Az egészség és a szépség megőrzése egy igencsak jövedelmező iparág manapság. Naponta hallani egy új táplálékkiegészítőről, amely késlelteti az öregedést vagy egy az ősi inkák által használt és nemrég újra felfedezett szuperélelmiszerről, ami feltölt energiával, közben pedig fogyaszt is. Ezek némelyike jobban-rosszabbul hangzó szlogen marad csupán, vannak viszont olyanok is, amik tényleg használnak. Nézzük most, mit érdemes enni-inni, hogy szellemileg frissek legyünk.
A koffein tényleg serkent
Egyetlen ilyen felsorolásból sem maradhat ki a jó öreg koffein, ami nem csodaszer ugyan, de energetizál és serkenti a szervezetet, így segít koncentrálni a figyelmet is. Fő élelmiszerforrásai a kávé és a csokoládé, egyéb formáit, mint az energiaitalok és a tabletták, inkább kerüljük a túladagolás veszélye és az egészségtelen adalékok miatt. A koffein élénkítő és ébresztő hatása bizonyos, de hatása csak néhány órán keresztül tart és nem helyettesíti a pihenést. Ha pedig túl sokat veszünk magunkhoz, idegességet, szorongást és általános rosszullétet eredményez. Mértékkel használjuk!
A cukor fokozza az éberséget
Az agyad legfontosabb üzemanyaga nem más, mint a glükóz, a cukor azon formája, amit a szervezet mindenféle bevitt szénhidrátból előállít. Ezért a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátok, mint a gyümölcsök rövid távon képesek serkenteni az agy működését a memória, a gondolkodás és más mentális képességek terén. A túl sok cukor fogyasztása viszont éppen ellenkező hatást vált ki.
A reggeli a legfontosabb étkezés
Régen voltak, akik könyveket írtak arról, hogy a reggelit el kell felejtenünk, és olyanok is, akik hittek ennek. Ma már tudjuk, hogy a reggelit kihagyni kész merénylet a szervezet ellen. Diákokon végzett kísérletek bizonyítják, hogy aki reggelizik, annak jobban teljesít az agya, mint annak, aki nem eszik reggel semmit. A reggeli legyen tartalmas, de gyors felszívódású szénhidrátokban szegény. Kerüljük a fehérlisztből készült péksüteményt, a cukrozott gabonapelyheket és a banánt. Együnk inkább két keménytojást, két szelet teljes kiőrlésű rozskenyeret vajjal és valami zöldséget. Kávét csak reggeli után fogyasszunk.
A halat érdemes megszeretni
A hal kiváló fehérjeforrás, ami az agy egészséges működéséhez és frissen tartásához nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavakban gazdag. Ez a legjobb zsírfajta, ami bizonyítottan csökkenti az időskori demencia, a szellemi hanyatlás és a stroke kockázatát. A kor előrehaladtával egyre fontosabbá válik, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszuk, így segít megőrizni a memóriát és a szellemi frissességet. Ha hetente két főétkezésünket halból fedezzük, már rengeteget tettünk az agyunkért.
Mindennapi mogyi és csoki az agyunkért
Az E-vitaminban gazdag diófélék és magvak fogyasztása számos kutatás eredményei szerin késlelteti az agy öregedését. Az étcsokoládé szintén erős antioxidáns hatású élelmiszer, ráadásul több élénkítőanyagot is tartalmaz. Napi 30-30 gramm fogyasztása ajánlott.
Gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák a jó vérkeringésért
Napi egy alma és a doktor alma – tartja a mondás, azonban a gyümölcsök sokfélék, az avokádó és a paradicsom például azoknak is kitűnő választás, akik általánosságban nem kedvelik őket. A gyümölcs és a teljesértékű gabona javítja a véráramlást és csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben, így megakadályozza a lerakódások kialakulását az érfalakon.
A csodatévő áfonya
Az áfonya rendszeres fogyasztása számos kutatás szerint védelmet a szabad gyökök káros hatásai ellen, segít megelőzni az olyan korral összefüggő betegségeket, mint a demencia és az Alzheimer-kór. Az állatkísérletek során bizonyítást nyert, hogy az áfonya jó hatással van a tanulási képességekre és az izmok normál működéséhez is hozzájárul. Ráadásul nagyon finom.