Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

5 EGYSZERŰ LÉPÉS, HOGY KÖNNYEDÉN LEGYŐZD A STRESSZT

2017. augusztus 22. - szilagyilaszlo

Életünk bármely területén felléphet stressz. Az iskolában, munkában, családban egyaránt előfordulhat, amikor úgy érzékeljük, hogy az irányunkba támasztott elvárások meghaladják azt a szintet, amivel még képesek vagyunk megbirkózni. Bizonyos mértékű stressz hasznos is lehet, növelheti teljesítőképességünket és inspirálhat. A hosszú távon elhúzódó stressz esetén azonban mentális és fizikális egészségünk is veszélybe kerülhet. Az alábbi technikák segíthetnek nekünk, hogy ne mi húzzuk a rövidebbet vele szemben.

Tarts egy kis szünetet!

Nehéznek tűnik elszaladni, ha épp egy nagyprojekt közepén vagyunk a munkában, sír a gyerek vagy egy váratlan kiadás keseríti az életünket. De megéri: ha engedélyt adunk magunknak arra, hogy kicsit hátralépjünk, időt adhatunk magunknak arra, hogy valami mással foglalkozzunk, így pedig jobban átgondoljuk a dolgokat és valamilyen technikával könnyítsük a leterheltség érzésünket. Fontos, hogy ne kezeljük semmisként a stesszforrást, a munka nem csinálja meg saját magát, de akár húsz perc befelé fordulás ilyenkor óriási segítség lehet.

 

A testmozgás mindig jót tesz.

Gyakorlatilag minden kutatás és tapasztalat azt mutatja, hogy a sportolás nemcsak a testnek tesz jót, de az elmét is tehermentesíti és felfrissíti. A mindennapi edzés hosszú távon nem egyszerűen az életminőséget javítja, de meghosszabbítja az élettartamot is. Már 20 perc tempós séta, kocogás, úszás vagy tánc nagyon hatékonyan oldja a stresszt, hatása azonnali és órákon át tart. Akár a munkából is érdemes elszökni egy kis gyaloglás kedvéért, utána minden jobb lesz.

 

A mosoly és nevetés működik!

Az agyunk szoros kölcsönös összeköttetésben áll az érzelmeinkkel és az arckifejezéseinkkel is. Amikor az embert sok stressz éri, ez általában az arcán is tükröződik. Ha ilyenkor rákényszerítjük magunkat, hogy mosolyogni vagy akár hangosan nevetni kezdjünk, az visszahat az érzelmeinkre, és bizonyítottan csökkenti a ránk nehezedő nyomást, így segít az előálló nehéz helyzet megoldásában.

 

Kérj egy kis támogatást!

Hívd fel egy barátodat, küldj emailt valakinek, akivel szoros kapcsolatban vagy. Amikor megosztod a kételyeidet vagy gyötrő érzéseidet elmondod valakinek, az segít a stressz csökkentésében. Fontos, hogy olyan emberhez fordulj, akiben megbízol, akiről úgy véled, megérti a problémádat és értékel téged. Ha például a családod okoz stresszt számodra, az érzéseidet jó ötlet a legjobb barátoddal megbeszélni. Ebben az esetben a munkahelyi problémákat sem biztos, hogy célszerű a családtagokkal megtárgyalni, hiszen az még több stresszt szülhet.

 

Meditálj, relaxálj, fordulj kicsit befelé!

A meditáció és az ima kiváló stresszoldók, ki-ki világnézete és vallása szerint döntheti el, milyen formáját választja ezeknek. A relaxáció során a test és a tudat visszanyeri összpontosító-képességét, segít nekünk új perspektívából szemlélni a dolgokat. A meditációs tevékenységek, a befelé fordulás hasonló hatással bír, mint amilyennel a testmozgás, már alig 20 perc alatt is több órára elegendő energiát nyerhetünk belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312771368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása