Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

CUKORBETEG LETT EGY CSALÁDTAGOM. MI LESZ MOST?

Mit tegyünk, ha egy családtagunknál cukorbetegséget diagnosztizáltak? Hogyan viszonyuljunk hozzá? Mit kell megváltoztatni?

2017. október 16. - szilagyilaszlo

Ha a családban valaki cukorbeteg lesz, az nem azt jelenti, hogy ő kevesebb cukrot ehet. Azt jelenti, hogy értendjéből teljesen száműzni kell a kristálycukrot és porcukrot, sőt a mézet is, el kell hagyni a fehérlisztet és a fehér rizst, az olajban sült krumplit, a hagyományos panírt, az üdítők és alkoholos italok jelentős részét sőt a legtöbb gyümölcsöt is. A szénhidrátbevitelt mostantól mérni és számolni kell, ehhez be kell szerezni egy grammos mérleget, és a sok utánajárás, odafigyelés, az élelmiszercsomagolások gondos tanulmányozása és persze a mozgás is napi rutinná kell váljon.

A cukorbetegség réme szinte mindenkit fenyeget. Ott lapul minden sarkon. Magyarországon is százezrek szenvednek benne, a halálokok világranglistáján a kevéssé előkelő 7. helyet foglalja el. De mi van, ha ez a rém már az otthonunkba is beférkőzött? A betegség nemcsak az abban szenvedőket, de a családot is érintik, hiszen sok mindenben alkalmazkodniuk kell majd a megváltozott igényeihez.

A diabétesz súlyos betegség, és sajnos a köztudatban ma is igen negatív képzettársítások kapcsolódnak hozzá. A legtöbb ember örömtelennek, betegesnek tartja az ebben a bajban szenvedőket. De van itt más gond is. A cukorbetegség ugyanis jelentős részben demokráciaprobléma: az egészséges élelmiszerek a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok számára nagyon nehezen megfizethetők, a társadalombiztosítás pedig sok esetben nem finanszírozza a megfelelő gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket.

Csak a felszínt kapargatva, elég, ha pár egyszerű példát veszünk: a félbarnának csúfolt kilós fehér kenyér a hipermarketekben 200 forint körüli áron kapható, míg a jó minőségű és valóban teljeskiőrlésű rozskenyerek kilónként 600 forintnál kezdődnek. Ez persze a fővárosi középosztály számára még mindig vállalható, de többmillió magyar állampolgár számára aranyárban van. A liszteknél ugyanez a helyzet, míg egy kiló BL-55 fehérliszt 100 forint, a teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt legalább 450. Nem beszélve az édesítőkről: kristálycukor kilónként 240 forint, eritritol 2600 forint, ami már nagyon sokaknak a ténylegesen megfizethetetlen kategória. Az olcsó, egészségtelen élelmiszerek okozta elhízás és persze a túlzott alkoholfogyasztás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának elsődleges okai.

Sok cukorbeteget lelkileg is megvisel a betegsége, de sokkal könnyebb nekik, ha a velük élő családtagjaiktól nemcsak némi együttérzést, de tényleges támogatást is kapnak. Remek ötlet például, ha ünnepekkor nem külön sütemény készül a cukorbeteg családtagnak, hanem az összes, mindenki által fogyasztott sütit készítjük el diabéteszkompatibilisen. Ha egyszer kipróbáljuk, rá fogunk jönni, hogy nem is olyan nehéz. Szintén apró figyelmesség az összes tésztaétel esetében a durumlisztből készült alapanyag használata, ami egyébként finomabb is a hagyományos tojásos százaztésztánál.

A diabétesz a legtöbb esetben odafigyeléssel, megfelelő étrenddel és testmozgással remekül karban tartható. Sok esetben nincs szükség napi ötszöri inzulininjekciók adására. Nem kell, hogy a cukorbaj felfedezése az édes élet végét jelentse, sokszor a gyógyszeres kezelés és a kísérőbetegségek kialakulása is megúszható, nem kell hozzá más, csak türelem, tudatosság és elég sok fegyelmezettség. Ja, és ha figyelünk egymásra, az nagyon sokat segít!

Ha többet akarsz tudni a cukorbetegségről, a ZEM honlapján rengeteg információt találsz, amit szakorvosok írtak. Ezen az oldalon, ki lehet számolni a BMI-t (test-tömeg index), és javasoljuk, hogy a családtagjaiddal töltesd ki a Diabétesz rizikótesztet (Előtte regisztrálni kell).

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2112918507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása