Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

TUDTAD, HOGY A SZAUNÁZÁS NEMCSAK FINOM, DE EGÉSZSÉGES IS?

2017. december 22. - szilagyilaszlo

Egy zimankós téli estén, amikor még a jégvirágok leveleiről is jégcsapok lógnak, el tudsz-e képzelni kellemesebb dolgot, mint egy forró szaunát, ahol illatos olajok aromája és meleg vízpára kényezteti átfagyott tagjaidat? Mi sem. Szerencsére nem is kell, a szaunázás ugyanis nemcsak kellemes, de nagyon egészséges is.

A szaunázás védi az agyat

Meglepően hangzik, pedig igaz: a nedves, párás meleg, amilyen egy tisztességes finnszaunában is van, memóriaserkentő hatással bír. Kutatások szerint a szauna csökkenti a demencia és az Altzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A pontos okok megértéséhez további kutatások szükségesek, de a tudósok azt gyanítják, hogy semmi ördöngösség nincs ebben: szaunázáskor a vér erőteljesebben áramlik az agyban, ez az oka a jótékony hatásnak. Ugyanezen okból a forró kabinban tartózkodás erősíti az érfalakat is, így a vér jobban eljut a belső szervekhez, a vérrögképződés pedig kevésbé valószínű.

A szaunázás revitalizál

Megerőltető edzés vagy más nehéz fizikai igénybevétel esetén testünkben minden fájhat: izomláz, akut izületi tünetek és hátfájás jelentkeznek. Egy finn kutatás az infraszauna hatását vizsgálta ezen tünetek csökkentésére. Megállapították, hogy 30 perc a kabinban jelentősen meggyorsítja a neuromuszkuláris rendszer regenerálódását, így testünk gyorsabban felépül a megerőltetés után.

Image result for sauna

A szaunázás csökkenti a fájdalmakat

A rendszeres szaunázás általánosan ajánlható kiegészítő kezelésként szinte mindenfajta krónikus fájdalom esetén, mert mérsékli a fájdalmak erősségét, lerövidíti a lábadozás időtartamát és csökkenti az ezzel járó stresszt. A gyakori fejfájásban szenvedők számára igazi megváltás lehet a szaunaterápia. A kutatások szerint a havonta legalább 15 nap jelentkező fejfájás intenzitása 8 hét rendszeres szaunázás után jelentősen mérséklődött.

A szaunázás csökkentheti a vérkoleszterin szintjét

Amikor a háziorvos kiadja az utasítást, hogy csökkenteni kell a vérünkben lévő koleszterin szintjét, kevesen gondolunk arra, hogy a szaunázás erre is kiváló módszer. Épp úgy hat ugyanis a szervezetünkre, mint a mérsékelt intenzitású sportolás, éppen ezért hasonló mértékben csökkenti a rossz koleszterin szintjét is. Ezen hatás eléréséhez minden másnap érdemes izzasztanunk magunkat.

A szaunázás védi a szívet

Az összefoglaló néven szívbetegségeknek nevezett tünetegyüttesek a világon mindenütt vezető haláloknak számítanak. A szaunázás jót tesz a szívnek, így képes meghosszabbítani az életet. Régen azt gondolták, hogy a szauna kifejezetten veszélyes a szívbetegségben szenvedőknek, de mára már tudjuk, hiszen egy finnek által végzett komoly kutatás bebizonyította, hogy a szauna nemhogy nem növeli az aritmia előfordulásának kockázatát, hanem ténylegesen csökkenti a leggyakoribb szívbetegségek, így a kamrai ritmuszavarok előfordulásának valószínűségét. Pontos tudományos magyarázat egyelőre nincs, de annyi bizonyos, hogy a szaunázás javítja a vérkeringést, így jótékony hatással van a szervek vérellátására.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4413497809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása