Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

NAPI 10 PERC, HOGY 5 ÉVVEL TOVÁBB ÉLJ

2017. július 05. - szilagyilaszlo

Nincs szükség maratoni futótávokra ahhoz, hogy meghosszabbítsd az életedet. Még csak különösebben keményen edzened sem kell hozzá. Valójában alig több mint napi 10 percet kell rászánni a dologra. Az eredmény pedig tudományosan bizonyított.

Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet szokása, hogy a lakosság számára közérthető jelentéseket tegyen közzé bizonyos orvosi kutatási eredményekkel kapcsolatosan. Ez pedig nagyon jó hír számunkra, hiszen rengeteg dolgot tanulhatunk az amerikai kollégáktól, amik itthon is simán hasznosak lehetnek a mindennapokban. Ráadásul egy olyan intézményről van szó, amely emberek tízmillióinak egészségügyi adatait vizsgálja.

Még 2012-ben jelent meg a 650 ezer (!), 40 év feletti felnőtt orvosi adatainak felhasználásával készült tanulmányuk, amely a rendszeres testmozgás és az élettartam összefüggéseit vizsgálta. Az eredmény látványos, és elsőre meglepő is: azok, akik heti 75 percet töltenek erőteljes vagy ennek dupláját mérsékelt testmozgással, majdnem 5 évvel tovább élnek azoknál, akik nem végeznek semmilyen testmozgást. Zuglóban is végeztek felmérést: a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) kutatási együttműködés keretében kérdőíves felmérést végzett az 50 év feletti lakosság körében. Az eredményekről szóló első publikáció itt olvasható.

Igen, napi 10 perc aktív testmozgás plusz 5 évet jelenthet, és ez kiváltható 20 perc könnyű edzéssel. Az eredmények ennél is látványosabbak elhízott embereknél, illetve olyanoknál, akik rákból vagy szív- és érrendszeri betegségből gyógyulnak föl. Ádám doktornő írása ezzel kapcsolatban: „Én sem hittem volna, hogy ennyit tud javítani a megváltoztatott étrend és mozgás.”

És hogy milyen edzés felel meg? Például a tempós séta az egyik legjobb és legegyszerűbb könnyű sport, ehhez másodpercenként két lépést kell megtenni. Hogy mi a mérsékelt és az erőteljes edzés közötti határ, azt könnyen meghatározhatjuk. Amikor sport közben képes vagy beszélni, de énekelni már nem tudnál, az a mérsékelt. Ha pedig egy levegővel csak 2-3 szót tudsz kimondani, akkor igazán keményen edzel. Összegyűjtöttük a sportolási lehetőségeket Zuglóban. A nyugdíjasok számára ingyenes szolgáltatás is van Zuglóban.

sport-lifestyle-fitness-male-training_1139-724.jpg

Egyébként nemcsak a sport számít edzésnek, minden aktivitás, ami kisebb-nagyobb fizikai megterheléssel jár, meghosszabbítja a várható élettartamot. Fűnyírás, tánc, fürdőzés, kertészkedés, hólapátolás, mosogatás, porszívózás és sorolhatnánk még napestig. Alapvetően minden megfelel, amitől lihegve lóg a nyelvünk, vagy amitől tíz perc alatt patakokban folyik rólunk a verejték.

A mozgásról még többet

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr3912637841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása