Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A DEMENCIA ELLEN

7 TIPP, HOGY AZ ELMÉD ÉLES MARADJON, MINT A PENGE

2018. február 27. - szilagyilaszlo

Napjainkban a demencia súlyos problémává vált, nagyon sokan szenvednek tőle. Adunk néhány jótanácsot, hogyan lehet mindennapi dolgokkal megelőzni a szürkeállomány elöregedésével járó hanyatlását.

The human brain Free Photo

Tartsd a tempót!

Tegyél minden nap egy rövid, tempós sétát. Mármint tényleg tempósat, amiben kicsit kimelegszel és kicsit lihegsz is a végére. Napi 20 perc séta a kutatók szerint szignifikánsan csökkenti a demecia valószínűségét. Nincs ebben semmi ördöngösség, a gyors járás egyszerűen nagyszerűen javítja a szervezet vérkeringését, amiért az agy hihetetlenül hálás lesz, a demencia pedig a kispadon maradhat.

Sportswomen walking at sunset Free Photo

Tanulj nyelvet!

Már napi szinten 10 perc nyelvtanulás megakadályozhatja a kognitív folyamatok leromlását, az erről szóló tanulmányok számos tudományos szaklapban megjelentek. Az amerikai Neurology-ban megjelent kutatási jelentés szerint a DuoLingo nyelvtanuló alkalmazás mindennapos használata bármely ma ismert gyógyszernél hatékonyabban veszi fel a harcot a demencia ellen.

 stubble typing business cool development Free Photo

Ne legyél annyira cinikus!

Finn kutatók szerint a cinikus beállítódású emberek, vagyis akik általánosságban negatívabban látják a dolgokat másoknál, hajlamosabbak a demencia kialakulására, mint bizakodóbb társaik. Azt egyelőre nem magyarázták meg, mi az oka, hogy a pesszimizmus befolyásolja a szellemi hanyatlást, de a dolog valószínűleg ahhoz köthető, hogy köztük gyakoribb a depresszió, ami már tényleges hajlamosító tényező.

Two colleagues feeling troubled at work Free Photo

Nézz vígjátékokat rendszeresen!

Kísérleti biológusok arra a következtetésre jutottak, hogy napi 20 perc nevetés jelentősen növeli az agy védekezőképességét a demenciával szemben. Ezt úgy éri el, hogy ennyi idő alatt a nevetés hatására csökken a szervezetben a stresszhormonok (kortizol) szintje, amik hozzájárulnak a szellemi leépüléshez.

Foglalkozz a szájhigiéniáddal!

Meglepő lehet, de svéd kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az egészséges szájüreg és fogak bizonyos fokig csökkentik a demencia kialakulásának kockázatát. Ennek tudományos magyarázata, hogy a szájban található Porphyromonas gingivalis baktériumok hozzájárulnak a kognitív folyamatok romlásához, így ha azok kevesebben vannak, az csak jó lehet.

young cool girl smiling Free Photo

Feküdj le korán!

Éjjelenként hat óránál kevesebb alvás hajlamosabbá teszi az agyat a leépülésre. Ennek megelőzésére a legjobb, ha rendszeresen legalább hét órát alszunk, méghozzá természetesen, gyógyszerek nélkül. Az altatók ugyanis mellékhatásként épphogy hozzájárulhatnak a demenciához azáltal, hogy beavatkoznak a neurotranszmitterek működésébe.

Happy young woman stretching in bed after sleep Free Photo

Igyál bort!

Napi 1 pohár minőségi száraz vörösbor elfogyasztása 23 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Ez a borban található rezervatrol természetes antioxidánsnak köszönhető, ami az érfalak tágulóképességét és rugalmasságát javítja. Többek között az agyban is. Vigyázat, a rendszeresen fogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol éppen ellentétes hatású!

Crop cheerful couple celebrating with wine Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1413702108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása