Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

MENOPAUZA – 10 KELLEMETLEN TÜNET ÉS 10 TIPP EZEK ENYHÍTÉSÉRE

2018. április 11. - szilagyilaszlo

Sok kellemetlen tünettel járhat a menopauza időszaka, de ezeket lehet mérsékelni és enyhíteni. Ehhez adunk most tanácsokat. 

Image result for menopauza

1. Hőhullámok nappal

A hőhullámok gyakori és igen bosszantó tünetei a változó kornak. Erősségük egyénenként változik és időben sem állandó. Vezess naplót, amibe jegyezd föl a hőhullámok idejét, hosszát és intenzitását, ezt aztán vidd magaddal, ha az orvosodhoz mész. Amikor érzed, hogy kezdődik, lélegezz mélyeket, befelé az orrodon, kifelé a szádon keresztül áramoltasd a levegőt, lassan és nyugodtan. Általánosságban kerüld a kávét, az alkoholt és a túlzott stresszt, mert ezek mind súlyosbíthatják a tüneteket.

Ne vedd félvállról, ha a tüneteid elviselhetetlennek tűnnek, fordulj orvoshoz!

2. Túlzott izzadás éjszaka

A hőhullámok éjszaka is jelentkezhetnek, ezek ráadásul sokaknál jóval gyorsabb ritmusban jönnek, mint nappal. Akár 3 percenként is rád törhetnek, így nem hagynak aludni. Alváshoz öltözz lazán, járass egy kis ventilátort a szobában, mozogjon a levegő, egy vastag takaró helyett inkább használj két vékonyat együtt vagy külön.

Nem vicc: próbálj meg egy egykilós mirelit zöldborsót a párnád alá tenni, ez kellemesen hűsíti majd az arcodat, amikor pedig hőhullám jön, fordítsd meg a párnát.

3. Álmatlanság

Próbálj többet mozogni, a napközbeni sportolás javítja a nyugodt alvás esélyeit. Fontos viszont, hogy lefekvés előtt három órával már ne végezz megerőltető testmozgást. Ne igyál este alkoholt, inkább szürcsölj meleg citromfűteát lefekvés előtt. Ha 20 perce próbálsz, de nem tudsz elaludni, inkább ne görcsölj rá. Kapcsolj villanyt és olvass egy kevéssé felkavaró könyvet, ez segít az agyadnak ellazulni és hamar elálmosodsz majd. Ha mindez nem működik, fordulj orvoshoz, de lehetőleg kerüld az altatók szedését.

Related image

4. Fájdalmas együttlétek

A menopauza tüneteit enyhíti a rendszeres és kielégítő szexuális élet, sokaknál azonban maguk a tünetek akadályozzák ezt meg. Nagyon gyakori, hogy a hölgyek hüvelyszárazsággal és az izmok nem megfelelő működésével kell megküzdjenek, ezek a szimptómák pedig fájdalmassá tehetik az aktust. Szerencsére ma már számos recept nélkül is kapható síkosító áll rendelkezésre, érdemes tájékozódni ezekről, hiszen az életminőséged nagyban javítja a jó minőségű szex.

5. Elvesztett vágy

Ha a vágy van kihunyóban, azon sem kell meglepődni, szintén gyakori tünet a változókorban lévő nőknél. Mindenki számára bombabiztosan beváló recept nincs, de a legfontosabb, hogy ne hagyd annyiban a dolgot, ne mondj le az emberi élet egyik fontos örömforrásáról. Szánj több időt magadra és magatokra, próbáld ki a masszázst vagy más olyan dolgokat, amik újdonságnak számítanak neked és a partnerednek, induljatok el együtt egy felfedezőúton, mintha csak szárnyaikat próbálgató tinédzserek lennétek. Egyébként a kialvatlanság a legnagyobb vágygyilkos, ha nem tudsz aludni, már meg is találtad a legvalószínűbb okot. Kérdezd meg bátran orvosod, mit ajánl, nem te leszel az első.

6. Hangulatingadozások: menny és pokol pár percen belül

A menopauza környékén sok nő érzi magát egyik pillanatban depressziósnak, másik pillanatban pedig felhőtlenül vidámnak, ezek a hangulatváltozások a premenstruációs tünetekre hasonlítanak, csak sokkal erősebben jelentkezhetnek. Azoknál a nőknél, akik egész életükben megszenvedték a menstruációt, a menopauza is általában keményebb dió.

Próbáld ki a jógát, taichit, relaxációs gyakorlatokat, vagy bármi olyat, ami örömet okoz neked. Töltsd több időt azokkal, akiket szeretsz és akikben megbízol, kerüld a felesleges stresszhelyzeteket. Ha nagyon durvák ezek az érzelmi hullámvasutak, fordulj orvoshoz, aki kis hormontartalmú fogamzásgátló vagy enyhe antidepresszáns felírásával segíthet, de ezek előtt mindenképpen szükség lesz általános kivizsgálásra.

7. A fejedet veszi a fejfájás?

Aki fiatal korában hajlamos a migrénes fejgörcsre, annak szinte biztos, hogy a menopauzával rosszabbodni fog a fejfájása. Érdemes ezeket a rohamokat is naplóban vezetni, akár ugyanabban, amiben a hőhullámokat. Próbálj odafigyelni, mi váltja ki a görcsöt, majd igyekezz elkerülni ezeket. Sokaknál ilyen az éhség és a kialvatlanság – ezeken a napi 5 étkezés és a délutáni pihenés segíthet. Ha a migrén gyakori vendég, mindenképpen fordulj specialistához.

8. Hajhullás és nemkívánt szőr

A menopauza idején a hajhullás üteme gyorsulhat, a hajszálak elvékonyodása pedig gyorsulhat. Ezzel párhuzamosan ráadásul gyakori a vastag szőrszálak megjelenése az orcákon vagy az állon. Ezek kellemetlen tünetek, de nem veszélyesek. Mindenesetre ne használj erős kemikáliákat a hajadon, kerüld a nem kímélő hajfestékeket, erős napsütésben pedig viselj kalapot, hogy megakadályozd a hajad kiszáradását. Ha a hajhullás nagyon erős, fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz, ha pedig zavar a pár szál szőr az arcodon, nyugodtan távolítsd el.

9. Pattanások ebben a korban?

Igen, a pattanások viszonylag gyakoriak az 50-es éveikben járó nőknél, ugyanazok a hormonális változások állnak mögötte, amik a menopauza több más tünetét is okozzák. Elvben ezek maguktól elmúlnak, mindenesetre használj olajmentes, kímélő kozmetikumokat és arclemosókat.

10. Maradj friss szellemileg

Használod vagy elkopik – szokták mondani a nyelvtudásra, és ez ugyanúgy igaz sok más gondolkodással összefüggő dologra is. A menopauza alatt különösen fontos a szellemi frissesség megőrzése, hiszen sokan tapasztalják, hogy memóriájuk romlik, néha anyanyelvükön is keresik a szavakat és nehezükre esik koncentrálni. Ez különösen igaz azokra a hölgyekre, akiket más tünetek is erősen kínoznak, például az erős izzadás és a hőhullámok. Kerüld a stresszt, de keress új kihívásokat az agyad számára: kiváló a nyelvtanulás vagy egy hobbi, kézműveskedés, bármi, amihez új tudások elsajátítása szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8613788396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása