Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

5 TIPP, HOGYAN HASZNÁLD KI AZ OKTÓBERI JÓIDŐT

2017. november 06. - szilagyilaszlo

2017-ben kivételesen kegyes hozzánk az októberi időjárás. Az idei vénasszonyok nyarát nyugodtan hívhatjuk süvölvénylányok tavaszának is, olyan szép és friss minden. Ebben a jóidőben az emberre könnyen rájön a tettvágy, gyorsan adunk is néhány tippet, mivel érdemes elütni az időt, amíg még nincs nagyon hideg odakint. Jó móka lesz!

Kertészkedj!

Ha családi házban élsz, adják magukat az őszi kerti munkák, amiket sokkal jobb most végezni, amíg szép napos időben, egy szál pólóban teheted, mint megvárni, amíg a lelket is kifagyasztja belőled a novemberi metsző szél és a szitáló eső. Ilyenkor ne mulaszd el összegereblyézni a leveleket a pázsitról és lenyírni a füvet. Az őszi almát és a tököket most kell szüretelni. Az évelőket érdemes beszedni, a tavaszra készülve már dugványozhatod a virághagymákat. Ne felejts el metszeni. A kerti bútorokat takard le, a nyárra kitett cserepeket pedig vidd be! Egyébként ki mondta, hogy kertészedni csak a kertes házban lakóknak lehet? Miért ne kertészkednél a balkonon vagy egyszerűen az ablakpárkányon tartott ládákban? Próbáld ki, szeretni fogod!

Zuglóban is működik egy közösségi kert a Zsálya utcában. Kövesd őket Facebookon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről!

Kirándulj egyet a budai hegyekben!

A lombkoronák még zöldek, már sárgák és végre vörösek is – mindezt egyszerre. Csodálatos és szívet melengetőek a budai hegyek, és nem is kell messzire mennie a zuglói polgárnak. Különösen ajánlott az Apáthy-szikla és az Árpád Kilátó, a János hegy és a Normafa meglátogatása, mindegyik könnyedén elérhető tömegközlekedéssel és környékükön rövidebb vagy hosszabb sétákra egyaránt van lehetőség. Gyalog vagy biciklivel egyaránt jó buli egyedül a gondolataiddal, romantikusan a pároddal vagy a barátokkal vidámkodva, mindegy! Viszont ha négylábú barátot is viszel, tartsd szem előtt, hogy kutyát természetvédelmi területen csak pórázon vezetve szabad sétáltatni, a nyakörv helyett pedig a hám sokkal kényelmesebb az ebnek.

Közösségben legjobb kirándulni! Zuglóban is vannak egyesületek, csapatok, akikhez érdemes csatlakozni. Nézz szét a ZEM honlapján, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb klubot!

Szedd rendbe az otthonod!

Ahogy a tavasz, az ősz is nagyon megfelelő időszak egy alapos nagytakarításra. Ebbe belefér némi festés, apróbb javítások elvégzése, mondjuk egy régóta meglazult kilincs visszacsavarozása, a nyári huzat nyomán betört ablak újra üvegeztetése. Itt az ideje a függönymosásnak és külső oldali ablakpucolásnak, az ajtónyílásból kiszakadt szigetelések cseréjének és a nappaliban álló kanapét sem árt alaposan kiporszívózni és tisztítani. A jóidőben a kertkapu zsanérjait is meg lehet olajozni, és persze kerítést újramázolni sem utolsó program, főleg persze a végeredmény miatt, de a szabad levegőn végzett könnyű fizikai munka csodásan hat a közérzetre is.

Sportolj a szabadban!

A kerékpározás és a túrázás adja magát, de futásra is nagyon alkalmasak a napok. Egyébként jógázni is lehet a parkban, ha pedig még nem próbáltad a tai chi mozdulatait, pont itt az ideje ennek is. Ha a szabadban sportolsz, ügyelj arra, hogy korábban sötétedik, a hőmérséklet pedig hirtelen és jelentősen lecsökken, amikor a nap lebukik a horizont alá. Kesztyű viselése biciklizéshez mindenképpen ajánlott, a fázósabbaknak sapkát is érdemes húzni, ez persze a futásra is érvényes. A túráknál a réteges öltözet a legfontosabb és ha erdőbe megyünk, mindenképp érdemes zseblámpát is magunkkal vinni, ha esetleg ránk sötétedik. Ne feledd: a kullancsok ősszel is támadhatnak, nemcsak rád, de a kutyákra is.

Honlapunkon többféle sportolási lehetőség között keresgélhetsz, mint például a tai chi, futás, kirándulás, kerékpározás. 

Utazz el Prágába!

Ha lehetőséged van egy párnapos városnézés beiktatására, ősszel kiváló választás Prága. Nincs messze és nem drága, nemzetközi távolsági busszal reggel indulva már a cseh fővárosban ebédelhetsz, a buszjegy 40 euró, a panziók egy éjszakára már 25 eurótól kínálnak kiváló szállásokat. Prága gyönyörű város, nagy zöldfelületei és piros cseréptetői miatt pedig egészen színpompás látványt nyújt októberben. Irodalom- és sörrajongóknak külön is kifejezetten ajánlott!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413117638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása