Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

MIT TEHETEK A SZÍVEM, AZ ELMÉM ÉS A TESTEM EGÉSZSÉGÉÉRT? 6 JÓTANÁCS MINDEN NŐNEK

2017. november 27. - szilagyilaszlo

Utat keresel egészségesebb önmagadhoz? Nem vagy egyedül, sokan teszünk így. Hidd el, nem is lesz olyan nehéz megtalálni. Az utazás néhány hétköznapi változtatással kezdődik az életmódodban: az étrend, mozgás, stresszkezelés hárman lesznek az útitársaid.

Relaxed woman enjoying the sea Free Photo

 

Kövess szívkímélő étrendet

Egyszerű, de számos olyan súlyos betegség kockázatát csökkenti, mint például az infarktus, szívroham és más keringési nyavalyák, csúzok és betegségek.

Kezdd úgy, hogy több zöldséget eszel. Főként nyersen vagy párolva. Persze belefér csőben sütve is, de a rántott dolgokat kerüld. Egyél egy almát vagy egy marék bogyós gyümölcsöt minden délelőtt. Fehér rizs helyett próbáld ki a barnát. Tovább kell főzni, de sokkal ízletesebb és káprázatos élelmi értékekkel rendelkezik. Ehetsz tésztát is, de a hagyományos helyett durumot vagy teljes kiőrlésűt. Egyébként az olaszok csak durumot esznek, szóval a spagetti autentikusan egészséges. Próbáld ki a tönkölylisztet a BL-55 helyett. A fehérjebeviteled főleg tojás, sajt, túró, joghurt, csirke, pulyka és hal legyen, na meg persze bab, borsó és egyéb hüvelyesek. A készen kapható ételeket és feldolgozott élelmiszeripari termékeket kerüld el, friss alapanyagokat használj. Amennyire lehet, iktasd ki a kristálycukrot, az asztali sót és a telített zsírsavakat, mindegyik helyett van egészségesebb helyettesítő termék.

A ZEM honlapján sok recept közül lehet válogatni. Ha a kockázati teszteket elvégzed előtte, akkor csak olyan olyan recepteket fogsz látni, amit neked ajánlanak a szakembereink! Több diéta szerint is lehet válogatni az adatbázisban.

Bowl of fresh green salad hold in female hands Free Photo

 

Mozogj a hét minden napján

Minél aktívabb vagy, annál jobb. A sportolás jót tesz a szívednek, építi és karban tartja az izmaidat, erősíti a csontjaid és távol tartja a betegségek jelentős részét.

Heti 2,5 óra közepesen aktív mozgás legyen a minimális cél, ez lehet napi félóra fürge séta vagy például tánc. Ha bejön neked a nehezebb sportolás is, akkor a futás és a tenisz magától értetődő választás. Egy vagy két alkalommal hetente az erősítő edzés is remek lehet. Ha kevés a szabadidőd, rövidebb és nehezebb edzések férhetnek inkább bele, vagy jó döntés az is, hogy beépíted a mozgást a napi tevékenységeidbe. Napi 10 ezer lépés, lift helyett lépcsőn a hatodikra, kettő helyett három kutyasétáltatás, satöbbi. A Pilates és jóga kiváló otthoni edzés, akár tévézés közben is.

A ZEM honlapján pár kattintással ki lehet választani jó helyeket, ahol sportolni lehet Zuglóban.

Joyful Sporty Woman Jumping Near Wall Free Photo

 

Súlyfelesleg?

Ha van miből és leadsz 5 kilót, már rengeteget tettél az egészségedért, csökkentetted a cukorbetegség (2-es típusú) és a különböző daganatos betegségek kockázatát.

A kulcs, hogy a fogyás lassan és biztosan történjen, heti 500-1000 grammnál többet nem érdemes fogyni, mert könnyen visszajön (jojózás). Ne éhezz, hanem mozogj és egyél egészségesebb ételeket, naponta ötször, egyszerre mindig keveset. Igyál meg legalább 3 liter szénsavmentes vizet naponta.

Van egy nagyon egyszerű nemzetközi mutató, ami a testsúly és a testmagasság közötti összefüggést mutatja, a Test-tömeg Index (angol rövidítése: BMI). A ZEM honlapján ezt pár másodperc alatt ki lehet számolni.

(fotó: howwegettonext.com)

Járj orvoshoz

Rendszeresen végeztesd el a fontosabb szűrővizsgálatokat. A vérnyomás és vércukor ellenőrzése a legfontosabb, de számos más is szükséges lehet, ezeket beszéld meg a háziorvosoddal. Ha kérdésed van, kérdezd meg az orvosodtól, alakíts ki vele jó kommunikációs mintákat, beszéld meg vele, ha aggodalmaid vannak az egészséged tekintetében!

A ZEM honlapján érdemes kitölteni két egyszerű tesztet, ami megmondja, hogy milyen valószínűséggel lesz cukorbetegségünk vagy magasvérnyomás-betegségünk. Akinek magas rizikó jön ki, annak tényleg érdemes elmenni a háziorvosához megnézetni, hogy mi a helyzet!

Az oldalunkon továbbá dr. Zuglótól is kérdezhetsz!

Doctor explaining something to a woman Free Photo

 

Csökkentsd a stresszt!

Ne vállalj magadra olyan feladatokat, amikről már az elején is tudod, hogy nem tudod őket nyugodtan és fegyelmezetten végrehajtani. Az olyan elvárások, amiknek nem tudunk megfelelni, nagyon durva stresszt okozhatnak, ez pedig biztosan az egészség rovására megy. Állíts föl korlátokat magadnak és határokat másoknak. Ne feledd: mindig van választás és mindig lehet nemet mondani.

A stressz kezelésében segítségedre lehetnek:

Ha jógázást kipróbálnád, ezeket a helyeket javasoljuk Zuglóban.

Portrait of a young overworked student girl sitting at the table Free Photo

 

Alakíts ki olyan apró szokásokat, amik egészségesebbé tesznek:

  • Naponta kétszer moss fogat: közepes sörtekeménység és minőségi fogkrém!
  • Ne dohányozz! Ha cigizel, szokj le mihamarabb!
  • Alkoholt csak mértékkel igyál! Napi 1 pohár legfeljebb, sohasem egyedül!
  • Ha valamilyen gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindig tartsd be az orvosi rendelvényt!
  • Aludj: napi 8 óra körül lődd be az alvásidőd és ragaszkodj is hozzá!
  • Mindig kösd be magad az autóban!
  • Ha napra mész, mindig használj jó minőségű napvédő krémet vagy olajat! Ez nemcsak nyáron fontos, a tavaszi és az őszi napsütés is megégetheti az arcod, nem beszélve a síelésről. Ha hideg szelek járnak, kend be az arcod indulás előtt zsíros (nem hidratáló) krémmel!

Minden nap szánj időt arra, hogy a testeddel foglalkozz! És a lelkedet se hanyagold el!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3513346357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása