Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

MI AZ A STROKE? ELMONDJUK, AMIT EDDIG NEM MERTÉL MEGKÉRDEZNI: 5 FONTOS TÉNY

2018. június 12. - szilagyilaszlo

A stroke az egyik legkegyetlenebb gyilkos ma a világon. Az Egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint évente 15 millió ember szenved el stroke-ot, ebből 5 millióan bele is halnak, további 5 millióan pedig maradandó egészségkárosodást szenvednek. Igen elterjedt betegségről lévén szó, érdemes minél többet megtudni róla és mindent elkövetni a megelőzés érdekében.

brain-3168269_1280.png

1. A magas vérnyomás növeli a stroke kockázatát

Tény, hogy a legtöbb stroke-ot elszenvedő korábban magasvérnyomás-betegségben is szenvedett. A túl magas vérnyomás ugyanis az artériák falait károsíthatja, különösen igaz ez az agyszövetben futó erek tekintetében. Így a stroke kockázata nő, ha pedig bekövetkezik, a következmények igazán súlyosak lehetnek. Nagyon fontos tehát, hogy a vérnyomást egészséges értékek között tartsuk annak érdekében, hogy a katasztrófa megelőzhető legyen: ez alapesetben egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással érhető el, de ha szükséges, a gyógyszeres kezelést sem szabad halogatni.

 Man with headache Free Photo

2. A stroke a fiatalokat sem kíméli

Ma már tudjuk, hogy egyszerű mítosz az, hogy a stroke betegség csak az időseket fenyegeti. Valójában a páciensek nagyjából harmada 20 és 64 év közötti, tehát fiatal és középkorú emberek közül kerül ki. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy egyre több fiatal szenved el stroke-ot, az alsó korhatár pedig egyre lejjebb tolódik.

Image result for stroke young

3. A stroke bénulást okozhat

A stroke az agyi szövetek károsodását okozhatja, így paralízishez vezethet. Sokan részlegesen elveszítik mozgásképességüket, általában az arc vagy egy bizonyos végtag normál mozgása korlátozódik. Súlyosabb esetekben akár a test teljes bénulását is okozhatja a stroke, ezáltal a beteg akár élete végéig magatehetetlenné válik.

4. A nők veszélyeztetettebbek a férfiaknál

A nők esélyei a férfiakénál is rosszabbak. Nemcsak az emlőrák tekintetében veszélyeztetettebbek, de a stroke is gyakoribb körükben. Várandósság alatt a kockázat még inkább megnő.

5. A dohányzás hajlamosító tényező

A dohányzás - különösen a fiatalok számára - az egyik legnagyobb kockázati tényező a stroke-kal összefüggésben. A dohányzás növeli a vérrögök kialakulásának valószínűségét, így könnyen előidézhet stroke-ot, pláne hogy az agyi artériák különösen sérülékenyek a káros hatásokkal szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514022442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása