Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

ÁLLÍTSD MEG AZ ELHÍZÁST 9 EGYSZERŰ TRÜKKEL

2018. július 13. - szilagyilaszlo

A fogyásnak több módja van. Ha valaki nagyon sokat kell leadjon, akkor radikális változásokra van szükség az életmódban. A gyakoribb esetben viszont csak feljött pár kiló, és ezt a negatív folyamatot szeretnénk megállítani. Ha erről van szó, ezek a trükkök segíthetnek.

 

1. Kevesebb hús, több zöldség

A zöldségek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a húsok, viszont magas víz- és rosttartalmuk miatt hasonlóan laktatnak. Minden étkezés alkalmával érdemes ezért kevesebb húst és több zöldséget enni, ez egyébként az emésztésre is jó hatással lesz, valamint több vitamint juttat a szervezetbe.

Various fresh vegetables Free Photo

2. Grillezz többet

Persze nem arról van szó, hogy az előrecsomagolt, színezékkel és mesterséges aromákkal telenyomott grillhúsokat propagáljuk. Ellenkezőleg: a grillezés azért jobb, mint a párolás vagy sütés, mert hozzáadott zsiradék nélkül készíthetjük el a húsokat és a zöldségeket, sőt a hús zsírjának jelentős része ki is csöpög a sütés közben.

3. Főzés bő vízben

Vagy húslevesben. Esetleg borban. A lényeg, hogy sok folyadék legyen, amit lassú forrásig kell hevíteni, aztán beledobni a zöldséget, húst, tojást vagy gyümölcsöt. Így nem kerül bele extra zsír, és nem is fog megégni.

4. Használj mustárt majonéz helyett

A majonéz nagyon finom, de borzasztóan sok benne a kalória, egy nagyobb kanálban akár 100 kcal energia is lehet. A mustár ezzel szemben csak ennek nyolcadrészét tartalmazza és szintén kiválóan feldobja az ételeket. Próbálj ki többfélét!

5. Cseréld egészségesebbre!

Tejföl helyett próbáld meg az ételeket natúr joghurttal készíteni. Kóla helyett igyál friss citrommal, almával, uborkával ízesített vizet. Jégkrém helyett kóstold meg a sörbetet. Könnyen lehet, hogy valamelyik helyettes jobban ízlik majd, mint az eredeti. Figyelj oda a csökkentett zsírtartalmú termékekre, mert ezek sokszor cukorból többet tartalmaznak.

6. Csak úgy iszod?

A kávé és a tea finom italok, mértékkel fogyasztva kifejezetten egészségesek is. Viszont, ha tejszínnel és cukorral iszod őket, rögtön kalóriabombává változhatnak. Különösen igaz ez a divatos kávézók hatalmas pohárban felszolgált, habos költeményeire, amik akár egy egész tábla tejcsokoládéval is felveszik a versenyt kalóriában.

iced chocolate in cafe Free Photo

7. Nassolnál?

Szinte mindenki szeret nassolni, egy jó film közben jól esik rágcsálni valamit. Nem is kell róla lemondani, hiszen egészségesen is lehet ezt csinálni. Kisperec és csipsz helyett zöldségrudacskák humusszal és hozzáadott zsír nélkül készült pattogatott kukorica.

8. Egyél lassabban!

Emlékszel arra a sorozatra, ami arról szólt, hogy a főszereplő hatalmas mennyiségeket evett meg mindenféle gyorsétteremben? Volt négykilós pizzás és száz darab csirkeszárnyas rész is. Egyszerű trükkje volt: hihetetlen gyorsan kellett ennie, így a gyomrának nem volt ideje a jóllakottság érzését visszajelezni az agynak. Fordítva is működik: egyél lassabban, így hamarabb jóllaksz és kisebb mennyiségeket tudsz befalni!

9. Ne hagyd ki a reggelit!

Nem jó taktika reggel spórolni a kalóriabevitelen, a kutatások szerint a nap folyamán ugyanis kamatostul bepótolja az ember. Akik reggeliznek, összességében 30 százalékkal kevesebb kalóriával is beérik. A tojás nagyszerű reggeli, mert fehérjében gazdag, és jól kielégíti az étvágyat. Ráadásul finom is. Reggel kerüljük a cukrot és a fehérlisztet, ezek túl gyorsan emelik meg a vércukorszintet, az inzulinképzés pedig reggel még nem túl hatékony.

Beautiful young woman eating cereals and fruits at home. Free Photo

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8614106145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása