Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A NAGY ÉDESÍTŐSZER-KÖRKÉP – ELSŐ RÉSZ

2018. január 09. - szilagyilaszlo

4 édesítőszer, ami a cukornál is rosszabb: ezeket kerüld el jó messze

A Zuglói Egészségmegőrző Modell egyik küldetése a cukorbetegség, főként pedig a 2-es típusú diabétesz megelőzése, visszaszorítása és a figyelem felhívása ezekkel kapcsolatosan. Sokszor írtunk már arról, mennyire elterjedt és milyen komoly veszélyekkel járó népbetegségről beszélünk, ami Magyarországon is több százezer embert érint közvetlenül, több milliót pedig valamely családtagja révén. Azért is fontos ez a téma, mert a cukorbetegség leggyakoribb formája odafigyeléssel, egészséges étkezéssel és rendszeres testmozgással megelőzhető. A megelőzés pedig a legjobb gyógymód.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének egyik fontos eszköze a cukorfogyasztás csökkentése és az elhízás megelőzése. Ebben segítségünkre lehetnek különböző édesítőszerek, amiket viszont nem árt jobban megismerni. Ma olyan cukorhelyettesítőket veszünk számba, amiket jobb elkerülni, a sorozat következő részében pedig azokat, amiket ajánlatos használni.

1. Aszpartám

Az aszpartám a kilencvenes évek leggyakoribb mesterséges édesítőszere volt, amit Magyarországon a diétás üdítők címkéjéről leginkább NutraSweet néven ismertünk. Valójában ma is a világ egyik leggyakrabban használt élelmiszeradaléka, az USÁ-ban 6000 terméket tartanak nyilván, ami tartalmazza.

Az aszpartám Equal és AminoSweet néven is forgalomban van, alapvető összetevője a Canderel édesítőszernek, az európai élelmiszerszabvány pedig E951 kóddal tartja nyilván. Megtalálható a rágógumik és rágótabletták, pezsgőtabletták nagy többségében, szinte minden szénsavas üdítőben, müzliszeletben, fűszerkeverékben, készételben, felvágottban, savanyúságban, gyümölcskészítményben és így tovább. Számos olyan élelmiszeripari termékhez is hozzáadják, ami nem is diétás megnevezéssel kerül a polcokra.

Egy 2017-es nagymintás longitudinális (10 évig követték a vizsgálatban részt vevő 400 ezer ember egészségügyi adatait) vizsgálat minden eddiginél aggasztóbb dolgokat mutatott ki erről a cukorpótlóról. Kijelenthető, hogy az aszpartámnak negatív, sokszor veszélyes mellékhatásai vannak, növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a magasvérnyomás-betegség kockázatát, ráadásul a fogyást sem segíti elő.

Mindezek alapján azt ajánljuk, hogy Ön ne fogyasszon aszpartám alapú édesítőszert.

 

2. Szukralóz

A Splenda terméknéven is ismert vegyület az EU-ban E955 kóddal forgalomba kerülő édesítő hatású, kalóriamentes élelmiszeradalék. Cukor felhasználásával, mesterségesen állítják elő, a szacharóz molekulaszerkezetének megváltoztatásával, klóratomok hozzáadásával. 600-szor édesebb a cukornál, a szervezetből gyakorlatilag változatlanul ürül ki. Egyes kutatások azt feltételezik, hogy arra hajlamos egyéneknél migrénes fejgörcsöt okozhat, de a bizonyítékok nem tűnnek tudományosan eléggé megalapozottnak.

A probléma, hogy jelenlegi tudásunk szerint a szukralóz a természetben egyáltalán nem bomlik le, a szennyvízzel a felszíni és felszín alatti vizekbe is bekerül, a növények számára ártalmas. Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a szukralóz nagyüzemi használata az egész táplálkozási láncra hatással lehet, mivel gátolja a növények fotoszintézisét. Rendkívül környezetszennyező, ezért használatát nem ajánljuk.

3. Agave

Mivel természetes alapú édesítőről van szó, sokan azt hiszik, hogy egy nagyon egészséges élelmiszert vásárolnak. A valóságban ez nincs így. A legtöbb forgalmazott agave nektár 70-90 százalék fruktózt tartalmaz - ez nagyobb mennyiség, mint amennyit a kukoricaszirupban találunk. Az igaz, hogy nem okoz akkora vércukorcsúcsot, mint a répacukor, a máj azonban közvetlenül lebontva trigliceriddé alakítja, így növeli a koleszterin szintjét a vérben. A magas fruktózszint hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ami a cukorbetegség fő kockázati tényezője, valamint a nem alkohol okozta zsírmájbetegség kialakulásához, ami további nagyon súlyos betegségekhez vezet.

Az agave mindennek ellenére nem az ördög teremtménye. Kis mennyiségben használható például édességekben, süteményekben cukor helyett. Nagyobb mennyiség fogyasztását azonban ajánlatos elkerülni, semmiképpen nem ajánlott általános cukorpótlóként használni.

 

4. Kukoricaszirup

A legrosszabb, amivel a répacukor helyettesíthető, alacsony minőségű édesítőszer, amit számos üdítőitalban és olcsó élelmiszerben felhasználnak. Ott van a kólában, süteményekben, kenyerekben, gyümölcslevekben, reggelizőpelyhekben, gyümölcsös joghurtokban, öntetekben és így tovább. 40 százaléka glükóz, ami elég nagy mennyiség ahhoz, hogy a vércukorszintünkben komoly kiugrást okozzon, a másik 60 százaléka fruktóz, ami pedig nagyon megterheli a májat. Ráadásul sok esetben higannyal szennyezett, ami súlyosan mérgező az emberi szervezet számára. Minden körülmények között kerüljük el.

Ha már kialakult a betegség, a cukor elkerülése napi rutinná válik. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző édesítőszerek, amiket viszont nem árt jobban megismerni. Melyiket biztonságos fogyasztani?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8213561117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása