Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

6 TIPP AZ EGÉSZSÉGES FOGAKÉRT

AVAGY GYAKORI HIBÁK FOGMOSÁSKOR

2018. március 06. - szilagyilaszlo

A száj higiéniája nemcsak azért nagyon fontos, mert sokan ez alapján ítélnek meg bennünket vagy mert fogaink elvesztése rontja az életminőséget, hanem azért is, mert a nem megfelelő állapotú fogsor számos komoly betegség hajlamosító tényezője lehet. Az emberek többsége nem elegendően és pláne nem megfelelően mos fogat. Ebben a cikkben hat olyan tipikus hibát sorolunk fel, amelyek közül legalább egyet szinte mindenki elkövet, de ha figyelünk rájuk, kevesebbszer lesz szükség (fog)orvosra.

Joyful family on the nature Free Photo

Nem megfelelő időpont.

A fogkefe legyen az utolsó dolog, amit lefekvés előtt a szádba veszel. Ezután már nem szabad enni, inni pedig csak tiszta vizet ajánlott. A reggeli fogmosás is fontos, mert alvás közben kevesebb nyál termelődik, így a baktériumok jobban elszaporodhatnak. Fogmosás tehát naponta kétszer, legalább egyenként két percig.

young woman picking his teeth Free Photo

Nem megfelelő fogkefe.

Puha vagy közepesen puha fogkefét érdemes használni, amelynek sörtéi képesek az íny és a fog közötti résbe is behatolni, hogy eltávolítsák onnan a lepedéket. A túl kemény fogkefe apró sérüléseket okozhat a fog oldalsó részének zománcán, amik aztán szuvasodáshoz vezetnek.

Image result for curaprox

(fotó: merjmosolyogni.hu)

Rossz technikával mosol fogat.

Néhány egyszerű és egyenes súroló mozdulat nem megfelelő. A fogkefe szárát úgy kell markolni, hogy az 30-45 fokos szöget zárjon be a fogra, amikor a sörték az ínyt érintik. Forgasd a csuklód körkörös mozdulatokkal, hogy hatékonyan eltávolíthasd az összes lepedéket. Ha az első fogak mögött dolgozol, a mosószerszámot függőlegesen kell tartani, hogy jobban elérje az egész fogat. A legnagyobb figyelmet a hátsó traktusnak érdemes szentelni, itt hajlamos lerakódni a legtöbb lepedék.

Image result for brush teeth gif

Öblögetni muszáj.

Sokan lenyelik vagy simán csak kiköpik a fogmosás végén a fogkrémet. Mindkettő helytelen. Csomó káros anyagot oldottunk le a fogainkról, most ezt teljes mértékben el kell távolítani a szájüregből. Ehhez megfelelő langyos vízzel alaposan, többször öblögetni. Ha van kéznél alkoholmentes szájöblítő oldat, még jobb.

Image result for öblögetni

És a száj többi részével mi lesz?

A nyelv felső felülete rengeteg lepedéket és baktériumot képes magára szedni. Minden nap legalább egyszer alaposan súroljuk le fogkefével vagy erre a célra készült nyelvtisztító eszközzel. Ezután is öblögessünk.

Image result for nyelvtisztító

Nem cseréled elég gyakran a fogkeféd?

Az baj, mert elhasználódik hamar és a baktériumok is szeretnek a sörték között tanyázni. Évi 10 fogkefét érdemes elkoptatni, de legalább 3-4 havonta mindenképpen le kell cserélni. Ja, és dobjuk ki a fogkefénket bármilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés elmúltával, főleg ha az a szájüreget érintette. A visszamaradó vírusok és bacillusok akár újrafertőződést is okozhatnak.

Image result for teethbrush

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8113702998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása