Zuglói Egészségfejlesztési Iroda

6 TRÜKK, HOGY SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB LEGYEN AZ ÜNNEPI MENÜSOROD

2017. december 15. - szilagyilaszlo

Kandikáljunk kicsit ki a dobozból és rájövünk, hogy a megszokott alapanyagoktól, módszerektől és köretektől eltérve konyhánk nemcsak egészségesebb, de izgalmasabb is lesz. Akár a karácsonyi ünnepekkor is.

Liszt kell, de kicsit másképp is lehet

Óriási mértékben egészségesebb lesz a menüd, ha a karácsonyi sütemények, a rántott hal és más liszttel készült finom ételek elkészítéséhez nem hagyományos búzalisztet használsz. Teljeskiőrlésű tönkölybúzalisztből kiváló bejglitészta készül, a panírozáshoz használhatsz zablisztet, zsemlemorzsa helyett kókuszreszeléket vagy akár őrölt diót is. A durumliszt fehér színű univerzálisan használható és nagyon könnyű vele dolgozni, mégis mérföldekkel egészségesebb a BL-55-nél. Nincs olyan étel, amiben a simaliszt nem váltható ki.

 

Cukor helyett egészségesebb megoldások

Az összes süteményt el lehet készíteni a megfelelő cukorhelyettesítővel. Klasszikus és hagyományos, egyben nagyon elegáns megoldás a hárs- vagy akácméz használata, a legtöbb sütit csak jobbá teszi, ha cukor helyett ezt használod hozzá. Ahol a mézek bedolgozása nem opció, ott a legegészségesebb megoldás az eritritol, amivel sütve ráadásul cukorbetegek számára is fogyaszthatóvá válhatnak az édességek. További közepesen jó opció a nyírfacukor, a dextróz és a szőlőcukor használata, amik szintén egészségesebbek, de valamilyen szempontból kevesebbet tudnak.

(fotó: A mézkészítés folyamata a Mézpont méhészetben; receptguru.cafeblog.hu)

A zsír összeköt, de van itt más is

A sertészsír még ma is sok háztartásban napi használatban van, annak ellenére, hogy nem a legfinomabb és nem is épp egészséges választás. Kézenfekvő megoldás a napraforgóolaj és a kockamargarin, ezek elsöprő többsége maximum közepesen jó. Állati zsírból a legjobb a liba, második a kacsa, ezeket szinte bármilyen ételhez használhatjuk, a libazsír annyira univerzális, hogy süteményekbe és palacsinta sütéséhez is remek választás, hús- és halételek sütés-főzésénél pedig alapgondolatunk legyen. Ha növényi olajat szeretnénk használni, kerüljük a pálmát, válasszuk a kókuszt vagy a repcét. Az olíva is jó választás lehet, de a túlzott hevítést csak bizonyos típusok bírják jól, ezt mindig vegyük figyelembe.

 

Halat, vadat, s mi jó falat

Ünnepkor a főételhez használhatunk különleges és nagyon egészséges halakat, húsféléket: lazac, pisztráng, süllő, mezei nyúl, fácán, őz. Persze nincs semmi baj a pulykával, a sovány marhával vagy a vaddisznóval sem. A nagyipari házisertést azonban érdemes kerülni, így is éppen elég sok nehéz ételt eszünk az ünnepek alatt.

 

A körítés nagyon nem mindegy

Ma már nagyon sok olyan köretnek való elérhető akár a legnagyobb szupermarketekben is, ami nem flancos, nem drága és mégis egészséges. Barna rizs, bulgur, vöröslencse, quinoa, durumlisztből készült tésztafélék, csicsóka, édesburgonya, zöldborsó és így tovább. Nyugodtan készíthetünk halhoz köretnek párolt spenótot, sült húshoz karalábéfőzeléket, kipróbálhatjuk a sült céklát és még rengeteg lehetőségünk lehet, ha hajlandók vagyunk picit változtatni a szokásokon.

 

Módszeres odafigyelés az elkészítéskor

Úgy is egészségesebb lehet az étel, ha a készítése során egyszerűen elkerüljük azokat az eljárásokat, amik egészségtelenné teszik, illetve ezeket más technológiával helyettesítjük. A sűrű levesek vaskos berántása helyett habarhatunk, rejbolhatunk, használhatunk rizskeményítőt vagy akár passzírozott burgonyát is. Az olajban sütés helyett jobb a légkeveréses sütőben történő elkészítés, például hasábburgonyánál, a párolt zöldségeket gőz fölött készíthetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://zemzuglo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613472497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása