Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

JÓGÁZZ OTTHON! 9 TIPP ÉS AZONNAL KEZDHETED IS!

2017. október 06. - szilagyilaszlo

Ha naponta jógázol otthon, az segít abban, hogy egészséges, produktív és vidám maradj egész nap. Ezt sokan tudják. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ezek a pozitív hatások nemcsak téged érnek, hanem mellékhatásként az összes veled élő családtagodra is hatnak. Nemcsak azért, mert a pozitív energia ragadós, a vidámság pedig fertőző. Azért is, mert valószínűleg ők is csatlakozni fognak hozzád és követelik majd, hogy megtanítsd nekik a különböző pózokat.

1. Válaszd ki a neked kellemes időt!

Általános vélekedés, hogy a reggeli jógázás a legjobb, mert egész napra segít magasan tartani az energiaszintet. Azonban ez nem mindenkinél válik be. Könnyen lehet, hogy neked más időpontban lesz optimális, ebéd előtt vagy éppen késő délután. A lényeg az, hogy ne hagyd ki az edzést azért, mert reggel erőltetnéd és rosszul esik. Csináld inkább máskor!

2. Válassz kényelmes helyet!

A lakásban bárhol jógázhatsz, csak alakítsd ki a helyedet úgy, hogy a bútorok sarkai ne legyenek sérülésveszélyes közelségben hozzád. A legtöbben a csendes helyeket szeretik erre a célra, ahol egy kis ideig nem zavarja őket senki. Mások viszont szívesen jógáznak például a nappaliban a családjuk körében, pláne velük együtt. Mindenkinek más jön be, találd meg, hogy neked mi a legjobb!

 

3. Viszonylag üres gyomorral eddz!

A pózok éhgyomorra a legjobbak. Ha nem reggel jógázol, úgy időzítsd az edzésed, hogy az étkezés után legalább 2-3 óra elteljen!

 

4. Az egyszerű ruházat a legjobb felszerelés.

A legtöbb jógázó számára a laza öltözet a legkényelmesebb, de sokan edzenek melegítőben is. A nyújtózás és a pózok során útban lehetnek a túl feszes vagy nem elég nyúlékony ruhadarabok. Tartózkodj a lógós ékszerektől, mert beléjük akadhatsz és sérülésveszélyesek is. Hölgyek inkább kerüljék az erős sminket, mert az izzadás során kellemetlen lehet.

 

5. Légy fokozatos!

Mindenképpen melegítsd be, majd a már meleg izmokat néhány nyújtógyakorlattal készítsd föl a nehezebb pozíciókra. Bár a jógában a mozdulatok más sportágakhoz képest viszonylag lassúak, a hideg izmok és ízületek itt is megsérülhetnek, pláne, ha még nem vagy elég gyakorlott. Vigyázz magadra!

 

6. Tiszteld a tested!

Ne erőltesd túl magad, ne akarj rögtön mindent tudni és elérni! A túlzott megerőltetés nem gyorsabb eredményekhez, hanem erős fájdalomhoz és az egész nemszeretéséhez vezet. És egy tipp: próbálj mosolyogni edzés közben, nem fogod megbánni!

 

7. Légy következetes az edzésben!

Próbáld meg a jógát úgy csinálni, mint rutintevékenységet, aminek megvan a maga helye és ideje a napirendben. Ettől igyekezz nem eltérni és ne hagyd ki az edzéseket csak azért, mert éppen fáradt vagy vagy úgy érzed, hogy nincsen hozzá kedved. A tested pedig meg fogja hálálni mindezt. Mégpedig hamar. Napi 20 perc. Ennyi az egész.

8. Próbáld ki társaságban is!

Mint minden sportban, a jógában is igaz, hogy a társak jelenléte fokozza a teljesítményt. Otthon a családdal is lehet, de jó megoldás áthívni néhány barátot hetente egy-két alkalommal. Váltogasd a magányos és társas edzéseket, így sokkal kevésbé lesz unalmas!

9. Variáld a különböző edzésmódszereket!

Naponta is váltogathatod a pozitúrákat, de az is jó megoldás, ha hétköznap más rutint követsz, mint hétvégén. Ha teheted, minden edzést nidrával zárj, és ne feledkezz meg a megfelelő légzőgyakorlatokról se!

Végül itt egy kis kedvcsináló videó egy húszperces alapedzés kezdőknek:

Ha pedig társaságban, profi segítséggel akarsz jógázni, Zuglóban erre több lehetőség is van. A Zuglói Egészségmegőrző Modell honlapján a SPORT oldalon be kell kattintani, hogy „Jóga” és már lehet is választani több hely közül. Ha ismersz még jó helyeket Zuglóban, ahol  jógázni lehet, írd meg nekünk! Köszönjük!

Egészségedre!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2312911749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása