Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

LEHET-E VESZÉLYES A TÚL ALACSONY VÉRNYOMÁS?

2017. december 25. - szilagyilaszlo

A médiában és a háziorvosnál is főleg arról hallunk, hogy a magasvérnyomás-betegség milyen súlyos egészségügyi problémákat okoz. Erről mi is többször írtunk. Az azonban sokkal kevésbé kibeszélt és ismert, hogy mik a veszélyei (ha vannak egyáltalán) a túlzottan alacsony vérnyomásnak. Mai cikkünkben ezzel foglalkozunk.

A vérnyomás az az erőhatás, amelyet a vér az artériák falára kifejt. Ezt két mérőszámmal jelöljük. Az első a szisztolés nyomás, ez az az erő, amivel a szív pumpálja a vért. A második szám a diasztolés nyomás, ez két szívdobbanás közötti erő mértéke. A normál vérnyomás értéke 120/80, amelyben a 120 a szisztolés, a 80 a diasztolés nyomást mutatja. Az értékek ugyanúgy higanymilliméterben vannak megadva, mint a légköri nyomást szokás az időjárás-jelentésben.

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a két érték 90/60 vagy ennél kisebb. Habár sokan élnek egész életükben viszonylag alacsony vérnyomással probléma nélkül, a hipotónia is hordoz kockázatokat és súlyosabb betegségeket jelezhet előre.

Éberségi kockázat

Az alacsony vérnyomás szédülést, homályos látást és tudatzavart okozhat. Ez veszélyes helyzeteket idézhet elő, ha a biztonság érdekében szükség van erős fókuszálásra, ilyen lehet például a gépjárművezetés vagy gépek kezelése. A tünetek a koncentráció elvesztését okozhatják, az pedig ahhoz vezethet, hogy elveszítjük uralmunkat a jármű vagy gép fölött.

Elesés, lezuhanás veszélye

A szédülés nagyon hirtelen törhet rá az emberre, különösen olyan pillanatokban, amikor egyhelyben áll. A tünetek olyan erősek lehetnek, hogy az ember eldől, mint egy zsák vagy leesik például egy lépcső tetejéről. Ájulás és tudatvesztés is előfordulhat, ilyenkor magatehetetlenségünkben nagyon komoly baj érhet minket, különösen, ha például egyedül vagyunk otthonunkban. Az eszméletét vesztett ember nemcsak zuhanás közben ütheti meg magát, de könnyen megfulladhat akár saját nyelvét lenyelve.

Sokkos állapot

Amikor a vér annyira gyengén áramlik a testben, hogy az agy és más szervek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez és tápanyagokhoz, sokkos állapot következik be. Első jelei a szédülés, zavartság és álmosság, majd az ember nem képes megállni a lábán és az eszméletét is elvesztheti. A sokk halálos kimenetelű lehet, azonnali kórházi kezelést igényel.

Más betegségek jele

Az alacsony vérnyomás súlyosabb egészségügyi problémákat jelezthet. Az alacsony vérnyomáshoz vezető kondíciók közé tartozik a vérveszteség, súlyos fertőzés, kiszáradás, szívproblémák, szívroham, szívbénulás, szívbillentyű-rendellenesség, súlyos allergiás reakciók és endokrin problémák, például túl- vagy alulműködő pajzsmirigy, Addison-kór, hipoglikémia és cukorbetegség. Újabb kutatások szerint a krónikus alacsony vérnyomás vesebetegséget okozhat, pontosabban az arra hajlamos embereknél kiválthatja a betegséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr4913497819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása