Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

FELSZEDTÉL 5 KILÓT? MOST ADD LE, KÖNNYEBB ÉS JOBBAN MEGÉRI, MINT GONDOLNÁD!

2017. augusztus 31. - szilagyilaszlo

Persze nem arra gondolunk, amikor valakinek az évtizedek alatt felhalmozódott 30-40 kilós súlyfeleslegét kell leadni. Ilyen komoly fogyókúrához orvosi segítség kell. Arról van szó, amikor látjuk, hogy feljött ránk egy kicsi tavaly óta, szeretnénk azt ledolgozni, és nem elindulni az elhízás felé. Mondjuk, hogyan érdemes csinálni, hogy az eredmény tartós is legyen.

Az elhízás igazi népbetegség, nemcsak hazánkban, de világszinten is: az Egészségügyi Világszervezet szerint legalább 300 millió túlsúlyos ember él a Földön, így a tíz legjelentősebb egészségügyi probléma között tartják számon. Aki túlsúlyos vagy elhízott, annál könnyebben alakul ki magasvérnyomás-betegség, szívbetegségek, keringési rendellenességek, 2-es típusú diabétesz, porc és ízületi gyulladások, gyakoribbak a daganatos megbetegedések és a depresszió is kétszer gyakrabban fordul elő, mint normál testalkat esetén.

Az elhízás ellen a legjobb módszer, ha már az elején gátat szabunk a problémának, és az első öt plusz kiló megjelenésekor elkezdünk foglalkozni a dologgal. Csodák nincsenek: változatos, megfelelő étrend, az életmód megváltoztatása, több odafigyelés és persze mozgás. Általában ennyi elegendő is ahhoz, hogy az a pár plusz kiló és centi eltűnjön, újak pedig ne jöjjenek föl.

Az étrend főként teljeskiőrlésű gabonákat, fehér húsokat, sajtot, halat, sok zöldséget és kevesebb gyümölcsöt tartalmazzon, a finomított cukrokat pedig kerüljük, édesítsünk mértékkel, akkor is mézzel, szőlőcukorral vagy nyírfacukorral. Igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet vagy üres zöld teát, az üdítőket és cukrozott gyümölcsleveket kerüljük! Tévhit, hogy a zsír ellenség, de érdemes odafigyelni arra, hogy a zsírbevitel főként többszörösen telítetlen zsírsavakból álljon, de növényi és állati eredetűt egyaránt fogyasszunk!

Igyekezzünk leszorítani a kalóriabevitelünket, de soha ne éhezzünk és semmiképpen ne hagyjunk ki étkezéseket. Naponta 3-5 étkezés legyen, egyszerre kisebb adagokat együnk, és reggelire ne fogyasszunk túl sok szénhidrátot!

A rendszeres testmozgás is nagyon fontos, heti 15-250 perc ajánlott. A legjobb, ha odafigyelünk arra, hogy minden egyes nap legalább harminc percet gyalogoljunk, ezen kívül célszerű heti 2-3 alkalommal kocogni, kerékpározni vagy úszni. Akár felváltva.

girl granola honey blue white natural Free Photo

Érdemes szem előtt tartani, hogy az egészséges súlyvesztés 0,5-1 kilogramm között van hetente. Ha ennél gyorsabban fogyunk, nagyobb esély van arra, hogy az csak ideiglenes eredmény lesz, a ledobott súly visszajön – ezt hívják jojó-effektusnak, azt pedig mindenképp el kell kerülni.

És hogy mit ad nekünk egy ekkora súlyvesztés? A legfontosabb, hogy megállítjuk az elhízást, ugyanis minden rossz az első 5 kilogrammal kezdődik. Amit még nyerünk: pihentetőbb alvás, magasabb energiaszint, kevesebb gázosodás és könnyebb emésztés, jobb általános közérzet és számos betegség csökkenő kockázata. Megéri, igaz?

Concentrated woman stretching her arms with sky background Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812773844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reménytelen a több tíz kilós fogyás? Célozz meg kevesebbet! 2017.09.04. 20:56:30

Ma sikerült beleolvasnom egy remek bejegyzésbe, aminek az alapgondolatai nagyon tetszenek. Azt hiszem, valahogy így kell megközelíteni a fogyás témakörét, ugyanis rendkívül fontos és nehezen kezelhető jelenség a tömeges elhízás napjainkban. A poszt a l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása