Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

A NAGY ÉDESÍTŐSZER-KÖRKÉP – MÁSODIK RÉSZ

2018. január 12. - szilagyilaszlo

4 édesítőszer, amit bátran fogyassz naponta!

A 2-es típusú diabétesz megelőzése a Zuglói Egészségmegőrző Modell egyik fontos küldetése. Ennek jó eszköze a cukorfogyasztás csökkentése és az elhízás elkerülése. Ebben lehetnek segítségünkre a különböző édesítőszerek, amiket nem árt jobban megismerni. Ma négy olyan cukorhelyettesítőt veszünk számba, amelyeket bátran fogyaszthatunk, ha egészségesek akarunk maradni. Már cukorbeteg olvasóinknak is jó szívvel ajánljuk mai cikkünket.

Related image

Stevia (sztívia)

Ez a teljesen természetes édesítőszert egy Dél-Amerikában honos, az őszirózsafélék családjába tartozó növény kivonatából állítják elő. Gyakorlatilag kalóriamentes, mert a szervezetben csak elhanyagolható mennyiség szívódik föl belőle.

Rendkívül édes íze miatt nagyon keveset kell belőle használni, sütéshez viszont nem a legjobb, mert hő hatására édesítőereje csökken. Kapható tabletta, por és szirup formájában is, de a legelszántabbak cserépben is felnevelhetik maguknak a növényt, amelynek leveleit fűszerként használhatják édesítésre. A stevia az egyik legegészségesebb cukorhelyettesítő, de nem mindenki kedveli az ízét.

Kifejezetten ajánlott magas vérnyomás és cukorbetegség esetén, mert enyhe vérnyomás- és vércukorszint-csökkentő hatása van. Állatkísérletek már azt is bizonyították, hogy csökkenti a koleszterinszintet, javítja az inzulinérzékenységet és megakadályozza a lerakódások képződését az érfalakon.

Related image

(fotó: www.stevia.com)

Eritritol

Az eritritol egy cukoralkohol, amely a természetben is megtalálható, édesítő hatása 60-70 százaléka a cukorénak, kalóriatartalma körülbelül 6 százaléka. Az eritritol cukorbetegek számára ideális választás, mert semmilyen hatással nincs sem a vércukorszintre, sem az inzulintermelésre, továbbá nem befolyásolja a koleszterin- és trigliceridszintet sem. A belekből szívódik föl, de a vesék változás nélkül kiválasztják, a vizelettel kiürül a szervezetből.

Az eritritol teljesen semleges, hűvösen édes ízű természetes alapú édesítőszer. Az ételekben nem különböztethető meg ízre a cukortól. A sztívia mellett a legbiztonságosabbnak tartják, az emberek elsöprő többsége nagyobb mennyiséget is jól tolerál belőle. Mellékhatásként hasmenés extrém nagy mennyiség esetén ritkán előfordulhat.

Xilitol (nyírfacukor)

A xilitol szintén cukoralkohol, édesítőereje megegyezik, kalóriatartalma körülbelül 60 százaléka a hagyományos répacukorénak. Bár energiatartalma cukoralkoholhoz képest magas, glikémiás indexe alacsony (12), a vércukorszintre és az inzulintermelésre embernél nincs hatással. Cukorbetegek a szénhidrátbevitelbe bele kell számolják.

A xilitol vegyület magyarul nyírfacukorként ismert, ez az elnevezés más nyelvekben nem használatos, és arra utal, hogy a xilitolt először nyírfa kérgéből állították elő. Ma leggyakrabban kukoricaszárból készül. Egyes kutatások szerint kiváló hatással van a fogakra, gátolja a lepedékképződést, a fogszuvasodást és segíti az ásványi anyagok beépülését a fogakba.

Vigyázat: a xilitol kutyákra nagyon veszélyes, semmi esetre se adjuk kedvencünknek, mert számára kis mennyiség is halálos méreg lehet!

Yacon

A csicsóka rokona ez a magyarul inkagumó néven is ismert, küllemében a krumplihoz hasonlító zöldség, amely kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik. Olyan a szénhidrát-összetétele, hogy a hozzájárul a vércukor szinten tartásához, így cukorbetegek diétájának fontos és egészséges összetevője lehet. Oldható rostokban gazdag, ezért a béltraktus egészségére is pozitív hatással van.

A növény Dél-Amerikában őshonos, de akár otthon, egy nagy dézsában is fölnevelhetjük: évelő, 2-3 méter magasra is megnő és szép sárga virágot hoz. Miután elvirágzott és zöld részei elszáradtak, gumóit kivesszük a földből és elfogyaszthatjuk, szaporíthatjuk őket, a központi gyökérrészről pedig ismét kihajt majd a növény.

Image result for yacon

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413561177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása