs mit ünnepelni, hiszen a cukorbetegség gyakorisága egyre nő úgy hazánkban, mint világszerte. 150 millióan szenvednek tőle, évente milliós nagyságrendben halnak meg, százezrek veszítik el végtagjaikat vagy látásukat a betegség és szövődményei következtében emberek. A trendek sem biztatók, 2025-re a cukorbetegek száma a világon a mai duplájára nőhet. 

diabeteszvilagnap-01.jpg

A Zuglói Egészségmegőrző Modell (ZEM) blogján sokszor írtunk már a cukorbetegségről, annak elkerüléséről és kezeléséről, az azt karbantartó diétákról, illetve azokról az ételekről, amik a diabetes mellitusban szenvedők számára is biztonsággal fogyaszthatók. Az egész modell a diabétesz és a magasvérnyomás-betegség megelőzésére épül, így számunkra a cukorbetegség mindig kiemelten fontos téma. Ma néhány hasznos információval szeretnénk segíteni egy kicsit minden cukorbetegnek és felhívni az egészségesek figyelmét arra, hogy gondoljanak a környezetükben élő diabéteszesekre, ha pedig az utcán találkoznak a problémával, ne lépjenek át a földön fekvőn.

A cukorbetegségnek két alapvető fajtája létezik, a WHO általánosan elfogadott meghatározása szerint:

1-es típusú, amikor a hasnyálmirigy képtelen az inzulin előállítására, amely pedig a túléléshez alapvető fontosságú. Ez a betegség főleg gyermekkorban és serdülőknél alakul ki, de az elmúlt években magasabb életkorokban is terjedni kezdett.

2-es típusú esetében van inzulintermelés, de a szervezet képtelen megfelelően válaszolni a hasnyálmirigy által előállított inzulinműködésre. A cukorbajos esetek 90 százalékát teszi ki ez a típusú diabétesz, amely főként felnőttkorban alakul ki, de egyre gyakoribban jelenik meg tinédzsereknél is.

 

Általánosságban elmondható, hogy az 1-es típusúnak főként autoimmun és genetikai okai vannak, míg a 2-esnél nagyobb szerepet játszik az életmód, de mindkét betegség esetében fontosak az örökletes tényezők és a hajlamosítók egyaránt. A diabétesz azért is nagyon veszélyes betegség, mert sokáig tünetmentes maradhat, mire pedig a szimptómák észlelhetők, a beteg állapota már általában igen súlyos.

Hétből legalább egy nő várandóssága során terhességi diabéteszben szenved. Ez az állapot jól kezelhető, de alapvető fontosságú mind az anya, mind a születendő gyermek szempontjából. Magyarországon minden állapotos nőnek kötelező részt venni terheléses vércukormérésen, ezért szerencsére a legtöbb esetben időben felfedezik és kezelni kezdik a problémát, amely az esetek többségében diétával jól karban tartható és a szülés után magától elmúlik. Fontos azonban tudni, hogy a terhességi cukorbetegségben érintett nők hajlamosabbak a 2-es típusú diabétesz kialakulására, ezért számukra különleges odafigyelés szükséges a későbbiekben is.

A nemzetközi diabétesz szövetség számításai szerint a 2-es típusú diabéteszes esetek 70 százaléka megelőzhető lenne egészséges életmód folytatásával. A legfontosabb hajlamosító tényező az önmagában is népbetegségnek számító elhízás, valamint az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a túlzott stressz.

Ha az utcán szédelgő, a földön fekvő vagy zavart embert látsz, nem biztos, hogy részeg! Súlyos cukorbetegeknél a túl magas és a nagyon alacsony vércukorszint is okozhat olyan tüneteket, amik az avatatlan szemet a részegségre emlékeztetik. Megtévesztő lehet az acetonos lehelet is, ami szintén a cukorbetegség tünete, de sokan összekeverik a piaszaggal. A segítség elmaradása akár halálhoz is vezethet. Te se menj el mellettük!

 

A cukorbetegség legfontosabb, gyakori és veszélyes szövődményei az amerikai diabétesz szövetség szerint a kellemetlentől a halálosig terjednek. Gyakori a láb neuropátiás megbetegedése, ami az idegek elhalásához vezethet és akár bénulást is okozhat a végtagokban. A szem megbetegedései, például a glaukóma a cukorbetegek jelentős százalékát érintik, 10-ből 1 beteg súlyos látáskárosodást szenved. Szintén gyakoriak a különböző gyulladásos, fertőzéses bőrbetegségek, a magas vérnyomás, a vese nefropátiás elégtelen működése, a gastroparesis gyomorbetegség, és jelentősen megnövekszik a stroke kockázata.

Érdemes figyelni a ZEM honlapján a zuglói rendezvények beharangozóit, mert szinte mindegyiken ott vagyunk a szűréseket végző szakemberekkel.

A honlapon érdemes kitölteni egy egyszerű tesztet, ami megmondja, hogy milyen valószínűséggel lesz 2-es típusú cukorbetegségünk (Előtte regisztrálni kell a honlapon). Akinek magas rizikó jön ki, annak érdemes elmenni a háziorvosához megnézetni, hogy mi a pontos helyzet!

További hasznos tanácsok itt.

Dr. Zugló is várja a zuglóiak kérdéseit! Életmódról, egészségmegőrzésről, táplálkozásról és mozgásról is lehet kérdezni. A levelet csak dr. Zugló láthatja, illetve a tanulságos kérdéseket és válaszokat anonim módon közzétesszük a honlapon.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8913271905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása