Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

HOVÁ MENJÜNK SZÁNKÓZNI ZUGLÓBÓL?

2018. december 19. - szilagyilaszlo

Ahogy leesik az első hó, érdemes kimenni szánkózni a gyerekekkel. A gyerekek amúgy is imádják, és érdemes megragadni minden lehetőséget, amit télen a szabadban lehet tölteni. Egy ragyogó napsütéses téli napon, még ha hideg is van, feltöltődés a szabadban tölteni pár aktív órát. Egy izgalmas pályán még a szülőknek is élmény lesz egy-két csúszás! Már csak az a kérdés, hogy a zuglóiaknak hová érdemes ellátogatniuk, ha szánkózni szeretnének. Több lehetőség is van, attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, milyen az időjárás, illetve mekkorák a gyerekek.

 mom and daughter Free Photo

Kisgyerekekkel nem kell kimenni a hegyekbe ahhoz, hogy élvezzék a szánkózás örömeit. Már azt is imádni fogják, ha a szülők húzzák őket a Rákos-patak partján vagy óvodába vagy a boltba menet útközben. A közelben érdemes a Városligetbe ellátogatni, ahol Királydombról már csúszni is lehet. A domb egyik és másik oldala különböző meredekségű, így több korosztály számára is ideális, ha csak egy fél délelőttre akarunk kimenni a közelbe. Pesten hasonló lehetőség van a kőbányai Óhegy-parkban vagy a Népligetben is, Budán pedig a Tabán vagy a Hajógyári-sziget (a csúszdáknál) ilyen adottságú.

 

A nagyobbakkal, amikor már a bátorságuk engedi, érdemes komolyabb lejtőt választani. Ehhez Budapesten már mindenképpen a budai oldalon kell körülnézni. A Gellért-hegy a legjobban megközelíthető, és azért ideális, mert ott rengetegféle különböző meredekségű és hosszúságú pályát lehet találni a réteken, akár a déli oldalán, akár a Hegyalja út felé. A nehezebb pályákért pedig a Normafa vagy a Hármashatár-hegy környékére kell ellátogatni. Természetesen itt is biztonságban csúszhatnak kisebbek is, de biztos, hogy a nagyobbak, sőt, akár a felnőttek is fognak izgalmas helyet találni. A csodálatos kilátás miatt már önmagában is megéri bármelyik helyet felkeresni.

 family with child Free Photo

Ha egész napos programot szeretnénk, akár kisebb kirándulásként, érdemes a közeli hegységekbe ellátogatni. Szinte bárhol lehet találni szánkózásra alkalmas rétet, tisztást, de több helyen kijelölt pályákon lehet csúszkálni, és a turisták kényelmét szolgáló infrastruktúra is kiépült. A budapestiek körében két népszerű és kifejezetten közeli hely Dobogókő és Visegrád. Mindkét helyen vannak szánkópályák, gyakorlatilag bármely korosztálynak, és jól megközelíthetőek autóval, továbbá vendéglátóhelyek is üzemelnek. Kicsit távolabb a Mátra már nagyobb hegyeket tartogat számunkra, és bár a megközelítése kicsit nehezebb (messzebb is van, és a parkolótól is általában kicsivel többet kell sétálni), nagyobb gyerekekkel mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen teljesen más élményt jelentenek az itteni pályák az előbbiekhez képest. A Mátraszentimre, Mátraháza vagy Mátrafüred közelében lévő helyek eléggé kedveltek, itt párszáz méteres sétával találhatunk ideális pályát szánkózásra. Ha valaki a kevésbé turistás helyet preferálja, akkor érdemes ennél is messzebb utaznia, de azzal számolnia kell, hogy ezért cserébe nehezebben érhető el a szánkózásra alkalmas terep.

hat day cute sit adult Free Photo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614498756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása