Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

NEM GONDOLNÁD, MIK A LEGVESZÉLYESEBB BETEGSÉGEK MA MAGYARORSZÁGON

2017. szeptember 15. - szilagyilaszlo

Pedig egyértelmű, hiszen a világátlag is ugyanezt mutatja. És nem kell semmilyen egzotikus baktériumra vagy szuperfertőző vírusra gondolni.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) minden évben statisztikát készít a leggyakoribb halálozási okokról, amelyből az is kiderül, melyek a legveszélyesebb betegségek. A magyar Központi Statisztikai Hivatal szintén készít ilyen összesítéseket. A két szervezet adatai egybevágnak: ahogy a világon mindenütt, úgy Magyarországon is a szív- és érrendszeri megbetegedések felelnek a halálozások legnagyobb részéért. Ezek közül az ischaemiás szívbetegség és a stroke a leggyakoribb, ez a két betegség világszerte mintegy 15 millió embert öl meg évente. Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, hazánkban ez az arány körülbelül 54 százalék. Ennek körülbelül felét teszik ki a második helyezett rákos megbetegedések, amelyek az elhalálozások 27%-áért felelősek. Ezután következnek az emésztőszervi betegségek, amelyek 8, a légzőszervi betegségek 4 százalékban felelnek a halálozásért.

A ZEM honlapján rengeteg alapvető információ található a szív- és érrendszeri betegségekről!

A cukorbetegség évente mintegy másfélmillió ember haláláért felelős a világon, ezzel a nyolcadik legtöbb áldozatot szedő kór. Bár Földünk fejlett részein ma már jól kezelhető betegségnek számít, a harmadik világban szövődményeiben még ma is nagyon sokan halnak meg. Magyarországon jelenleg hozzávetőlegesen 772 ezren szenvednek diabéteszben, többségük a helytelen táplálkozással, mozgásszegény életmóddal és az elhízással összefüggő 2-es típusú cukorbajban. Még többen lehetnek azok, akik nem is tudnak betegségükről, vagy nem foglalkoznak azzal. Bár a diabéteszes betegek kilátásai hazánkban az utóbbi években jelentősen javultak, még így is évente 30 ezer körülire tehető azok száma, akik cukorbetegség következtében vesztik életüket Magyarországon.

A cukorbetegségről minden meg lehet tudni a ZEM honlapján.

 

Szűréssel az életért

Természetesen minden betegség leghatékonyabb ellenszere a megelőzés, a sikeres gyógyulásnak pedig akkor van a legnagyobb esélye, ha az adott kórt minél koraibb stádiumban felfedezik és kezelni kezdik. Ezért nagyon fontos, hogy az egészséges életmód mellett rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon. Akkor is, ha teljesen egészségesnek véljük magunkat. A legvégzetesebb betegségek esetében ugyanis többnyire csak akkor észleljük magunkon a tüneteket, amikor már túl késő, a gyógyulás esélye alacsony. A vérnyomás, a vércukorszint, a koleszterinszint ellenőrzése, a kardiológiai vizsgálat vagy épp a rendszeres tüdő- és rákszűrés életet menthetnek. A végzetes betegségek többsége korai felfedezés esetén jól kezelhető.

Érdemes kitölteni a Hipertónia Rizikótesztet, a ZEM portálon, ahol könnyen kiszámíthatod, hogy mi az esélye, hogy szív- és érrendszeri problémáid lesznek. Ugyanitt Diabétesz Rizikóteszt is található. Ha megválaszolsz néhány egyszerű kérdést, hamar kiderül, hogy mekkora a cukorbetegség kockázata az esetedben.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112802842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása