Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

UTÁLSZ FUTNI? TANULD MEG SZERETNI, 6 TIPPET ADUNK HOZZÁ!

2017. szeptember 08. - szilagyilaszlo

Semmi kétség, hogy a futás a legjobb kardióedzés, amit a test gyorsan meghálál: javítja a keringést, erősíti az izmokat és szuper a szívnek. De ahogy ez az életben sok mással is így van, csak azért mert jó nekünk, még nem biztos, hogy könnyű. Ahogy nem könnyű a krumplisalátával körített és sörrel leöblített óriás bécsiszelet helyett sem beérni egy egészséges salátával. A futás ráadásul sokak számára rémisztő lehet, amíg meg nem tanulják, hogyan csinálják jól.

 

1. A forma minden.

Ha nem vagy gyakorlott futó, esetleg még sosem kocogtál, elkezdeni nem lesz könnyű. És még jobban megnehezítheted magadnak, ha nem szánod rá az időt és energiát, hogy megtanulj jól futni. Ha soha nem sportoltál, akkor a futás előtt muszáj leszel felépíteni valamilyen alapvető edzettséget, máskülönben nem fog menni. Ha pedig nem megy, akkor abbahagyod. És az egész mit sem ért. Kezdd nagyobb sétákkal, menj gyorsabban, túrázz, amíg könnyedén lesétálsz 30-60 percet tempósan. A biciklizés szintén kiváló az alapvető kondi megszerzéséhez. Amikor már felkészültnek érzed magad és végre indulnál, még mindig legyél óvatos, figyelj oda a helyes lépésekre, igyekezz mindig a talppárnáidra lépni, ne a sarkadra.

 

2. Ne próbálj elsőre nagyot ugrani.

Ha sosem futottál még, ne öt kilométeres távokkal kezdd. Vagy ha igen, ne várj semmi szórakozást, csak iszonyat fájdalmakat másnap. Apró lépések, főleg átvitt értelemben. Az elején teljesen normális az egy perc futást egyperces sétával kipihenni, majd ezt ismételni többször egymás után. Lassan kell kezdeni és ugyancsak szép lassan építeni föl saját kondíciónkat az egyre nagyobb sebesség és hosszabb távok felé.

 

3. A jó zene az nagyon kell.

Rengetegen futnak zenére, sőt a legtöbb futó el se tudja képzelni, hogy kocogós playlistje nélkül induljon útnak. Egy jól összeállított lejátszási lista a különbséget jelentheti a futás szeretete és utálata között. Érdemes megpróbálni. Jó futós zenéket az interneten is lehet találni, de mindenki magának is összerakhat olyan dallamokat, amik motiválják.

 

4. Menj ki a szabadba!

Ez nemcsak azt jelenti, hogy ha az időjárás engedi, mindig válaszd a futógép helyett a hagyományos kültéri változatot. Keress fel érdekes helyeket, a lakóhelyed közelében találj egy szép parkot, fedezz fel új pályákat, hétvégén menj ki a zöldbe! Zuglóiaknak a Városliget mindig magától értetődő, de érdemes messzebbre is nézni: Rómaipart, Kopaszi-gát, Margitsziget, Wekerletelep, Normafa, Csillaghegy, Apáti-szikla és sorolhatnánk… Budapest tele van jobbnál jobb futóhelyekkel, amik kalandra hívnak és futás közben a lelkünket is emelik, a szemünket is gyönyörködtetik.

 

5. Letölthetsz néhány jó kis appot.

Vagy ne, ahogy érzed. Mindenesetre ma már az élet minden területének minden helyzetére van mobilalkalmazás. A sporthoz, futáshoz is. Van olyan, amelyik a kezdőknek segít, hogy elérjenek az első fájdalommentes öt kilométerig, van amelyik a haladókat fejleszti maratonistává. A jobbakhoz mindenféle kütyük is köthetők, mint a pulzusmérő, de az egyszerűbbek is beszéddel instruálnak minket futás közben, tudják követni az útvonalunkat, mérni a sebességünket és mindezt számon tudják tartani. Na és persze diagramokon ábrázolják a fejlődésünket.

 

6. Tudd, hogy jó neked!

A futás az egyik legjobb dolog, ami az emberi testtel történhet. Minden fontosabb izomcsoportot megmozgat és hihetetlenül jót tesz a szívnek és az egész keringésnek. Futás közben a vér nagy erővel áramlik a testben, az agyban, boldogságérzetet nyújtó hormonok szabadulnak föl, az izzadással méreganyagok távoznak, miközben szép láb- és hasizmok épülnek folyamatosan. Ha mindezt észben tartjuk, az sokat segíthet nekünk abban, hogy szeressük is ezt a sportot.

 

Zuglóban nem csak a Ligetben vagy a Rákos-patak mentén lehet futni. A ZEM honlapján a ’Sportolási lehetőségekadatbázisban jó néhány más tippet is találsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712802706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása