Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

TÉLI SZÜNETET TARTOTTÁL? KEZD ÚJRA FUTNI 4 EGYSZERŰ LÉPÉSBEN!

2018. február 07. - szilagyilaszlo

Télen kicsit hanyagoltad a futócipőt, a kompressziós zokni is a fiókban hever már vagy tíz hete. Mi lesz így? Most négy lépésben elmondjuk, hogyan térj vissza az ösvényre, járdára, rekortánra. Hiszen a futás az egyik legjobb dolog, amit a testeddel tehetsz, és a lelked is imádja. Szóval te is nagyon szereted. Miért hagynád abba? Na ugye? Semmiért! Viszont okosan csináld, nehogy egy sérülés az egész szezonra rányomja a bélyegét: már mondjuk is, mit kell tenned.

Feet in christmas socks near fireplace  Free Photo

Első lépésként kezdj el sétálni.

Miért? Mert a tested két-három hónap alatt picit elszokott a futástól, nem várhatod el tőle, hogy azonnal ugyanúgy menjen minden, mint mielőtt sarokba dobtad a dorkót. Ha rögtön ott folytatnád, ahol abbahagytad, az hirtelen túlzott megterhelést jelentene a szervezetednek, ami fájdalmas és akár veszélyes is lehet. Szép lassan kell visszanyerni a formád. Járd be többször a megszokott futóútvonalakat, szánj rá erre akár két hetet is. Sétálj végig a megszokott ösvényeken, alaposan figyeld meg, mi változott, ne csak bóklássz, hanem készülj fel lelkileg is.

Második lépés: melegíts be alaposan.

Ezt egyébként minden futás előtt tedd meg, de ha a tested kicsit kijött a gyakorlatból, a bemelegítés fontossága megsokszorozódik. Hideg izmokat ne nyújts. Három-öt perc séta és a szokásos gyakorlatok indulás előtt segítenek a szervezetnek felkészülni, jelentősen csökkentik a sérülésveszélyt és fokozzák a teljesítményt is. Tizenöt percet igazán megér.

Harmadik lépés: csak finoman, óvatosan.

Amikor először mész ki futni egy hosszabb kihagyás után, felezd meg a távolságot. Ha a tél előtt 8 kilométereket futottál alkalmanként, most kezdd néggyel és ezt az első három hétben ne is emeld meg. A negyedik héten hatot fuss, az ötödiken hetet, a hatodikon visszatérhetsz a nyolchoz. Így sok fájdalmat takarítasz meg magadnak, a formád pedig ugyanúgy visszanyered, miközben kíméletesebb vagy a testeddel és a sérülésektől sem kell tartanod.

A negyedik lépés a pihenésről szól.

Tarts szüneteket, kezdetben a szokásosnál gyakrabban és hosszabban. Minden újrakezdés természetes velejárója, hogy a szervezetnek több időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon. A triatlonosok 72-órás szabályához érdemes tartani magad, azaz kezdetben 3 naponként csak 1 nap futás legyen. Így a csontok, a kötőszövetek és az izmok megkapják a szükséges időt, hogy pihenjenek és visszanyerjék erejüket.

Plusz egy jótanács.

Ha van lehetőséged, menj el néhányszor edzőterembe a tél vége felé, kocogj egy kicsit futópadon, súlyzózz, könnyebben erősíts a tested minden izmára, így könnyebben nyered vissza a futóformát a tavaszon.

Jó egészséget!

Futni sokfelé lehet, de a Zuglói Egészségmegőrző Modell honlapja ezeket a helyeket javasolja.

Írd meg nekünk, ha tudsz ezeknél jobb helyet!

Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113632508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása