Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

ITT A FITTSZEZON: 10 TANÁCS ŐSZI EDZÉSHEZ

2017. december 02. - szilagyilaszlo

Ősszel érdemes belekezdeni dolgokba, így a sportoláshoz is kiváló az időzítés. Adunk 10 tanácsot, amik segítségével nem lesz nehéz elkezdeni, de nem is fogod abbahagyni az edzést és az életmódváltás tartós lesz.

Használd ki az őszi időjárást

Az ősz az érzékek igazi csemegéje: a hűvös levegőt szinte harapni lehet, a természet legszínesebb arcát mutatja, az avar zizeg a lábunk alatt, sütőtök meg annyi van, amennyit csak kívánunk. Kiváló lehetőség van a szabadban sportolni, a langyosabb napok nagyobb túrákra is lehetőséget adnak, a hűvösben eltöltött órák után pedig csodás érzés megpihenni otthonunkban. A gyaloglás, túrázás és a kerékpározás a legkedveltebb sportok, de a görkorcsolyázás és az evezés is remekül végezhető a fagyok beálltáig. És persze ott a kutyás futás, séta és a játékok kimeríthetetlen tárháza. Egyébként az őszi kerti munkák is kiváló sportértékkel rendelkeznek, gondoljunk csak egy alapos gereblyézésre.

Gondolkodj kreatívan

Kérdezd meg bármelyik iskolást: az ősz kiváló arra, hogy valami újat tanulj! Menj táncolni, próbáld ki magad a boxban, nézz utána a crossfitnek. Az edzőtermekben csomó új csoport indul ősszel, nézz szét a környéken, hátha valamelyik megtetszik.

 

Az ősszel elkezdett új sportokban pont jövő nyár elejére leszel olyan szinten, hogy a fürdőruhaszezonra már nem kell majd külön felkészülnöd.

A ZEM sportoldala több lehetőséget is kínál, például itt találsz sokféle helyet, ahol táncolni tudsz és itt pedig különböző edzésmódszerek segítségével lehet tornázni, erősíteni.

Sorozatnézés közben is sportolhatsz

Most kezdődnek az új sorozatok, amik órákra a képernyő elé szegezhetnek. De máshogy is lehet. Csinálj randit a tévének és az edzésnek! Futógépen futni tévézés közben az egyik legkirályabb dolog, de nem rossz az ugrókötelezés, súlyzózás, szökdelés sem. A reklámok alatt pedig jöhetnek a felülések és a fekvőtámaszok.

Építsd be az edzést az életedbe!

Egyértelmű, hogy a célodtól távol parkolj és sétáld le a maradék távot. Persze, hogy a lépcsőn menj a mozgólépcső helyett. Naná, hogy a félórás ebédszünet felében sétáld körbe a háztömböt. Próbáld ki kollégáiddal a sétamítinget, amikor séta közben beszélitek meg a dolgokat. Nyilván ez nem megy olyankor, ha memót kell írni vagy prezentálni kell, de feladatkörök kiosztásakor, egy új projekt vázának kitalálásakor kiváló eszköz. Állítsd össze magadnak egy lejátszási listát, amit sétálás közben mindig hallgatsz. Ne hagyd abba a járkálást, amíg le nem jár a lista.

Fiatalodj meg!

Az ősz ugyanúgy a megújulást szolgálja a természetben, ahogy a tavasz. Újulj meg Te is: futás után menj el masszázsra, tanulj meg meditálni, kezdj bele valami új hobbiba, szaunázz! Bármi jó, ami jó az egészségednek, de nem kifejezetten edzés. Wellness!

Ne feledd a 30-napos szabályt!

Az emberi szervezetnek körülbelül négy hétre van szüksége, hogy az életmódban bekövetkezett változásokhoz hozzászokjon. Ezért van az, hogy az emberek többsége harminc napon belül feladja a fitneszre vonatkozó terveit vagy a diétáját. Adj időt a testednek, hogy megtanuljon az új szabályok szerint működni. Addigis állítsd össze részletesen a programod, étrended, edzésterved és ragaszkodj hozzá mereven. Meglátod, a második hónapban minden könnyebb lesz!

Elkötelezettség, kényelem és következetesség

Ez a három dolog, amire szükséged lesz az új életed sikeres felépítéséhez. Elkötelezettség, hogy ragaszkodj az edzéstervhez, diétához és az új programok által kitöltött időhöz. Kényelem, hogy olyan sportot válassz, amit nem fogsz azért abbahagyni, mert 200 percet kell utaznod az edzőteremig, ez pedig tényleg akkora kényelmetlenség, amit nem tudsz majd elviselni. A következetesség pedig azért kell, hogy minden nap végrehajtsd azt, amit elterveztél.

Tanuld meg kezelni a sötétséget

Igen, későn világosodik és korán sötétedik. Birkózz meg ezzel: vegyél fejlámpát, öltözz fényvisszaverő ruhába és ne felejtsd el a biciklire is feltenni a ledeket. Hatkor már tök sötét van, de ez nem kell visszatartson, egyszerűen készülj fel rá és fogadd el.

Öltözz rétegesen!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha nem jól öltözöl, ezért megfázol edzés közben, könnyen megutálhatod az egészet. Érdemes a DriFit és hasonló anyagok használata, amik az izzadságot elvezetik a bőrfelületről, így nincs olyan érzésed, hogy vizes ruhában kell sportolnod. Ez érintkezzen közvetlenül a testeddel, erre jöhet a második réteg, ami valamilyen melegtartó anyag: pamut, polár, és így tovább. A harmadik a széldzseki vagy esőkabát, attól függően, hogy épp milyen a kies őszi időjárás Zuglóban.

Találj motivációt!

Mindenkit más motivál hatékonyan, így nincs általános recept. Ami biztos: első lépésként érdemes tisztában lenni a saját céljaiddal, legyen az 5 kiló leadása vagy egy félmaraton lefutása. Ez azonban nem lesz elég, meg kell találni azokat az apró ajándékokat és vezérlő erőket, amik képesek fenntartani a motivációt. A kihívás jó kezdet.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr1413410749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása