Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

5 DOLOG, AMIT NEKED IS TUDNOD KELL A MANDULATEJRŐL

2018. szeptember 17. - szilagyilaszlo

A növényi alapú tejhelyettesítő italok Magyarországon is rendkívüli módon teret hódítottak. A legtöbben a mandulából készült változatot favorizálják. Amerikában pedig már az a helyzet, hogy többen vásárolják őket, mint a tehéntejet. De vajon megérdemlik ezt az óriási népszerűséget? Tényleg olyan egészségesek, mint ahogy sokan hiszik?

Organic almond milk and almonds Free Photo

1. Laktózmentes

Mivel a mandulatej valójában nem tejtermék, tejcukrot, azaz laktózt sem tartalmaz. Ez talán a legfontosabb előnye, tekintettel arra, hogy a pesszimista becslések szerint a teljes emberi populációnak mintegy kétharmada valamilyen mértékben laktózérzékeny.

2. Vegán

A vegánizmus hazánkban is terjed, ez a növénybázisú étrend mindenféle állati származékot száműz a táplálkozásból. A mandulatej nemcsak laktózmentes, de egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, így koleszterint sem. Vegánok is előszeretettel fogyasztják.

3. Kalóriaszegény

Az édesítetlen, cukormentes változat rendkívül kevés kalóriát tartalmaz. Egy nagy pohárnyi (3 dl) energiatartalma 39 kcal, szénhidráttartalma pedig 0 gramm. Épp ezért fogyni vágyók és cukorbetegek számára különösen ajánlott. Az édesített változatok ennek a kalóriának mintegy dupláját tartalmazzák. Zsír is meglehetős kevés van a mandulatejben, ennek hátránya, hogy kávéba téve nem krémesíti azt.

Close-up of female hands shaping heart on belly Free Photo

4. Adalékanyagokat tartalmazhat

Szinte minden mandulatej tartalmaz karragént, ami egy tengeri hínármoszatból előállított stabilizáló és sűrítőanyag. A karragén elvileg bio minősítésű élelmiszerekben is használható, de az utóbbi években többször felmerült, hogy viszonylag erős allergén hatása miatt vissza kellene szorítani. Aki élelmiszeradalékokra érzékeny, az vásárlás előtt ellenőrizze a címkét.

5. Nem is olyan tápláló

A mandulatej legnagyobb hátránya nem az, hogy milyen anyagok vannak benne, hanem hogy milyenek nincsenek. Habár a mandula kiváló fehérjeforrás és kalciumban is gazdag, ez a mandulatejről nem mondható el, hiszen a legtöbb márka mindössze 2-3 százaléknyi mandulát tartalmaz, ráadásul a feldolgozási folyamat során a legtöbb természetes tápanyag elvész. Ezeket rendszerint utólag pótolják vissza a gyártók, arról pedig megoszlanak a tudományos vélemények, hogy mennyire hatékonyan szívódnak fel ezek a hozzáadott tápanyagok.

A mandulatej tehát nem csodaszer, nem a legjobb és nem is a legrosszabb élelmiszer a világon. Mindenesetre nem árt, ha elolvassuk a csomagoláson található információkat, mielőtt legközelebb literenként 800-1200 forintot is kiadunk érte.

Te iszol mandulatejet? Inkább a szójára vagy a kókuszra esküszöl? Esetleg sosem hagynád el a jó öreg tehéntejet? Írd meg nekünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr6014245349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása