Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

BIZONYÍTOTT: A TÚLÓRÁZÓ NŐK HAJLAMOSABBAK A DIABÉTESZRE

2018. július 11. - szilagyilaszlo

Ha sokat túlórázol a munkahelyeden, azzal talán kivívod a főnököd elismerését. A szervezetedére viszont nem igazán számíthatsz. Egy új kutatás kimutatta: azok a nők, akik heti 45 óránál többet dolgoznak, sokkal jobban ki vannak téve a 2-es típusú diabétesz kockázatának, mint azok, akik csak 35-40 órát.

A kanadai kutatók nem egész biztosak benne, miért jár együtt a túlórázás a cukorbetegség megnövekedett kockázatával, ahogy az sem világos, miért csak a hölgyek esetében mutatható ki ez az összefüggés. Az viszont biztos, hogy az együttjárás létezik, a túlórázás a diabétesz hajlamosító tényezője.

A kutatásban 7000 fő 35-74 év közötti dolgozó kanadai egészségi állapotát követték 12 éven keresztül, akik közül nagyjából 10 százaléknál alakult ki diabétesz. A kutatás számos faktort figyelembe vett, pl. nem, családi állapot, szülőség, lakóhely, életmód, súly, dohányzás. A férfiaknál nem találtak összefüggést a túlóra és a cukorbetegség között, a legalább 45 órát dolgozó nők között viszont 50 százalékkal gyakoribb volt a betegség előfordulása.

A tanulmány szerzői azt valószínűsítik, hogy a háttérben a hosszú munkaidő okozta stresszreakciók állnak, amelyek a szervezetben hormonegyensúly-hiányhoz és inzulinrezisztenciához vezethetnek, így járulhat hozzá a cukorbetegség kialakulásához a túlórázás.

Kérdés, hogy miért csak a nőknél jelentkezik az együttjárás. Diabéteszkutatók szerint erre az a magyarázat, hogy a hölgyek többet dolgoznak: a munkából hazatérve a házimunka jelentős részét ők végzik, sokszor ők viselnek nagyobb terhet és felelősséget a gyermekek nevelésével összefüggésben is. Ezért sokszor leterheltebbnek is érzik magukat, gyakoribb köztük a depresszió és a különböző alvászavarok.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik. A becslések szerint 2030-ra a világon 439 millió ember kényszerül majd együttélni a betegséggel, ami 50 százalékkal több, mint 2010-ben. Ennek két fő oka az életmód megváltozása az ülőmunka irányába, valamint az elhízás terjedése. Sajnos a cukorbetegségre is igaz, hogy a baj nem jár egyedül, hiszen a diabétesz növeli a különböző szívbetegségek és a stroke kockázatát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3814106027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása