Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

ÁLLJ FÖL: AZ ÜLÉS AZ ÚJ DOHÁNYZÁS!

2018. július 20. - szilagyilaszlo

Amerikai rákkutatók százezernél is több esettanulmány alapján állítják: aki naponta legalább hat órát ül, annak 19 százalékkal több esélye van arra, hogy korán haljon meg ahhoz képest, aki három óránál kevesebbet. Állj föl!

 

Az Amerikai Rákszövetség kutatói fel is sorolják azt a 14 betegséget, amelyekre hajlamosít a sok ülés. Aki napi hat óránál többet üléssel tölt, az ötödével nagyobb valószínűséggel hal meg a következő okok miatt, mint az, aki kevesebb mint három órát ül: rák, szívbetegség, stroke, diabétesz, vesebetegségek, öngyilkosság, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD); a tüdő egyéb betegségei, májbetegség, peptikus fekély és egyéb emésztési betegségek, Parkinson kór, Alzheimer kór, idegrendszeri rendellenességek, izom-csontrendszeri betegségek. Azt mondják, minél kevesebbet ülünk, annál jobb a szervezetünknek, és már egy óránként 2 perces felállás vagy könnyű mozgás is jelentősen javítja a koleszterin, vércukor és vérnyomás értékeit. Az üzenet egyértelmű: többet kellene mozogni.

Az életkor előrehaladtával az emberek több időt töltenek ülve, akik pedig valamilyen krónikus betegségben szenvednek, még többet. Munkáját a legtöbb ember ülve végzi, ausztrál kutatók pedig azt is kimutatták, hogy a nem munkában töltött idő csaknem 90 százalékát a nyugati ember ülve tölti el, ennek felét a televízió előtt.

Ami az egész témát érdekessé teszi, az az, hogy a kutatók nem tudják egyértelműen megmondani, miért káros a sok ülés. Több magyarázat létezik, mindegyiknek van értelme. A legelterjedtebb értelmezés szerint a sokat ülő embernek több az egészségtelen szokása, például többet nassol, így kevesebbet sportol és hajlamosabb az elhízásra is. Ami pedig tudjuk, hová vezet: magas vérnyomás, túl sok triglicerid a vérben, gyulladások a szervezetben. Az öngyilkosság esetében pedig főként a depresszióhoz kapcsolható a sok egyhelyben ülés.

A különböző betegségekre persze nem egyformán hajlamosít a kanapéspecialista életmód. A rákbetegek esetében például csak 10 százalékkal magasabb a sokat ülők aránya, az izom-csontrendszeri betegségeknél viszont 60 százalék ez az arány.

A Patel és munkatársai által végzett longitudinális vizsgálat 21 éven át követte figyelemmel 128 ezer páciens egészségi állapotát, akik közül ez idő alatt 49 ezren haltak meg. A kutatók szerint az ülés nagyon sokféleképpen árt az egészségünknek, de szerencsére a megoldás is kézenfekvő: gyakori felállás, a test átmozgatása, a szokások megváltoztatása. Több mozgás, kevesebb lustálkodás a tévé előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2014106095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása