Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

9 JÓTANÁCS, HOGY LEGYŐZD A TÉLI ROSSZKEDVET

2017. december 18. - szilagyilaszlo

Egyáltalán nem hiszti, ha valaki levert, rosszul alszik, túl sokat eszik, ingerlékenynek, gyengének és antiszociálisnak érzi magát az ősztől tavaszig tartó időszakban. A tudományos nevén szezonális affektív zavar (angolul seasonal affective disorder, röviden csak SAD) Európa északi és középső régióiban legalább 12 millió embert érintő jelenség. A köznyelvben téli rosszkedvként vagy depresszióként is emlegetett pszichés probléma minden korosztályt érinthet, gyermekek körében is előfordul.

Az alábbiakban 9 tippet adunk, amelyek segíthetnek leküzdeni a problémát, de mivel az minden embernél kicsit másként jelentkezik, ezek sem mindenkinek válnak be egyformán. Haladj sorban, ha úgy érzed, valamelyik tanács nem segít, lépj tovább a következőre. Vidám telet kívánunk!

Maradj aktív!

A kutatások azt mutatják, hogy egy óra séta a nap közepén ugyanolyan hasznos lehet, mintha fényterápiára járna az ember. A gyaloglástól ráadásul felpezsdül a vérkeringés, normalizálódik az ingadozó vérnyomás, a friss levegőtől jobban érezzük magunkat. Minden nap sétáljunk, ha van lehetőségünk, heti két alkalommal sportoljunk is.

Menj ki a szabadba!

Használd ki, ha süt a nap, főként kora délután, menj ki a szabadba, tégy egy rövid sétát, végezz könnyű fizikai munkát, ha melegebb az idő, elüldögélni is érdemes kicsit a napfényben. Ha bent vagy a házban, tartózkodj ablakok közelében és keresd a világos helyeket.

Tartsd magad melegen!

A téli rosszkedv előfordulásának esélye a felére csökken, ha melegen tartod magad. A fázás önmagában is rosszkedvet, levertséget okozhat. A lakásban legyen legalább 20-21 fok, öltözz melegen, éjszaka vastagon takarózz be!

Étkezz egészségesen!

Az egészséges táplálkozás javítja a hangulatot, több energiát ad, és megakadályozza, hogy a télen súly szedjél föl. Kerüld a túlzott szénhidrátfogyasztást, viszont minden nap egyél nyers gyümölcsöt és friss zöldséget. Kerüld a nassolást és a cukros üdítőket, inkább a főétkezéseid legyenek bőségesebbek, reggelire pedig fogyassz például tojást.

Keresd a fényt!

Világítsd ki az otthonodat jobban, mint szokásos! Sose tartózkodj sötétben, amikor ébren vagy, ha lehetséges a hajnali órákban is gyújts villanyt! A fényterápia is jót tehet, ehhez speciális lámpák használhatók, de az infraszauna is tökéletesen alkalmas erre a célra.

Próbálj ki egy új hobbit!

Ha képes vagy lelkesedéssel belekezdeni valami újba, az frissen és aktívan tartja az agyadat, így nem engedi elhatalmasodni a rosszkedvet. Lehet ez bármi, például karéneklés, kötés, az edzőtermi sport, naplóvezetés vagy blogírás. A lényeg, hogy legyen valami, ami várakozással tölt el és amire összpontosítani tudod a figyelmed.

Család, barátok, társaság

A közösségi élet kimutathatóan javítja a mentális egészséget, így segít elűzni a téli levertség kellemetlenségeit is. Tegyél erőfeszítéseket, hogy kapcsolatban maradj olyan emberekkel, akiknek a társaságában kellemesen érzed magad és ne habozz elfogadni a meghívásokat. Ez akkor is használ, ha csak rövid időre mész el a társaságba.

Beszéld ki a problémát!

A lelki útmutatás, a pszichoterápia, az önsegítő csoport vagy a kognitív viselkedésterápia – kinek-kinek saját meggyőződése és ízlése szerint – segíthet megküzdeni a tünetekkel és a problémák megoldásához is hozzájárulhat. Ha kétségeid vannak, kihez fordulhatnál, ne habozz felhívni egy lelkisegély vonalat vagy keresd az önkormányzat családsegítő szolgálatát.

Kérj orvosi segítséget!

Ha úgy érzed, problémáid nagyon komolyak, fájdalmas testi tünetekkel járnak, ájulástól tartasz vagy erősen szédülsz, ne várj semmire, hanem mindenképpen és haladéktalanul keresd fel a háziorvosodat! Az időben érkező segítség a leghatékonyabb orvosság lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213482131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása