Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

11 TIPP AZ ŐSZI KERÉKPÁROZÁSHOZ, HOGY SE A SZÉL, SE AZ ESŐ NE ÁLLÍTHASSON MEG

2017. október 30. - szilagyilaszlo

Az ősz a változás időszaka, ezért szeretjük és ezért utáljuk. A változás olyan szépségeket hoz magával, mint a színpompás lombok és olyan kellemetlenségeket, mint a metsző szél és a hideg eső. Adunk egy maréknyi tippet, amiket megfogadva Téged sem rettenthet el majd semmi az őszi bringázásoktól.

(fotó: Kern Viktor)

 

Maradj száraz!

Az őszi kerékpározás legnagyobb hátulütője az eső. Az ember vizes lesz, aztán az emberből a lélek is kifagy. Ennek persze nem kell így lennie, a használat gyakoriságától függően és persze a saját igényességünk fényében számtalan esőfelszerelésből választhatunk. A lényeg: tartson szárazon és melegen.

Viselj vízálló cipőt!

Lábaid elkerülhetetlenül érezni fogják a nap időjárását. Vizes cipőben lenni egész nap nem gyerekjáték, rendkívül kellemetlen és egészségtelen is. Viselj ezért mindig vízálló lábbelit, ha pedig hideg van, jó meleg zoknit húzz alá.

Vigyázat, csúszásveszély!

Kerüld el a csúszós felületeket! Ha villamossínekkel párhuzamosan haladsz, ne hajts rájuk, mert nagyon könnyen baleset érhet. Minden nedves fémfelület extrém csúszásveszélyes akkor is, ha még nincs jég az utakon, de csúszhatnak a megázott falevelek, az olajfoltokról nem is beszélve.

Inkább kerüld ki a pocsolyákat!

Bár a pocsolyák sokunkat vonzzák, és kifejezetten jó ötletnek tűnhet nagy fröcskölések közepette átgázolni rajtuk, csak abban az esetben próbálkozz ezzel, ha jól ismered az utat. A tócsák könnyedén hatalmas mélyedéseket, kátyúkat, gödröket és más veszélyeket fedhetnek el, így nagyon veszélyesek lehetnek.

Szakaszosan fékezz!

ABS, kézi verzió. Persze nem egészen, de hasonló. Ha nem fog rendesen a fék, annak elsősorban a fékpofákra vagy a kerékre (tárcsára) ragadt sár és víz lehet az oka. Szakaszosan, gyors egymásutánban sokszor húzd meg és engedd el a fékkart, így a víz és a sár lepereg, a fék pedig újból fogni fog. Tárcsafék esetében ez a probléma ritkább, de előfordulhat. Az ellenszer ugyanaz.

A réteges öltözködés működik

Az ősz nagyon változékony lehet, soha nem tudjuk, mire számíthatunk reggeltől estig az időjárás tekintetében. A réteges öltözködés (és további rétegek, mondjuk egy plusz póló és pulóver a táskában) segít, hogy jobban alkalmazkodj az időjárás változásaihoz.

(fotó: Kern Viktor)

A táskád is legyen vízálló!

Vízálló vagy időjárásálló táska elsősorban azoknak ajánlott, akik minden nap kerékpárral járnak dolgozni, hiszen értékes munkaeszközeik épsége múlhat ezen. Szinte kötelező azoknak is, akik hosszabb utakra indulnak biciklivel, hiszen a váltásruha vagy az előbb már ajánlgatott plusz pulóver simán rommá ázhat egy minket hirtelen elkapó zuhéban, ősszel pedig nem olyan könnyű megszárítani a ruhát, mint a júliusi kánikulában.

Tartsd karban a láncot és tisztán a bringát!

Az ősszel sár és víz jár, ami felverődik a láncra és a vázra, azok meg fémből vannak és nem igazán szeretik a nedvességet. Főként igaz ez az acélvázas bringák esetében. Ügyelj arra, hogy gyakrabban tisztítsd meg és olajozd be a láncot, és tartsd a lehető legtisztábban a kerékpárt, így ritkábban kell szervízbe vinni és a ruhádat sem piszkolja össze.

Maradj látható!

Most nem azt mondjuk, hogy szedd ki a kocsiból a láthatósági mellényt, de a korai sötétedés azért megszab egy-két dolgot. Mindenképp maradj látható, ez a legfontosabb, világítson elől és hátul is erősen a lámpád, legyen a küllőkön prizma és a a fényvisszaverős ruhák is melegen ajánlottak (kivéve lakott területen kívül, ahol kötelezőek).

Szívesen adunk INGYEN egy láthatósági mellényt Zuglói Egészségmegőrző Modell felirattal, ha eljössz érte a Polgármesteri Hivatalba ügyfélfogadási időben! Nem kell mást tenned, csak kinyomtatni ezt a blogposztot, és bemutatni a helyszínen!

Viselj kesztyűt!

Az ember olyan lény, amelyik majdnem mindent a kezével csinál, így a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy megpróbáljuk megvédeni. Az őszi időjárás nagyon megviselheti a kéz bőrét, a szél kifújja, a hidegtől kirepedezik. Mindez fájdalmas és nem is szép látvány. Sokkal jobban teszed, ha a kesztyű a bringásruhatár állandó részévé teszed ősszel. Lehet bőr, gyapjú vagy neoprén, mindenkinek más jön be.

Láss, ne csak nézz!

Nemcsak idegesítő és kellemetlen, ha az esővíz a szemedbe folyik, de kimondottan veszélyes is lehet. Jó megoldás lehet egy színtelen vagy világossárga szemüveg, bár néhány embert a lencséken megülő cseppek jobban zavarnak, mint maga az eső. Nekik ajánlhatók a vizorral felszerelt sisakok, de úgy is meghekkelhető a dolog, ha baseballsapkában hajtasz, a simléder jórészt felfogja a vizet.

Nyáron már javasoltunk 3 bringaútvonalat, de ahogy jön a hideg idő, érdemes rövidebb célokat kitűzni. Zuglóban is vannak jó helyek, ahol lehet kerékpározni. A Városliget és a Rákos-patak partja mellett a ZEM honlapján további lehetőségeket is találhattok, nem beszélve a rengeteg építészeti és kulturális úticélról.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4613087658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása