Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

6 TIPP, AMIT TE IS MEGTEHETSZ A MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉG MEGELŐZÉSÉÉRT

2017. október 27. - szilagyilaszlo

A túl magas vérnyomás, más néven hipertensio korunk egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, amelynek megelőzésével jelentősen csökkenthető a szívroham, agyvérzés, veseelégtelenség és egyéb súlyos betegségek kockázata. A nyugati világban átlagosan minden harmadik embernek az ideálisnál magasabb a vérnyomása. Ha nálad is fennáll a magas vérnyomás esélye, kövesd az alábbi lépéseket, így egészségesebb életmódot alakíthatsz ki és megelőzheted a bajt!

1. Egészséges testtömeg

Ha a magasvérnyomás-megelőzésről van szó, a súly elsődleges jelentőségű faktor, hiszen az elhízás jelentősen megnöveli a magas vérnyomás kockázatát. Aki túlsúlyos vagy elhízott (27 BMI felett), az különösen veszélyeztetett, így számukra a fogyással kezdődhet minden. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, már néhány kilogramm súlyfelesleg leadása óriási jelentőséggel bír, a szervezet ilyenkor a teher alól felszabadulva szinte fellélegzik.

2. Egészséges és kiegyensúlyozott, vegyes étrend

 Ha egészséges ételeket fogyasztunk, az segítségünkre lehet a vérnyomásunk normális értékek között tartásában. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sok gyorskaja között néhány saláta már meg is oldja az egészet. Hanem: sok friss gyümölcs, párolt és nyers zöldség, kevés telített zsírsav (állati eredetű zsiradék), és minél kevesebb cukor. Ezek mellett halat, fehér húst (szárnyast) és zsírszegény tejkészítményt, valamint teljeskiőrlésű gabonákat fogyasszunk elsősorban. Érdemes ügyelni a napi kalóriabevitelre, de nem kell állandóan ezt számolgatni. A napi folyadékbevitel viszont nagyon fontos, szervezetünknek legalább 2,5 liter folyadékra van szüksége, de ez egyénileg is változhat. Ezt bevihetjük levesekkel, gyümölccsel, kompóttal, vagy akár gyümölcslevekkel is.

3. Kevesebb sót!

Felejtsük el a sótartót az asztalon, hagyjuk el a sós élelmiszeripari termékeket, a fix ételporokat és félkész ételeket! Igyunk alacsony nátriumtartalmú ásványvizeket, kerüljük a sós mogyorót és a csipszeket!

4. Rendszeres mozgással az egészségért!

A mindennapi testmozgás segít megelőzni az összes keringéssel összefüggő problémát, így a magasvérnyomás-betegségnek is hatékony ellenszere. Minél többet sportol az ember, annál jobb, de azért nem kell halálra kínoznia magát, már napi 10 perc is rengeteget számít, ha pedig 3-szor 30 percre is rá tudjuk venni magunkat, elképesztően sokat tettünk az egészségünkért.

5. Alkoholt csak mértékkel (vagy semennyit)

Alkoholt csak nagyon keveset fogyassz, legfeljebb napi egy korsó sört, egy pohár bort vagy egy kupica töményet.

6. A rendszeres vérnyomásmérés tényleg fontos!

Szerezz be patikában kapható felkarra tehető mandzsettával rendelkező, hitelesített mérőt otthonra, és tedd a mérést a napi rutinod részévé. Járj rendszeresen háziorvoshoz és szűrővizsgálatokra! Ez azért nagyon fontos, mert a magas vérnyomás kezdetben szinte észrevehetetlen, tüneteket csak akkor kezd el okozni, amikor már nagyobb a baj. Ha az értékeid 140/90 Hgmm fölött vannak, akkor kóros!

 

Érdemes megszívlelni ezeket a tanácsokat, mert mindezek betartása semmi ahhoz képest, amekkora bajt a magas vérnyomás okozhat. Vizsgáld meg az életmódod, állapítsd meg, hol lenne szükség változtatásokra, kezdd el apró lépésekkel! Vigyél magaddal a sósmogyoró helyett répát és uborkát, almát, karalábét stb… a tévé elé ropogtatni, aztán így tovább, amíg mindezek szokásoddá válnak. A fenti tippek segítenek, hogy a vérnyomásod a normális érték (140/90 Hgmm) alatt maradjon, de nem pótolják a rendszeres orvosi ellenőrzést.

A ZEM honlapján néhány egyszerű kérdés megválaszolásával kiderül, hogy mi az esélye nálad, hogy magas lesz a vérnyomásod (ehhez előzetesen regisztrálni kell). Ha szakorvos akarsz kérdezni ezzel kapcsolatban, fordulj dr. Zuglóhoz! Nem utolsó sorban rengeteg olvasnivalót is találsz a hipertóniáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113067788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása